{"event":"view_item","ecommerce":{"currency":"","value":"0.00","items":[{"item_id":"A246","item_name":"Hodelus","item_brand":"","item_category":"Hudpleie","item_category2":"Hår og hodebunn","coupon":"","currency":"","price":"","discount":"0.00","quantity":1,"item_type":"content"}]}}
Barn i barnehager og på barneskoler er særlig utsatt for hodelus på grunn av lek med mye nærkontakt. Den vanligste årsaken til hodelus er overføring fra hode til hode. Jevnlig sjekk for hodelus er det beste tiltaket for å forebygge spredning og større utbrudd, undersøk derfor barna for hodelus minst 1 gang i måneden.
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:16.08.2024
Hva er hodelus?
Hodelus er vingeløse insekter som lever i hår og hodebunn hos mennesker og er avhengig av å suge menneskeblod for å kunne overleve.
Når lusene legger egg, gjør de det tett inntil hodebunnen. Luseeggene klekkes etter 1 ukes tid og ytterligere 2 uker etter klekking, kan hunnlusene pare seg og legge egg. En voksen hunnlus kan legge fra 30-300 egg i løpet av resten av sin levetid.
Hvordan smitter hodelus?
Lus smitter ved å krype fra et hode til et annet, som regel ved direkte kontakt. Man kan allikevel ikke utelukke smitte ved felles bruk av lue, skjerf, hårstrikker og kam. Lusene beveger seg raskt, men kan ikke fly eller hoppe. De dør innen 2 døgn dersom de kommer vekk fra hodebunnen.
Hodelus er ikke et tegn på dårlig hygiene, og kan smitte hvem som helst uavhengig av kjønn, alder og sosial status. Hodelus smitter heller ikke fra dyr til mennesker og omvendt. De er avhengige av menneskeblod for å overleve, og kan dermed ikke overføres fra eller til for eksempel kjæledyret ditt.
Symptomer på hodelus
Hodelusen trives best i nakken, bak ørene og opp mot bakhodet. Lus kan leve på hodebunnen i flere uker uten at de oppdages. Tegn på lus kan være:
Kløe (spyttet til lusene kan utløse kløe ved bitt).
Sår eller infeksjoner i hodebunn (kan komme av opprevne lusebitt).
Luseavføring (ser ut som svart pulver) kan oppdages på hodepute eller krage.
Ikke alle klør- så husk lusesjekk!
Ikke alle som blir smittet med hodelus opplever kløe. Det kan også gå flere uker fra du er smittet til du eventuelt begynner å klø. Regelmessig lusesjekk er derfor viktig.
Lusesjekk- steg for steg
Den enkleste måten å oppdage lus på er å gre håret med en lusekam. Lusesjekk kan i utgangspunktet utføres i tørt eller vått hår, men vi anbefaler at du fukter håret og tilsetter littbalsam. Dette fordi vått hår hindrer lusene i å bevege seg så raskt. Balsamen gjør håret lettere å gre gjennom og lusene festes bedre til lusekammen
Legg et lyst, gjerne hvitt, håndkle over skuldrene når du grer.
Del håret opp i partier og gre hvert parti fra hodebunnen og ut til spissene.
Sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg underveis. Kammen bør regelmessig tørkes av med papir.
Len så hodet fremover og gre fra nakken og oppover.
Selv om det er mulig å se både lus og luseegg med det blotte øyet, er de svært små. På lusekammen vil du ofte se lusene som små, svarte prikker. Luseegg kan av og til være vanskelige å skille fra flass. Flass er gjerne ujevne, flakete og lettere å børste ut av håret. Luseegg er runde, faste og svært klebrige. Godt lys og et forstørrelsesglass er nyttige hjelpemidler for å lettere oppdage lusene, samt skille lus og luseegg fra andre partikler i hodebunnen.
Dersom du finner lus, er det viktig å starte behandling med en gang. Lusekam og håndkle vaskes på 60 grader- eller fryses ned i minimum 4 timer.
Hvor ofte bør du utføre lusesjekk?
Vi anbefaler at hele husstanden sjekkes for lus minimum 1 gang i måneden, gjerne oftere. Dersom du kjenner til smitte i barnehage, på skole eller i omgangskretsen, bør det tas en grundig lusesjekk umiddelbart. Barn bør også sjekkes for lus før skolestart og etter ferier.
Hvordan ser hodelus og luseegg ut?
Voksne lus er 2-4 mm i størrelse og kan ha ulike farger: grå, gjennomsiktig, sort, brun eller rød (like etter at de har sugd blod). Unge lus (nymfene) ligner voksne lus, men er mindre og ofte mer gjennomsiktige i fargen. Lus har seks ben som de bruker til å holde seg fast i hårstrå. Hodelus beveger seg raskt og kan være vanskelige å oppdage, men eggene kan være lettere å se.
Luseegg med innhold sitter godt fast i hårstråene nærmest hodebunnen og har en gulhvit, gjennomsiktig farge. Klekte egg har en hvitere farge og er uten lokk. Egg som sitter lenger enn 1 cm fra hodebunnen er ofte allerede klekket eller døde.
Dersom du oppdager lus eller luseegg, er det viktig å starte behandling så raskt som mulig for å begrense videre smitte. Det er ikke nødvendig å behandle andre enn personen(e) som har fått påvist lus. Dersom flere i familien er angrepet bør disse behandles samtidig for å hindre gjensmitte.
Informer barnehage og skole!
Husk å informere barnehage, skole og omgangskrets dersom du oppdager lus i familien. Da kan de ta en lusesjekk med en gang, og begrense videre smitte.
Forebygging av lus
Det beste tiltaket er å undersøke barna jevnlig, minst én gang i måneden, gjerne hver uke.
Ikke lån lue, skjerf, hårstrikker eller kam av hverandre.
Når det oppdages lus er det viktig at alle i familien, klassen eller barnehagen får beskjed og sjekkes for lus.
Linicin Prevent Spray er en forebyggende spray som reduserer risikoen for å bli smittet av hodelus i perioder med stort utbrudd. Sprayen kan brukes av voksne og barn over 2 år.
Behandling av lus
Dersom lus er påvist, er det viktig å begynne med behandlingen så snart som mulig.
Lusemiddel
Husk å fullføre behandlingen og følg bruksanvisningen nøye. Behandlingen bør gjentas etter 8-14 dager for de fleste lusemidler. Dette fordi noen av eggene kan overleve behandlingen, og etter 1 ukes tid vil disse klekkes.
- Barn fra 6 måneder og voksne
- Gravide og ammende
(Spebarn under 6 måneder skal behandles i samråd med
lege).
Hvorfor anbefales lusemidler som inneholder dimetikon?
Lusemidler som inneholder dimetikon virker ved å kvele og tørke ut lus. Disse anbefales som førstevalg ved behandling av lus da effekten er godt dokumentert, samtidig som det ikke er noen risiko for resistensutvikling.
Er legemidler mot lus effektivt?
Behandling med legemidler mot lus er ikke anbefalt, da mange lus sannsynligvis har utviklet resistens mot virkestoffet permetrin. Effekten av disse legemidlene kan derfor være dårlig.
Lusekam
Grundig og systematisk kjemming med lusekam i vått hår kan bekjempe hodelus. Behandling med lusemiddel vil også være bedre dersom den kombineres med kjemming.
Legg et hvitt håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som løsner fra håret. Gre systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Bruk godt lys og gjerne forstørrelsesglass. Skyll kammen eller tørk av etter hvert tak for å fjerne døde lus. Bruk gjerne balsam for å lette kjemmingen. Kjemmingen må gjennomføres hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager.
Hvordan gre og bruke lusekammen riktig?
Del av håret i flere partier
Del hvert parti inn i små lokker
Gre deretter hver hårlokk nøye; start fra røttene og gre hele lokken ut mot hårspissen
Når en hårlokk er ferdig gredd, legger du denne tilbake
Rengjør kammen etter hver hårlokk
Håndkle og lusekam må vaskes ved 60 °C eller legges i fryseren i minst 4 timer for å drepe lus og egg. Kontroller håret, helst daglig, i 3 uker etter siste behandlingsdag.
Barbering
Barbering av hodebunnen til en hårlengde på under 0,5 cm kan være en aktuell behandlingsform for noen. Da vil ikke lusene ha noe å holde seg fast i.
Hva gjør jeg dersom nye lus oppdages etter behandling?
Dersom levende lus oppdages etter fullført kur bør du prøve et annet lusemiddel.
Dersom du oppdager levende lus etter den første av de to anbefalte behandlingene, så er dette nyutklekkede lus. Du bør ikke bytte lusemiddel, men fullføre kuren som normalt.
Det er ikke uvanlig å se døde eller klekte egg i håret etter at man har hatt lus. Nye egg sitter gjerne nærmere enn 1 cm fra hodebunnen, og oppdager man dette etter fullført behandling, bør man være ekstra påpasselig med å sjekke for levende lus.
Vær oppmerksom på at gjensmitte fra andre med lus kan oppstå, og at dette er en vanlig grunn til at mange ikke blir kvitt lusen på første forsøk. Det er derfor veldig viktig at alle i omgangskretsen, i barnehagen og i skolen sjekker og behandler med lusemiddel dersom lus oppdages, for å hindre gjensmitte.
Hvordan fjerne lus fra hjemmet?
Det er lite sannsynlig at hodelus smitter via møbler og klær, men hodeplagg, sengetøy og håndklær bør rengjøres på en av følgende måter:
Vask ved minst 60 ºC
Frys ned over natten (-20 ºC i minst 4 timer)
Oppbevar gjenstandene i rom som holder minst 25 ºC i 2 døgn
Kan barnet gå i barnehage/skole etter hodelus?
Barnet kan fortsette å gå i barnehagen og på skolen som normalt. Dersom hodelus oppdages når barnet er i barnehagen eller på skolen, er det heller ikke nødvendig å sende barnet hjem. Det er derimot viktig at behandling med lusemiddel starter så raskt som mulig etter at barnet kommer hjem. Informer også barnehagen/skolen, slik at andre barn kan sjekke seg.
Hodelus-livssyklus og utvikling
Vi deler livssyklusen til hodelus i 3 stadier- egg, nymfer og voksen lus.
Voksne hunnlus legger klebrige egg på hårstrå tett inntil hodebunnen. Etter 6-9 dager klekkes eggene og nymfer kommer ut. I nymfestadiet kan ikke lusa formere seg videre. Eggekapslene blir sittende igjen på hårstråene etter klekking.
Etter omtrent 2 uker er nymfen utviklet til en fullvoksen lus. Den kan nå pare seg og legge egne egg. En voksen lus lever i opptil 3 uker, og kan i denne perioden legge så mye som 300 egg.
Siden en lus kan bli til mange i løpet av kort tid, er det viktig med rett behandling til rett tid. Behandlingen skal startes så raskt lus er påvist, men har best effekt på levende lus. Ved å gjenta behandlingen etter 8-14 dager, sikrer du at egg som overlevde første behandling og nå er klekket, blir drept mens de fortsatt er i nymfestadiet og ikke får formert seg videre.
Bildet viser hodelus i ulike utviklingsstadier under mikroskop. Luseegg, nymfer og voksne hodelus.
Forekomst av hodelus i Norge
Det antas at det til enhver tid er omtrent 1-2 % av barneskolebarn som har hodelus, og over 50% av alle 11 åringer har opplevd å ha lus en eller flere ganger. Hodelus er aktive hele året, men høysesongen er i september-oktober. Årsaken til dette er at flere blir smittet på ferie og det kan ta flere uker før man oppdager at barnet har lus. I løpet av denne tiden kan mange ha blitt smittet før behandling settes i gang. Derfor er regelmessig lusesjekk så viktig!
Folkehelseinstituttet oppfordrer skoler og barnehager til å arrangere hodeluskampanjer uke 10 og uke 35 hvert år. Ved å utføre en felles lusesjekk, kan flere behandles omtrent på samme tidspunkt. Dette kan bidra til å redusere antallet tilfeller av hodelus over tid.
Kilder:
Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Felleskatalogen, Produsentinformasjon og Relis