Intim og underliv

Impotens

Impotens, eller erektil dysfunksjon er manglende evne til å få eller opprettholde reisning av penis. For mange menn fører impotens til dårlig selvfølelse og problemer i partnerforhold. Forekomsten av impotens øker med alderen.

Impotens

Årsaker til impotens

  • Psykiske/følelsesmessige forhold: Psykiske eller følelsesmessige forhold er den vanligste årsaken til impotens. Dette kan være stress, depresjoner, prestasjonsangst, problemer i parforholdet eller tidligere negative seksuelle erfaringer.
  • Sykdommer: Sykdommer som påvirker blodårene, nervesystemet og hormonbalansen kan medføre potensproblemer. Pasienter med hjerte- og karsykdommer, som for eksempel åreforkalkning og høyt blodtrykk, har større risiko for å utvikle impotens. Lavt testosteronnivå kan også medføre impotens. Diabetes disponerer for impotens omtrent 30-50 % av menn med diabetes har erektil dysfunksjon.
  • Medisiner: Enkelte medisiner kan gi potensproblemer. Blodtrykkssenkende medisiner, samt enkelte medisiner mot depresjon og epilepsi, kan gi impotens som en bivirkning.
  • Livsstil: Høyt alkoholforbruk, røyking og lite mosjon kan påvirke evnen til å få ereksjon.

Forebyggende råd

  • Unngå overdrevent alkoholforbruk.
  • Unngå røyking.
  • Regelmessig mosjon kan gi bedre seksuell lyst og evne.
  • Ikke stress!

Sexhjelpemidler

Penispumpe og penisring er sexhjelpemidler som kan benyttes hver for seg eller i kombinasjon hvis det er behov for det for de som har problemer med impotens. Penispumpe suger blod til penis og penisring holder blodet lengre i penis.

Penisring

En penisring hjelper mannen å holde lengre på ereksjonen. Penisring kan også forsøkes ved andre ereksjonsproblemer. En penisring fungerer ved å hindre at blodet strømmer vekk fra penis – på den måten blir det enklere å få ereksjon og opprettholde den. Vitusapotek har en penisring:

  • Vibratorring er en type penisring med en vibrator som stimulerer klitoris. Er laget for at begge parter skal holde lengre.

Ereksjonspumpe/penispumpe

En ereksjonspumpe, eller penispumpe er et hjelpemiddel for å få sterkere ereksjon. Pumpen skaper et sugende vakuum, og slik en sterkere ereksjon.  

Behandling med medisiner

Den mest brukte formen for medikamentell behandling av impotens er tabletter. Tablettene virker ved å øke blodtilstrømningen til penis ved seksuell stimulering. Disse medisinene må brukes med forsiktighet ved hjertesykdom, og kan ikke brukes sammen med nitropreparater (kardilaterende midler ved hjertesykdommer). Tabletter mot impotens er reseptbelagt, og skal alltid brukes i samråd med lege.

Her kan man bestille medisiner diskret og trygt dersom man har resept.

Legen kan også forskrive injeksjoner som et alternativ til tabletter. Disse medisinene virker ved å utvide blodårene, slik at blodtilstrømningen øker. Medisinene må brukes med forsiktighet ved hjertesykdom.

Testosteronbehandling kan være aktuelt i de tilfeller der lavt testosteronnivå påvises.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling kan være et alternativ dersom impotenstilstanden skyldes feilkrumninger eller svikt i blodomløpet i penis. Penisprotese kan i sjeldne tilfeller opereres inn.

Når bør du kontakte lege?

Dersom du har opplevd ereksjonssvikt over lengre tid bør du ta kontakt med lege.

Kilde:
Pasienthåndboka, Pfizer, Belladot, RFSU og Legemiddelhåndboka