Bitt, stikk og kløe

Borreliose

Borreliose (Lyme borreliose) er en sykdom som skyldes infeksjon med Borreliabakterien. Borreliose overføres ved flåttbitt, men kun en liten andel av flåttbitt fører til borreliose. Et typisk kjennetegn på borreliose er et ringformet hudutslett rundt bittstedet. Borreliose er ikke smittsom mellom mennesker. I Norge registreres det omkring 300 tilfeller med borreliose hvert år.

Borreliose

Symptomer på borreliose

Et typisk kjennetegn på borreliose er et ringformet og rødt utslett rundt bittstedet. Utslettet oppstår omtrent 2-30 dager etter flåttbittet, og spres gradvis utover. Det er vanlig at utslettet etter hvert får en avblekning i sentrum. Samtidig med utslettet oppstår ofte feber, muskelsmerter, hodepine og slapphet.

Etter et par uker til måneder etter flåttbittet kan infeksjonen utvikle seg og påvirke andre organer. Dette kan blant annet gi symptomer i muskler, ledd og hjerte. Alvorlige komplikasjoner som ansiktslammelse og hjernehinnebetennelse kan oppstå.

Forebygging av flåttbitt

 • Bruk myggmidler (mange myggmidler hjelper også mot flått - spør oss på Vitusapotek for å få rett produkt til deg).
 • Gå på stier istedenfor områder med høyt gress, busker og kratt i områder med mye flått.
 • Dekk deg godt til med klær (vær ekstra nøye med å dekke til bein og ankler) når du er i områder med mye flått. Bruk gjerne lange bukser. Sjekk både hud og klær etter å ha vært i et område med mye flått.
 • Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder. En veterinær kan forskrive forebyggende medisin mot flått hos hunder og katter. Prac-Tic kan kjøpes reseptfritt til hunder (eldre enn 8 uker).

Hvordan fjerne flåtten?

Fjern flåtten så raskt som mulig. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.

 • Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på Vitusapotek. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene.
 • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
 • Vask bittstedet med desinfiserende middel eller såpevann, og påfør gjerne en reseptfri sårsalve med antibiotika etterpå.
 • Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

Behandling av borreliose

Dersom du har blitt bitt av flått er det viktig å holde et øye med bittstedet slik at et eventuelt utslett oppdages raskest mulig. Borreliose behandles med antibiotika, og målet med behandlingen er å bli kvitt infeksjonen og hindre komplikasjoner. Hvis behandlingen startes tidlig stanser sykdommen som regel opp og man blir raskt frisk. Sen behandlingsstart kan gi alvorlige komplikasjoner, og i visse tilfeller kan sykdommen gi varige plager.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom du er blitt bitt av flått og det utvikler seg et ringformet utslett rundt bittstedet.
 • Dersom du får influensaliknende symptomer etter et flåttbitt.
 • Dersom du opplever andre plager etter et flåttbitt.

Kilder:
Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk for helsepersonell.