Vitusapotek
Intim og underliv

Impotens

Impotens, også kalt ereksjonssvikt og erektil dysfunksjon, er en tilstand hvor mannen ikke klarer å få ereksjon, eller opprettholde ereksjonen lenge nok til å fullføre et samleie. Impotens kan komme av mange ulike årsaker, både psykiske og fysiske. For mange menn fører ereksjonssvikt til dårlig selvfølelse og problemer i partnerforhold. Forekomsten av ereksjonsproblemer øker med alderen.

Impotens

Sist oppdatert: 01.12.2022

Hva er impotens?

Ereksjonssvikt (erektil dysfunksjon/impotens) er manglende evne til å få eller opprettholde reisning av penis. Symptomer bør opptre i minst 25% av situasjoner der ereksjon er ønskelig før det defineres som et medisinsk problem. 

Noen opplever at de ikke får ereksjon i det hele tatt, mens andre får ereksjon, men den varer ikke lenge nok til å fullføre samleiet. Det kan også være at penis ikke blir stiv nok til å gjennomføre samleiet. Det finnes flere ulike behandlingmetoder man kan forsøke mot ereksjonsproblemer.

Årsaker til ereksjonsproblemer

Det finnes mange ulike årsaker til problemer med ereksjon:

  • Psykiske forhold: Psykiske eller følelsesmessige forhold er den vanligste årsaken til ereksjonssvikt. Dette kan være stress, depresjoner, prestasjonsangst, problemer i parforholdet eller tidligere negative seksuelle erfaringer. Nervøsitet og prestasjonsangst er svært vanlig hos unge gutter.
  • Sykdommer: Sykdommer som påvirker blodårene kan gi forandringer i bekken og penisarterier. Svampelegemene får ikke nok blod, og ereksjonsproblemer kan oppstå. Sykdommer som påvirker nervesystemet kan også medføre ereksjonsproblemer som følge av kar- og nerveskade. Eksempler på dette er diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, Alzheimer, Parkinsons, hjerneslag og multippel sklerose.
  • Medisiner: Enkelte legemidler kan gi ereksjonsvansker som en bivirkning, som for eksempel antidepressiva (medisiner mot depresjon), antipsykotika (medisiner mot psykoser), antiepileptika (medisiner mot epilepsi) og blodtrykksenkende legemidler i form av betablokker eller tiazider.
  • Skader: Skader i rygg og bekken eller store operasjoner kan medføre ereksjonsvansker
  • Hormonbalanse: Med alderen synker hormonproduksjonen av testosteron. Dette kan påvirke ereksjonen, men det hyppigste symptomet ved nedsatt testosteronnivå er først og fremst redusert sexlyst.

Risikofaktorer

Faktorer som øker risikoen for ereksjonssvikt er:

  • Fedme
  • Røyking og snus: Nikotin fører til sammentrekninger av kar.
  • Høyt alkoholforbruk: Alkoholmisbruk endrer levermetabolismen slik at mer østrogen lages.
  • Lavt aktivitetsnivå

Forekomst av impotens

Forekomsten av impotens er hyppig og økende med stigende alder. Blant 40-50 åringer er det 5-10% som har ereksjonsproblemer, mens for de som er over 65 år er det omtrent 20-25%. Omtrent 30-50% av menn med diabetes opplever ereksjonsproblemer.

Forebyggende råd mot ereksjonsproblemer

  • Ha et variert og sunt kosthold
  • Regelmessig mosjon kan gi bedre seksuell lyst og evne
  • Vektnedgang ved overvekt
  • Unngå overdrevet alkoholforbruk
  • Unngå røyking
  • Dersom det er psykiske forhold som er årsaken til ereksjonssvikt, kan samtaleterapi være nyttig.

Prognose

Det finnes mange behandlingsalternativer for pasienter med ereksjonssvikt. De fleste med ereksjonsproblemer får god effekt av behandling og får bedret ereksjonsevne. Les mer om behandling av ereksjonsproblemer her.

For tidlig utløsning

Tidlig utløsning (prematur ejakulasjon) er sæduttømming som kommer tidligere enn ønskelig.  Sæduttømming som kommer innen to minutter regnes som for tidlig. Det er uklart hva som forårsaker tidlig utløsning, men årsaken er ofte sammensatt og kompleks. Psykologiske og biologiske mekanismer spiller ofte en rolle.

  • Psykologiske årsaker: Prestasjonsangst eller usikkerhet kan bidra til for tidlig utløsning.
  • Biologiske årsaker: Ulike faktorer som kan bidra til for tidlig utløsning er hormonforstyrrelser, sykdommer i nervesystemet eller i urinveiene. Bruk av enkelte legemidler eller narkotiske stoffer kan også påvirke utløsningen.

Når bør du kontakte lege ved impotens?

Dersom du har opplevd ereksjonssvikt over lengre tid bør du ta kontakt med lege.


Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Helsebiblioteket, Store norske leksikon, BMJ, Legemiddelhåndbok, Emetodebok for seksuell helse

Les mer: