Liktorn
Liktorn er hard hud som har vokst inn i huden slikt at det gjør vondt. Den vanligste årsaken til liktorn er bruk av sko som ikke passer. Liktorn kan man som regel behandle selv.
Årsaker til liktorn
Den vanligste årsaken til liktorn er bruk av dårlig tilpasset sko, som for eksempel sko som trykker eller som er for store slik at foten glir. Forhold som fører til dannelse av hard hud, som for eksempel feilstillinger i føtter og tær, kan forårsake liktorn. Liktorn kan også oppstå på grunn av fotvorter, da det vil danne seg hard hud etter fjerning av fotvorten.
Symptomer
Fortykket hud kan variere både i størrelse og farge. Når hudfortykkelsen utvikler seg til en liktorn blir den gjerne svært smertefull. Liktoren kan ha et glassaktig, gulfarget utseende med en hard kjerne. Den er klart avgrenset og oppstår vanligvis på føttene.
Forebyggende råd
- Ta regelmessig fotbad og fil vekk hard hud på føttene dine
- Bruk en mykgjørende fotkrem. Det finnes egne fotkremer for hard hud
- Bruk fottøy som passer føttene dine
Behandling av liktorn
- Ta fotbad for å myke opp huden, finn fotbad fra Scholl her. .
- Fil vekk hard og overflødig hud, finn fotfil her.
- Sett på et liktornplaster. Et liktornplaster inneholder salisylsyre som løser opp liktornet og virker samtidig trykkavlastende.
Denne behandlingen kan gjentas flere ganger.
I tillegg er det viktig å unngå trykk på hudområdet som er fortykket. Det finnes ulike filtringer/puter som kan gi trykkavlastning og hindre gnissing på liktornet.
Når bør du oppsøke lege angående liktorn?
- Dersom du ikke klarer å behandle liktornet selv
- Dersom du har diabetes, skal du ikke behandle liktornet selv. Ta kontakt med din fotterapeut eller lege dersom det oppstår liktorn eller andre sår på ben eller føtter
Kilder: Norsk helseinformatikk, hudlegekontoret.no, produktinformasjon
Les mer:
- Les mer:
- Fotpleie
- Diabetes og fotpleie
- Fotsvette