Vitusapotek
Ansiktspleie

Kuldekrem og tørr vinterhud

Vintervær og minusgrader fører til økt fordamping av hudens naturlige fuktighet, og huden kan bli ekstra tørr. En kuldekrem inneholder fett og oljer som legger seg som et beskyttende lag på huden slik at den blir mindre tørr. Kuldekrem beskytter ikke mot frostskader. Det viktigste tiltaket mot frostskader er å beskytte utsatte områder med klær. 

Liten gutt med vinterklær smiler. Luen er dekket med snø
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 04.01.2024

Hva er en kuldekrem?

En kuldekrem er en fet krem uten vann eller med små vannmengder som legger seg som et beskyttende lag utenpå huden. Huden holdes myk og smidig ved at den reduserer fordamping av fuktighet fra huden.

Dersom du bruker en fet krem som inneholder vann, bør den påsmøres huden ca. 20 minutter før man går ut i kulda slik at vannet i kremen får tid til å fordampe.

Kuldekrem gir ingen beskyttelse mot selve kulden eller mot frostskader. Hvis kuldekremen skal brukes på en baby eller på et barn, skal barnet ikke være lenger ute enn det ville vært uten kuldekremen. Man må alltid følge med på at barnet ikke er for kaldt. Kuldekremen skal kun brukes for å unngå tørr hud i ansiktet og minske fuktighetstapet fra huden. 

Gode råd for tørr vinterhud

  • Unngå hyppig bading.
  • Bruk en mykgjørende fuktighetskrem.
  • Bruk en olje istedenfor såpe ved bad eller dusj. Oljer fjerner ikke hudens naturlige fettlag.
  • Olje på huden kan også være et godt alternativ. Kokoso Baby økologisk kokosolje er en nærende og vannfri olje som beskytter og pleier huden.
  • Dekk til tørr hud med klær. Lette bomullsklær vil redusere fuktighetstapet fra huden.
  • Unngå vask av huden rett før dere skal ut i kulda.

Frostskader

Frostskader oppstår når huden utsettes for sterk kulde. De mest utsatte stedene for frostskader er føtter og hender. Frostskader oppstår ved at det dannes iskrystaller inne i cellene. Disse iskrystallene sprenger etterhvert celler og blodårer, og fører til celledød. Man deler frostskader inn i fire ulike grader. Grad 1 og 2 er lokal frostskade, og grad 3 og 4 er dyp frostskade. Ved lokal frostskade kan man bevege det skadde området, mens dyp frostskade kjennetegnes ved at huden er hard og ikke kan beveges. 

Ved frostskader kjenner man at huden blir nummen og man opplever smerter. Etterhvert blir huden følelsesløs og smertene forsvinner. Behandling av mindre frostskader er sakte oppvarming. Det skadde området legges mot din egen eller andres hud. Ikke gni på området som er skadet! For å unngå/redusere hevelse bør området holdes høyt de første timene. Når området er varmet opp skal man unngå eksponering for kulde. Alvorlig frostskade skal behandles på sykehus. 

Hvordan beskytte seg mot frostskader

  • Beskytt deg mot kulde! Bruk flere lag, og vindtette klær ytterst.
  • Hender og føtter er mest utsatt, bruk varme votter/hansker og sko. 
  • Unngå alkohol. Alkohol øker varmetapet.
  • Ikke bruk trange klær/sko/bandasjer. Dette nedsetter blodsirkulasjonen.
  • Få i deg nok væske, varme drikker er å foretrekke. 
  • Følg med på utsatte hudområder. Varm opp huden om kuldesmertene forsvinner.

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom huden har fått alvorlige frostskader.
     

Kilder: Apotekforeningen, informasjon fra Ullevål sykehus, Norsk Helseinformatikk og Norges Allergi- og Astmaforbund

Les mer: