Vitusapotek
Munn og tann

Munnsår (forkjølelsessår)

Munnsår, også kalt forkjølelsessår, er smertefulle små blemmer på leppene. Sollys, stress og nedsatt immunforsvar kan føre til at du får munnsår, hvis du har viruset i kroppen. 

Munnsår (forkjølelsessår)

Sist oppdatert: 02.12.2022

Hva er munnsår (forkjølelsessår)?

Munnsår (forkjølelsessår) er smertefulle små blemmer som oppstår på leppene eller på huden omkring leppene. Faguttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, det betyr leppeherpes, men munnherpes er også et uttrykk som brukes. Munnsår må ikke forveksles med munnskold (after).

Gode råd for å forebygge munnsår (forkjølelsessår)

 • Ikke pirk i såret da du kan lett overføre smitten og få sår på andre deler av kroppen - du kan også risikere å overføre smitte til andre.
 • Vask hendene etter berøring av såret. Har du ikke såpe og vann tilgjengelig er et godt alternativ desinfiserende midler
 • Bruk solstift på leppene når du er ute i solen.
 • Unngå kyssing eller oralsex når du har munnsår. Oralsex kan gi partneren herpesinfeksjon i underlivet.
 • En sunn livsstil med fysisk aktivitet, nok søvn og variert kosthold vil styrke immunforsvaret ditt.

Behandling av munnsår (forkjølelsessår)

Det finnes flere produkter som vil lindre plagene og redusere varigheten av munnsåret. 

 • Krem med antiviralt virkestoff (Antix, Zovirax og Vectavir). Disse kremene inneholder virushemmende virkestoff som hindrer spredning og gir raskere tilheling av såret. For å få opptimal effekt bør man begynne med behandlingen ved første tegn til munnsår. 
 • Compeed munnsårplaster virker lindrende, bidrar til raskere sårtilheling og kan redusere smitterisikoen.
 • Prolip Care er en lindrende stift mot tørre og sprukne lepper som virker lindrende ved forkjølelsessår. Det optimale er å starte påsmøring med stiften før man får såret.

Behandling vil aldri fjerne viruset fra kroppen, men kan redusere plagene og forkorte smitteperioden. For at behandlingen skal være effektiv, er det viktig å starte tidlig.

Dersom du kjenner til faktorer som har utløst munnsår hos deg tidligere kan du unngå disse faktorene i så stor grad det lar seg gjøre. For eksempel kan du bruke høy solfaktor på leppene dersom du tidligere har fått forkjølelsessår av sol.

Hva skyldes munnsår (forkjølelsessår)?

Den vanligste årsaken til munnsår er smitte med viruset herpes simplex, type 1 (HSV-1) eller type 2 (HSV-2). Man tror at 70 - 90 % av befolkningen er smittet med herpes simplex type 1, men det er mange som aldri opplever å få munnsår. Herpes simplex er veldig smittsomt, og de fleste smittes første gang som barn. Etter at man er smittet ligger viruset i ”dvale” i kroppen og en rekke faktorer kan reaktivere viruset og føre til munnsår. Viruset overføres ved kontaktsmitte.

Munnsår og forkjølelsessår barn

Det er vanlig å smittes med herpes simplex-viruset når man er barn, i alderen 1 til 5 år. Ofte kan en slik smitte være helt uten symptomer, og symptomene kommer først når barna blir eldre.

Noen barn opplever likevel uttalte symptomer ved førstegangssmitte av viruset, og disse plagene kan blant være:

 • Væskefylte blemmer i munn og svelg, som gjør det vond og vanskelig å spise.
 • Feber og hodepine.
 • Smerter og sykdomsfølelse.
 • Hovne lymfeknuter.

Etter første smittetilfelle, går viruset i «dvale», før det vender tilbake senere i livet i form av karakteristiske munnsår (forkjølelsessår), eller «leppeherpes» som mange også kaller det.

Dersom barnet opplever symptomer ved førstegangssmitte, kan smertestillende og febernedsettende medisiner inneholdende paracetamol (Paracet, Pinex) brukes. Ved sår og blemmer i munnen, kan Nycodent Aloclair Gel påsmøres de aktuelle områdene. Denne er trygg i bruk for alle barn.

Symptomer på munnsår (forkjølelsessår)

Røde flekker på leppene/huden rundt leppene er ofte første tegn på munnsår. Disse røde flekkene blir senere til blemmer som etter hvert sprekker og blir til sår. Etter omtrent en uke er huden som regel fin igjen. Munnsår kan både klø og være smertefulle.

Faktorer som kan utløse munnsår (forkjølelsessår):

Munnsår kan komme tilbake når man først har blitt smittet. En rekke faktorer kan utløse munnsår:

Ved første tegn på munnsår anbefales det å begynne med behandling. Antix, Zovirax og Vectavir vil lindre plagene og redusere munnsåret. 

Når bør du kontakte lege om munnsår (forkjølelsessår)?

 • Ved munnsår som ikke blir bedre med produkter du får kjøpt reseptfritt på apoteket.
 • Dersom munnsåret smitter til øyet. Betennelse i øyet forårsaket av herpes simplex virus (herpes keratitt) må behandles med reseptbelagte legemidler.


Kilder: Felleskatalogen, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, og Helsebiblioteket.      

Les mer: