Pleie

Svette

Svette (perspirasjon) er naturlig og nødvendig, og kroppens måte å regulere temperaturen på. Flere faktorer kan utløse svette. Stress og følelser fører ofte til at man svetter i ansikt, under armer og på hender og føtter, mens svette på grunn av økt kroppstemperatur som regel er fordelt over hele kroppen.

Svette

Kort om svette

Hvor mye man svetter og om svetten avgir vond lukt eller ikke, avhenger av flere forhold – blant annet aktivitetsnivå, stress, hva du spiser og medisinbruk. I tillegg kan man svette mer i bestemte perioder av livet, for eksempel i puberteten, ved graviditet og i overgangsalder. Noen er også arvelig belastet med mye svetting.

Nyttige tips

  • Det kan være lurt å ha flere deodoranter å velge mellom. Slik kan du tilpasse lukt og effekt etter dine behov. Du kan for eksempel bruke et produkt til jobb, et til trening og et til fest.
  • Stress ned! Stress kan føre til økt svetteutskillelse.
  • Begrens inntaket av koffein, alkohol og sterk mat som kan bidra til at du svetter mer.
  • Daglig bad eller dusj kan være med å redusere bakteriemengde på huden og slik hindre kroppslukt i forbindelse med svetting.

Produkter mot svette

Noen mennesker svetter mer enn det som er nødvendig. Overdreven svetting kan oppleves som sjenerende, i tillegg kan det disponere for sopp og bakterieinfeksjoner i huden. For de fleste er god kroppshygiene, samt bruk av deodorant, tilstrekkelig til å hindre at svetten blir et problem.

Deodoranter

De fleste deodoranter er antiperspiranter. Antiperspiranter er produkter som reduserer svetteutskillelsen. I all hovedsak er det aluminiumssalter som står for den antiperspirante effekten. Aluminiumsalter blokkerer svettekanalene og hindrer svette i å komme ut på huden. Aluminiumssalter har også en viss bakteriedrepende effekt som også kan bidra til å redusere eventuell vond lukt.

Ikke alle deodoranter inneholder antiperspirerende aluminiumssalter som hemmer selve svetteutskillelsen. Deodoranter uten aluminiumssalter hindrer eller maskerer vond lukt i forbindelse med svetting.

Når bør du oppsøke lege?

Overdreven svetting kan være sosialt hemmende. Dersom du opplever at du begrenses sosialt, og reseptfrie midler ikke hjelper, bør du oppsøke lege. Det finnes i dag flere behandlingsalternativer. Dersom du plutselig opplever en stor forandring i hvordan du svetter, for eksempel plutselig nattesvetting eller kraftig endring i kroppslukt, bør du kontakte lege. Dette kan være tegn på underliggende sykdom. 

Kilder:

Aco Nordic, Norsk Helseinformatikk og Den Norske Eterfabrikk.