Vitusapotek
Ansiktspleie

Økologisk og vegansk hudpleie

Stadig flere av oss ønsker å ha et grønnere liv når det kommer til egenpleie. Men hva betyr det egentlig at kosmetikk er økologisk eller vegansk?

Økologisk og vegansk hudpleie
Profile Picture
Publisert: 13.11.2019
Sist oppdatert: 09.02.2023

Vegansk vs. økologisk hudpleie

Skjønnhet og velvære er forenlig med god samvittighet for miljøet og trygghet for at produktene er bærekraftige og ikke testet på dyr. Hos Vitusapotek finner du både vegansk og økologisk hudpleie av svært god kvalitet. Men selv om en fuktighetskrem er økologisk, betyr det ikke nødvendigvis at den er vegansk, eller omvendt.

Strenge krav til økologisk og vegansk hudpleie

Økologisk kosmetikk kan inneholde animalske ingredienser så lenge det er godkjent for bruk i økologiske produkter, mens veganske produkter kun er laget av ingredienser fra planteverden, men ikke nødvendigvis trenger å være økologisk fremstilt. Der er noe av det viktigste hensynet til dyrevelferd.

Økologisk hudpleie og kosmetikk

For å få kalle seg økologisk, er det en rekke kriterier som må være oppfylt. Ingredienser, fremstilling, produksjon og emballasje må være økologisk og bærekraftig. Og dokumentasjonen må være i orden. Ingredienser i økologisk kosmetikk er hentet fra planter som ikke har vært utsatt for sprøytemidler og hvor det ikke er blitt brukt kunstgjødsel. Ingrediensene må rett og slett være økologisk dyrket, og de kan ikke inneholde genmodifiserte organismer (GMO). Økologisk kosmetikk kan heller ikke ha ingredienser som nanopartikler, parfyme, kunstige fargestoffer, parabener, silikoner eller petrokjemikalier som mineralolje.

Vegansk hudpleie og kosmetikk

Veganske hudpleieprodukter kan kun være plantebasert. For å kunne kalle seg vegansk, kan ikke produktet inneholde noe som helst fra dyr. Ingrediensene er med andre ord fra planteverden. Unntaket er ikke-levende ingredienser fra naturen, som vann, mineraler, leire, salt osv. Også stoffer laget av levende dyr, som bivoks, honning, silkeproteiner, lanolin (ullfett), shellac eller karmin, må unngås i vegansk kosmetikk. Mikroplast og hormonforstyrrende stoffer som ødelegger levevilkår og miljøet dyrene lever i, er utelukket både i fremstilling, ingredienser og emballasje.

De viktigste sertifiseringene

For å forsikre deg om at produktet du kjøper faktisk er økologisk og vegansk, kan du sjekke sertifiseringene på produktene. Det finnes en rekke sertifiseringsordninger for både økologisk og vegansk hudpleie, og sertifiseringene kan ha ulike kriterier. En økologisk eller vegansk sertifisering betyr ikke at et produkt er mildere enn vanlig kosmetikk. Sertifiseringen sier altså noe om hva en økologisk/vegansk hudkrem inneholder og hvordan den er blitt laget, men det er ikke en dokumentasjon av virkning. De fem mest brukte sertifiseringene innen økologisk kosmetikk som selges i Norge, er BDIH – sertifisert naturkosmetikk, Norske Ø-merket fra Debio, EcoCert, Soil Association Organic og USDA. Mye brukte sertifiseringer på vegansk kosmetikk er Leaping Bunny, Peta, svenske 100% veganskt og Vegan fra organisasjonen The Vegan Society.

Økologisk og vegansk hudpleie i Vitusapotek

Hos oss i Vitusapotek har det populære og økovennlige Klairs fra Sør-Korea kommet gjennom vår strenge godkjenning. Her er alle produktene veganske. Det er absolutt ikke alltid slik at vegansk og/eller økologisk kosmetikk er noe for deg med sensitiv hud, men Klairs har spesialisert seg på å lage produkter for denne typen hudtilstand. Klairs er også en del av trenden med produkter innen K-Beauty.

 

Kilder: Mattilsynet, Forbrukertilsynet, Økologisk Norge, Debio, Ecocert, Soil Association, USDA, BDIH, Leaping Bunny, Peta, Djurens Rätt, The Vegan Society, Klairs, snl.no

Les mer: