Vitusapotek
Hender og føtter

Fotbad

Fotbad kan være en kilde til velbehag og egenpleie. I noen tilfeller er det også anbefalt som ledd i behandling av ulike plager i føttene. Få gode tips og produktanbefalinger til fotbad her.

Fotbad
Profile Picture
Publisert: 12.04.2021
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er fotbad?

Vi bruker gjerne tid og penger på å ta vare på huden i ansiktet og ellers på kroppen. Føttene er det derimot mange som glemmer. Fotbad er en naturlig del av god fotpleie. Fotpleie defineres som behandling eller forebyggelse av plager relatert til føttene. Eksempler på fotplager er fotvorter, inngrodd negl, liktorn og andre fortykkelser eller sprekker i huden. Denne typen fotbesvær er ikke uvanlig, og rammer spesielt eldre som kan ha vanskeligere for å stelle med egne føtter.

Hvorfor bør man ta fotbad?

Fotbad har ulike hensikter. Å sette føttene i varmt vann kan være avslappende og gi velbehag til slitne føtter. Fotbad virker også mykgjørende på hud, negler og neglebånd. Ved å tilsette produkter ment for fotbad, kan fotbadet resultere i mykere og finere føtter.

Ved mye fotsvette kan det være gunstig å ta fotbad med badesalt, -skum eller eteriske oljer for velluktende, rene føtter. Fotbad er også anbefalt i forbindelse med plager som inngrodd tånegl, eller for å myke opp fortykket hud før behandling av liktorn eller vorter.

Ved hælsprekker kan det kjennes godt med fotbad, men vær varsom. Sprekker i hælene skyldes ofte at huden på føttene er veldig tørr. Veldig varmt vann og sterke såper kan tørke ut huden og fjerne dens naturlige oljer. Unngå derfor lengre fotbad med for varmt vann, og bruk av sterke såper ved tilstander som skyldes veldig tørr hud. Så lenge man tar disse forhåndsreglene kan det likevel være gunstig med fotbad også ved hælsprekker. Man får myket opp den harde huden rundt sprekken, som deretter kan files varsomt ned etter fotbadet.

Hvordan bør man utføre fotbad?

Fotbad kan utføres med salt, oljer eller ulike typer såper. For å ta fotbad hjemme, kreves det strengt tatt kun en balje med varmt vann. Så kan man eventuelt tilsette mykgjørende og fuktighetsgivende produkter ment for fotbad. Man kan ha føttene i fotbadet i alt fra fem til tretti minutter.

Etter fotbad kan man varsomt file føttene, for så å smøre de inn med god fotkrem. Fotbadet gjør huden mer mottagelig for fuktighetskrem, samtidig som det gjør det lettere å file bort hard hud. Husk å alltid tørke føttene godt, spesielt mellom tærne, for å forebygge fotsopp da sopp trives i fuktig miljø. Av samme årsak bør man unngå å smøre fuktighetskrem mellom tærne.

Fotbad ved fotvorter, liktorn og inngrodd tånegl

Fotvorter

Ved behandling av fotvorter er det anbefalt å ta fotbad med varmt vann tilsatt såpe i fem til ti minutter før man skrubber bort den fortykkede huden ved vorten, og til slutt behandler med vortemiddel. Fotbadet har her som hensikt å bløtgjøre huden før man fjerner hard hud.

Liktorn

Om man har liktorn er det også anbefalt med fotbad. Både liktorn og fotvorter har til felles at huden blir fortykket, og derfor er det hensiktsmessig med fotbad for å bløte opp huden før man behandler plagen videre.

Inngrodd tånegl

Ved inngrodd tånegl er det anbefalt med daglig fotbad med kroppstemperert vann, eventuelt tilsatt Laktacyd eller medisinsk grønnsåpe. Fotbadet vil rense området, og kan være nok til at irritasjonen går over.

Forhåndsregler ved fotbad

Ikke alt bør tilsettes fotbadet. Produkter som ikke er ment for føttene kan være negative for huden. Kjerringråd som å tilsette diverse kjemikalier fra husholdningen, eller andre ting som munnskyllevann bør unngås.

Diabetikere bør rådføre seg med helsepersonell før de behandler og pleier føttene sine. Flere typer produkter ment for egenbehandling og pleie av føtter bør unngås ved småsår i føttene som skyldes diabetes. Generelt bør diabetikere ikke bruke fotbad hvis de har sår på føttene. De bør heller ikke bruke grønnsåpe når de vasker og steller føttene. Kun milde og nøytrale såper er anbefalt.

Les mer om Diabetes og fotpleie her.

Gode råd om fotbad

  • Ikke bruk for varmt vann – det vil kunne tørke ut huden.
  • Ikke ha føttene alt for lenge i fotbadet da det også kan tørke ut huden.
  • Unngå å tilsette kjemikalier, husholdningsartikler eller produkter ment for andre deler av kroppen i fotbadet da det i verste fall kan virke ødeleggende på huden på føttene.
  • Sterke såper som medisinsk grønnsåpe kan være anbefalt ved noen former for fotbesvær, men bør ikke benyttes ukritisk da det også kan virke uttørkende på huden.
  • Tørk føttene godt etter fotbad, spesielt mellom tærne.
  • Smør med en god fotkrem etter fotbadet. Bruk gjerne gode bomullssokker etter påsmøring for enda bedre effekt av kremen.
  • Ikke smør fuktighetskrem mellom tærne.


Kilder: Store norske leksikon, Norsk legemiddelhåndbok, Norsk helseinformatikk, Scholl, HelseNorge.

Les mer: