Vitusapotek
Munn og tann

Hvor ofte bør du bytte ut tannbørsten?

En slitt tannbørste rengjør ikke tennene like effektivt, men hvor ofte bør du egentlig bytte ut tannbørsten din? Vi forteller deg hvor ofte du bør bytte for å sikre at tannbørsten ikke fører til unødvendige problemer for munnen din eller din generelle tannhelse.

Hvor ofte bør du bytte ut tannbørsten?
Profile Picture
Publisert: 26.06.2020
Sist oppdatert: 13.12.2023

Bytt ut tannbørsten regelmessig

Du vet når det er på tide å kjøpe ny sjampo eller tannkrem når du går tom. Men hvordan vet du når det er på tide å få en ny tannbørste? 

En tannbørste er et tannhygieneinstrument som bør brukes i omtrent tre måneder. Mange av oss unnlater likevel å følge dette enkle rådet. 

Det er to viktige grunner til at en tannbørste bør byttes regelmessig:

  • For det første, som et resultat av mekanisk slitasje, begynner busten å bøye seg, noe som fører til redusert fjerning av plakk over tid. 
  • Den andre grunnen er den raske ansamlingen av bakterier, som har en tendens til å øke i fuktige miljøer.

Skyll alltid tannbørsten hver gang og la den tørke

Det er også viktig å skylle tannbørsten etter hver bruk under vann og la den tørke i stående posisjon. Det er ikke nødvendig å ha et deksel på tannbørsten; disse små plastkassene er kun ment for beskyttelse på reise. Å holde børsten din tildekket hele tiden kan føre til vekst av store mengder overflatebakterier på selve dekselet. På toppen av dette forhindrer et deksel bustene inni å tørke ut ordentlig, fanger opp fuktighet og skaper det ideelle miljøet for bakterier å trives.

Slites tannbørsten for raskt? Pusser du for hardt?

Du tenker kanskje at tannbørster designet med et større antall børster, som CURAPROX tannbørster, sannsynligvis vil slites ut enda raskere, men sannheten er at til og med disse ultrafine bustene er designet og testet for å holde tennene sunne gjennom tre måneders daglig bruk.

Hvis busten på tannbørsten din er frynsete og fibrene bøyes etter bare noen dager eller uker, kan det hende du pusser for hard. En tannbørste som slites ut for raskt, er ofte et resultat av å bruke for mye trykk, noe som er konsekvensen av å bruke feil pusseteknikk.

Les mer om riktig pusseteknikk og hvordan pusse tennene her. 

Kast tannbørsten etter sykdom.

Hvis du har vært syk, er det lurt å bytte ut tannbørsten - selv om den fremdeles ser ut til å være i god stand. Faktisk bør tannbørsten din alltid byttes ut etter en virus- eller bakterieinfeksjon. Enten du nettopp har vært forkjølet eller hatt en annen smittsom sykdom, ikke nøl - bare skaff deg en ny!

Bytt ut din mellomrombørste når busten ikke er rett og bred

En mellomrombørste (interdentalbørste) bør også være en viktig del av din tannpleierutine, og på lik linje med andre tannbørster, skal også disse bittesmå børstene byttes ut med jevne mellomrom. Tannleger anbefaler å bruke en mellomrombørste til paraplyeffekten slites, noe som betyr at busten ikke er rett og bred, og rengjøring ikke lenger er effektiv. Dette tar vanligvis noen uker - avhengig av antall ulike børstestørrelser du bruker.

Tre ting å huske på:

1. Bytt ut tannbørsten omtrent hver tredje måned for å unngå bøyd bust og ansamling av bakterier.

2. Ikke bruk for mye trykk. En tannbørste slites ofte ut for raskt som et resultat av for mye trykk eller dårlig pusseteknikk.

3. Bytt ut tannbørsten umiddelbart etter sykdom. Etter en forkjølelse eller annen smittsom sykdom, er det lurt med en ny tannbørste. 


Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med CURAPROX

Sist oppdatert: juni 2020

Les mer: