Vitusapotek
Kroppspleie

Er huden eller hodebunnen din plaget av psoriasis?

Har du synlig irritert og rød hud med tykk og skorpete flass i ansiktet, på hender, føtter eller i hodebunnen, kanskje med flassende, tørr hud og kløe? Da kan det hende du har psoriasis, også kalt plakkpsoriasis eller psoriasis vulgaris. Dette er den vanligste formen for psoriasis og utgjør 90% av tilfellene i Norge. Hvis du primært opplever røde knopper som plutselig dukker opp som et utbrudd, og gradvis blir dekket av hvite flass, kan det være at du har dråpeformet psoriasis, også kjent som guttat psoriasis.

Psoriasis på albuer
Profile Picture
Publisert: 12.10.2023
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk sykdom der det er økt aktivitet i hudens immunforsvar. Dette fører blant annet til at hudcellene fornyes på bare 3-5 dager i stedet for de vanlige 21 dagene. Dette forklarer hvorfor personer med psoriasis får hudområder der huden er fortykket, rød og skjellende, noe som kan forårsake betennelse, irritasjon og kløe.

Det er en kronisk betennelsestilstand i huden som fører til rask celledeling. På grunn av en unormalt høy aktivitet i hudens immunforsvar, dannes nye hudceller raskt, og disse hudcellene presses mot hudens overflate. Fordi dette skjer så raskt har ikke hudcellene tid til å modnes ordentlig, og de blir sittende fast som skorper på huden som har vanskeligheter med å løsne. En normalt fungerende hud fornyer hudceller over omtrent 21 dager, slik at de har god tid til å modnes og derfor ikke er synlige på huden, da de avstøtes gradvis i små mengder.

Ved psoriasis er hudens struktur veldig ujevn, noe som også gjør at hudbarrieren ikke fungerer optimalt. Derfor er den mottakelig for eksterne bakterier og samtidig har den problemer med å holde på fuktighet, noe som gjør den svært tørr.

Samtidig vil immunforsvaret sette i gang en rekke forsvarsreaksjoner som fører til betennelse, som vises som rødhet, kløe og smerte.

Psoriasis kan forekomme mange steder på kroppen. De fleste som opplever en form for psoriasis på kroppen vil også ha det i hodebunnen, samt ved hårfestet, bak ørene og i pannen. Psoriasis vil også ofte komme på albuer og knær, men også på hender, føtter og ben. Selv underlivet kan være utsatt for psoriasis. Noen opplever også psoriasis på neglene, og i de verste tilfellene kan psoriasis påvirke leddene og utvikle seg til det som kalles psoriasisartritt, som er en betennelsestilstand i leddene og kan være svært smertefullt.

Noen kan forveksle psoriasis med eksem, men det er to helt forskjellige hudtilstander, så det er viktig å få avklart hos en lege eller hudlege om man har psoriasis eller eksem.

Når man har psoriasis, vil man ofte føle lyst til å klø og skrape på huden. Hvis man gjør det kan man skade huden ytterligere, noe som kan føre til økt irritasjon, rødhet og risiko for infeksjoner. Dette skaper en ond sirkel, og for å bryte den kreves behandling og daglig pleie av huden.

Hvorfor får man psoriasis?

Man vet ennå ikke alt om psoriasis, men det forskes mye på sykdommen. Man vet imidlertid at det er en medfødt og dermed genetisk sykdom, så hvis man har psoriasis, har man sannsynligvis arvet det fra sin mor og/eller far, og det er en risiko for at man vil gi det videre til sine egne barn. Psoriasis oppstår vanligvis i tidlig voksen alder og vil deretter være kronisk. Imidlertid kan det være lange perioder uten utbrudd. Dessverre kan psoriasis ikke kureres, men man kan redusere symptomene på forskjellige måter.

Generelt forverres tilstanden hvis man er stresset eller psykisk belastet, eller om høsten og vinteren når kulden gjør huden ekstra tørr. Men det kan også bli forverret av alkohol, infeksjoner eller visse medisiner. Så hvis du har opplevd at din psoriasis har blusset opp, kan du med stor sannsynlighet anta at du har hatt en periode som har vært travel eller psykisk utfordrende.

Mange opplever at psoriasis forbedres eller forsvinner helt om sommeren, noe som skyldes at solens UV-stråler demper hudens immunceller og dermed reduserer cellefornyelse og betennelse. Dette betyr imidlertid ikke at man bør gå ut i solen uten solbeskyttelse.

Jeg har psoriasis, hva gjør jeg?

Som nevnt tidligere kan psoriasis ikke helbredes fullstendig, men man kan redusere symptomene med ulike behandlinger og daglig hudpleie ved bruk av kremer avhengig av hvor alvorlig psoriasisen er.

Ved lett psoriasis kan det være tilstrekkelig med daglig bruk av hudpleieprodukter for å holde huden og hodebunnen fuktet og dermed redusere tykt flass, kløe og irritasjon. Hudpleieproduktene Ducray Kertyol PSO Shampoo og Ducray Kertyol PSO Concentrate krem, er tilpasset hud med tendens til psoriasis, og som virker på faktorene som forårsaker psoriasis: rask hudcellevekst, modning av hudceller, betennelse, kløe og tykke flak. Ved å bruke slike produkter daglig eller regelmessig kan man forlenge perioden mellom utbrudd og holde symptomene under kontroll.

Hvis du har lett psoriasis på kroppen, i ansiktet, ved hårkanten eller i hodebunnen:

Et godt valg er Ducray Kertyol PSO Concentrate, som reduserer flass, fortykket hud, rødhet og kløe. Kremen kan også brukes som oppfølging eller i kombinasjon med medisinske kremer mot psoriasis.

Hvis du har lett psoriasis i hodebunnen:

Ved milde eller moderate tilfeller kan du for eksempel bruke Ducray Kertyol PSO Shampoo, som virker på årsakene til psoriasis og dermed reduserer flass, fortykket hud og flekker, og beroliger rød og kløende hodebunn. Både konsentratet og sjampoen kan brukes som oppfølging, eller i kombinasjon med medisinske kremer mot psoriasis.

Hvis man har alvorlige former for psoriasis kan det være nødvendig med medisinsk behandling på resept fra lege. Nedenfor er en 'behandlingstrapp' som viser ulike nivåer av behandling, der 1 er for milde til moderate tilfeller og 4 er for de mest alvorlige tilfellene:

  1. Salver og kremer som inneholder kortikosteroider eller en kombinasjon av kortikosteroider og D-vitamin.
  2. Lysbehandling og klimaterapi, som bruker ultrafiolett lys (UVB).
  3. Systemiske legemidler – tablettbehandling som påvirker immunforsvaret.
  4. Biologiske legemidler som injiseres i huden via muskelvev eller blodåre. Denne typen behandling blir kun gitt hvis de tidligere nevnte behandlingsmetodene, og blir vanligvis utført på sykehus.

Gode råd hvis du har psoriasis

Du trenger ikke å endre alt i livet ditt selv om du har psoriasis. Imidlertid er det noen få råd og huskeregler som kan gjøre hverdagen med psoriasis bedre:

  • Det er viktig å bruke hudpleieprodukter og rens som er tilpasset hud med psoriasis.
  • Vask huden skånsomt - unngå å gni huden når du tørker deg etter et bad.
  • Unngå vaskeprodukter som inneholder såpe, da de kan virke uttørrende på huden.
  • Ta kortere dusjer i mindre varmt vann for å unngå å tørke ut huden.
  • Spis en sunn og balansert kost.
  • Unngå alkohol og røyking.
  • Nyt fordelene med solen, men ikke glem å bruke solbeskyttelse.
  • Det er viktig å følge den behandlingen som er anbefalt av legen eller apoteket for at den skal være effektiv.

Kilder: Leverandør

Les mer: