Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Overdreven svetting? Slik behandler du hyperhidrose

Svette er kroppens måte å regulere temperaturen på, men noen svetter mer enn kroppen har behov for. Overdreven svetting kalles hyperhidrose - les mer her.

Overdreven svetting? Slik behandler du hyperhidrose
Profile Picture
Publisert: 21.11.2022


Svette er en naturlig, og ikke minst nødvendig, kroppsfunksjon. Men når svetteproduksjonen øker så mye at det blir plagsomt, er tilstanden kjent som hyperhidrose. Dette forekommer oftest i armhulene, i håndflatene eller på føttene. 

Spesielt for de to sistnevnte kan svetten være påvirket av psykologiske faktorer som stress. Men årsaken til hyperhidrose er dessverre ikke klarlagt. 

Svetting - en naturlig kroppsfunksjon 

Kroppen vår har i gjennomsnitt 1,6 til 4 millioner svettekjertler, som daglig kan produsere opptil én liter svette. Visste du at 99,5 prosent av svetten består av vann? Like fort som den produseres, fordamper den. Dette bidrar til å fjerne overskuddsvarme fra kroppen vår. 

Evnen til å produsere svette har stor betydning for temperaturreguleringen. For noen er denne produksjonen så stor at den blir plagsom. Omtrent en av tre nordmenn opplever daglig svette som et problem, og 0,5-1 prosent av befolkningen plages av hyperhidrose. 

Svettefri med antiperspirant 

For noen er en deodorant med antiperspirant nok til å kontrollere svetteproblemene. Dersom du har prøvd alle mulige varianter, men fortsatt opplever sjenerende svette og dårlig lukt, kan du prøve en sterkere antiperspirant. 

Disse inneholder en høyere konsentrasjon av aluminiumsalt, og vil kunne gi ekstra effektiv beskyttelse i to-tre dager – og opptil fem dager. Prøv for eksempel Perspirex Strong Antiperspirant.

Aluminiumssalter har dessuten en viss bakteriedrepende effekt som også kan bidra til å redusere eventuell vond lukt. Det er viktig å merke seg at denne typen antiperspirant kun skal brukes ved behov, og ikke mer enn tre-fire ganger i uken. 

Slik bruker du en sterkere antiperspirant 

For å få den ønskede effekten og minimere hudirritasjon er det viktig å påføre antiperspiranter som Perspirex korrekt. Følg derfor alltid bruksanvisningen nøye, men her får du noen tips: 

  • Påfør alltid på kvelden før du legger deg. Svettekjertlene er nemlig mindre aktive om natten – da kroppen er roligere og du er ikke så utsatt for å begynne å svette.
  • Antiperspiranten må alltid påføres på ren, tørr og uskadd hud. Ta deg gjerne en dusj slik at du er sikker på huden er ren, men sørg for å tørke godt, og unngå å barbere deg rett før påføring. 
  • Vask vekk restene om morgenen med såpe og vann. Effekten til antiperspiranten vil vare selv etter dusj, så du skal ikke påføre den igjen. Om ønskelig kan du påføre vanlig parfymert deodorant eller parfyme, uten at det påvirker effekten. 


Kilder: Vitusapotek, Norsk Helseinformatikk, Store Medisinske Leksikon

Les mer: