
Publisert:
22.11.2022
Rosacea er en kronisk hudbetennelse som gir rødme og rødhet i kinn, på nesen, haken og i pannen. Sykdommen debuterer som regel i voksen alder og rammer flest kvinner. Rosacea kan oppleves som svært sjenerende. Behandling vil som oftest redusere symptomene.
Man kjenner ikke årsaken til rosacea, men man antar at det skyldes en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer. Vanligvis debuterer sykdommen i 30-50 årsalderen med tendens til lett rødme. Senere utvikler den seg til å gi vedvarebde rødhet i sentrale deler av ansiktet som skyldes utvidelse av blodkar i hudoverflaten. 3 - 5 % av befolkningen utvikelr rosacea. Kvinner rammes oftere enn menn.
En rekke faktorer kan utløse eller forverre tilstanden ved å øke blodstrømmen til hudoverflaten i ansiktet. Man bør derfor prøve å unngå eller redusere disse faktorene:
Plagene kan bli gradvis verre over tid, men kan også komme i utbrudd. Huden rundt munnen og øynene er sjelden angrepet. Noen får ekstra mye plager på nesen hvor huden blir forstørret og klumpete (rhinophyma).
Unngå eller vær forsiktig med de faktorene som medfører utbrudd, som for eksempel krydret mat, varmt drikke, alkohol og stress. Det er viktig å beskytte huden godt når du er ute i solen og unngå for mye sollys. Enkelte kan ha nytte av fuktighetskremer og skånsomme såper. Ikke bruk kortisonkrem i ansiktet.
LES MER: Ekspertrådene som demper rød hud ved rosacea
Rosacea kan ikke fjernes helt, men det finnes effektiv behandling som kan lindre symptomene og roe de sjenerende utslettene.
Ved mild rosacea med kviselignende elementer anbefales som oftest lokalbehandling:
Dersom utslettet ikke er kviselignende, men bare er rødt med utvidede blodårer, frarådes som regel behandling med lokale midler. Slike midler kan da føre til en forverring.
Dersom lokalbehandling alene ikke hjelper kan det være aktuelt med antibiotika i tablettform. Det er vanlig å ta tablettene over flere måneder. I denne perioden er det viktig å være forsiktig med soling. Les mer om medisiner og sol her. Melkeprodukter, jerntabletter, kalktabletter og syrenøytraliserende midler må tas 1 time før eller 2-3 timer etter inntak. Lokalbehandling brukes ofte i tillegg til tabletter. Av og til kommer utslettet tilbake, og da kan det bli nødvendig å gjenta behandlingen.
Varige blodåreforandringer kan behandles med laserbehandling eller kosmetisk kirurgi.
Kilder: Pasienthåndboka, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, rikshospitalet.no, rosacea.no