Vitusapotek
Mage og tarm

Smerter i underlivet

Det finnes mange årsaker til underlivssmerter. Smerter i underlivet kan være akutte eller kroniske. De kan også opptre i takt med menstruasjon.

Smerter i underlivet

Sist oppdatert: 16.08.2018

Hva er smerter i underlivet?

Smerter i underlivet er lokalisert i nedre del av magen eller kjønnsorganene. Dette kan stamme fra kjønnsorganene, nedre urinveier og mage-tarmsystemet.

Årsaker til akutte smerter i underlivet:

  • Urinveisinfeksjon: Vanlige symptomer er hyppige og smertefulle vannlatinger, små mengder urin og svie ved vannlating.
  • Nyrestein: Typiske symptomer er akutte, ensidige og intense smerter som kjennes bak i ryggen eller i en av sidene av magen. 
  • Spontanabort: Dette oppstår vanligvis før det har gått 12 uker. Symptomene er sterke menssmerter og blødninger med klumper (blodlevrer).
  • Muskelknuter i livmoren (myom): Vanlig tilstand hos kvinner, spesielt i 30-40 års alderen. Muskelknuten kan stanse blodforsyningen og dermed utløse smerte.
  • Blindtarmsbetennelse: Vanlige symptomer er smerter som forflytter seg fra øvre del av magen til nedre høyre del av magen. Det er også vanlig med feber. 
  • Bekkeninfeksjon: Smerter nederst i magen, økt utflod, blødningsforstyrrelser og feber er alle vanlige symptomer. 
  • Betennelse i utposning på tykktarm (divertikulitt): Smertene er lokalisert på venstre side av magen. Tilstanden kan også gi feber, diaré med blod og blødning fra tarm og endetarm.
  • Svangerskap utenfor livmoren (ektopisk graviditet): Typiske symptomer er ensidige smerter, uteblitt menstruasjon og sparsom vaginalblødning. Disse opptrer som regel mellom 4. og 9. svangerskapsuke. 
  • Cyster på eggstokkene (overialcyste): Ovarialcyste er en væskefylt blære som ligger i eggstokkene. Cystene kan trykke på blæren eller endetarmen og gi ubehag og smerte.
  • Menstruasjonssmerter (dysmenoré): Tilstanden gir krampelignende smerter i nedre del av magen. Dette opptrer som regel før eller under menstruasjon.

Behandling av smerter i underlivet

Det er alltid viktig å oppsøke lege dersom du er usikker på hva som er årsaken til smerter i underlivet, eller dersom smertene er sterke og langvarige.

Varme omslag eller en varmeflaske på det smertefulle området, kan ha lindrende effekt på smerter i underlivet for mange.

Har du behov for smertestillende behandling, er medisiner inneholdende virkestoffet paracetamol, slik som Paracet og Pinex, som regel førstevalget til de aller fleste. Ved smerter i underlivet kan også smertestillende- og betennelsesdempende medisiner av typen NSAIDs, slik som Ibux, Ibuprofen og Naproksen være gode alternativer. Vær oppmerksom på at slike medisiner i noen tilfeller kan gi uheldige bivirkninger, og at de ikke skal kombineres med enkelte andre legemidler. Spør oss i Vitusapotek eller snakk med legen din dersom du er usikker på hvilke smertestillende behandling som passer deg og dine behov best.

Når bør du kontakte lege?

Kontakt lege ved sterke eller langvarige underlivssmerter.

Kilder: Helsebiblioteket, Norsk helseinformatikk, Legevakt håndboken

Sist oppdatert: Juli 2018

Les mer: