Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Flått og flåttmiddel for hund og katt

Flått (skogflått) er en liten midd, som suger blod fra både mennesker og dyr, og når flåtten er aktiv sitter den gjerne på et gresstrå og venter på at et passende pattedyr skal passere. Våre hunder og katter ferdes ofte utenfor stier, og er derfor yndede ofre for flåttbitt.

En hund av rasen boarder collie legger hodet på skrå. Eieren holder en flåttpinsett
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 07.05.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Flåttbitt hos hund og katt

De fleste flåttbitt er ufarlige, og svært få flåttbitt resulterer i sykdom, men både hunder og katter som blir bitt av flått kan bli smittet med flåttbåren sykdom. I sjeldne tilfeller kan de også overføre virus- og bakteriesykdommer til mennesker. Jo raskere en flått som har bitt seg fast i dyret fjernes, jo mindre er risikoen for smitteoverføring fra flåtten. Sjekk derfor dyret ditt for flått daglig dersom det ferdes i områder med flått. Med en spesialtilpasset flåttpinsett fjerner du flåtten raskt og enkelt.

Flåttbårne sykdommer hund og katt kan få

 • Borreliose, forårsaket av smitte med Borrelia bakterien.
 • Hjernebetennelse, forårsaket av et flavivirus (TBE-virus).
 • Anaplasmose, forårsaket av smitte med anaplasmabakterien.

Flåttmiddel til hund og katt

Det finnes ulike forebyggende flåttmiddel til hund og katt som oppholder seg i flåttområder. Selv ved bruk av flåttmiddel er det lurt å sjekke dyret ditt ofte, da er sjansen stor for at du oppdager flåtten allerede før den får festet seg. 

Forebyggende flåttmidler til hund

Det finnes ulike varianter forebyggende flåttmiddel til hund:

 • Halsbånd, virker etter 1 uke, og gir effekt i 5-8 måneder (avhenger av produkt). Skal ikke brukes til valper yngre enn 7 uker.
 • Middel som påføres pelsen, full virkning etter 2-3 døgn, og gir effekt i ca. 4 uker. Skal ikke brukes til valper yngre enn 2-8 uker (avhenger av produkt).
 • Centaura Flått-, flue- og myggavvisende spray - kan brukes av både hund, hest og mennekser. Til hund gir Centaura en avvisende effekt på flått i inntil 4 timer.
 • Tyggetablett, umiddelbar effekt. Effekten varer i 4-12 uker, avhengig av hvilken flåttype.  

Hos Vitusapotek finner du to ulike reseptfrie tyggetabletter som beskytter hunden din mot flått og lopper

 

Begge legemidlene virker ved å overstimulere nervesystemet til flått og lopper og dermed drepe disse. Effekten inntrer kort tid etter at hunden har inntatt tyggetablettene og varer i 30 dager.

Forebyggende flåttmiddel til katt

Til katt finnes følgende forebyggende flåttmidler:

 • Halsbånd, virker innen 2 dager og gir effekt i 8 måneder. Skal ikke brukes til kattunger yngre enn 10 uker.
 • Middel som påføres pelsen er vanligst til katt. Full virkning etter ca. 2 dager, og gir effekt i 3-5 uker. Skal ikke brukes til kattunger yngre enn 8 uker.
 • Tyggetablett med effekt i 30 dager

AdTab vet er et reseptfritt legemiddel som beskytter katten din mot flått og lopper. 1 tyggetablett gis hver 30.dag gjennom flåttsesongen, og finnes i 2 ulike styrker tilpasset kattens vekt.

Når bør du kontakte veterinær ved flåttbitt?

 • Dersom du mistenker flåttbåren sykdom hos hund eller katt.

Kilder: Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet, www.dyreklinikken.no, Veterinærkatalogen, www.dyrlegenisande.no, Flåttsenteret

Les mer: