Vitusapotek
Intim og underliv

Klamydiatest hjemme

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge. Den eneste måten å være sikker på om man er smittet, er å ta en klamydiatest. På apoteket kan man få kjøpt hjemmetest for klamydia, som er enkel i bruk og gir deg raskt svar. Under finner du svar på ofte stilte spørsmål rundt klamydia og testing.

Klamydiatest hjemme
Profile Picture
Publisert: 04.11.2022
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar sykdom, og skyldes smitte med bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia smitter direkte ved vaginal eller analt samleie, samt indirekte gjennom kontakt med sexleketøy og fingre.

Hvor mange prosent får klamydia?

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge. Om lag 5 % av befolkningen har klamydia til enhver tid, og 0,5 % får klamydia hvert år. Sykdommen er mest utbredt blant seksuelt aktive under 25 år.

Hvordan vite om man har fått klamydia?

En klamydiainfeksjon er ofte helt uten symptomer, og det kan derfor være veldig vanskelig å vite om man har blitt smittet og har fått klamydia. Så mange som 80 % av alle med klamydia har ingen symptomer på sykdom. De fleste går derfor med klamydia uten å merke det. Hvor lenge man kan gå med en uoppdaget klamydiasmitte, avhenger av sykdomsforløp og utvikling av symptomer. Hos noen kan klamydia også gå over av seg selv, men fordi ubehandlet klamydia kan gi uønskede konsekvenser, er det alltid anbefalt å behandle smitte.

Les mer om klamydiasymptomer her.

Er det farlig å gå lenge med klamydia?

Ubehandlet klamydia kan hos kvinner gi infeksjoner i urinrør, livmor og eggledere. Dette kan videre føre til sterilitet og ufrivillig barnløshet. Hos menn kan klamydiainfeksjon føre til infiserte bitestikler eller urinrør.

Hvem anbefales å ta klamydiatest?

Fordi de aller fleste som er smittet med klamydia ikke opplever noen symptomer, er det viktig å teste seg for klamydia med jevne mellomrom, spesielt dersom man er seksuell aktiv uten fast partner. Den eneste måten å være sikker på om man er smittet av klamydia, er å ta en klamydiatest.

Følgende personer er anbefalt å teste seg for klamydia: 

 • Seksuelt aktive under 25 år som har hatt ubeskyttet sex med ny partner.
 • Seksuelt aktive voksne etter partnerbytte.
 • Personer med symptomer på klamydia, som økt utflod, mellomblødninger eller bekkeninfeksjon.
 • Unge kvinner under 25 år på fast prevensjon.
 • Gravide under 25 år.
 • Kvinner som skal utføre planlagt abort.
 • Seksualpartnere til personer som har fått påvist smitte.

Hvordan teste for klamydia?

Man kan teste seg for klamydia hos lege, på enkelte helsestasjoner eller hjemme med en hjemmetest for klamydia. Avhengig av hvor man utfører testen, tas enten en bakterieprøve eller en urinprøve.

Når kan man teste seg for klamydia?

Test klamydia minimum én uke etter mistenkt tidspunkt for smitte. Dersom testen tas for tidlig, kan klamydiatester gi feil svar. Dette fordi klamydiabakterien ikke vil kunne påvises før det har gått omtrent syv dager fra smittetidspunktet.

Hvor lenge etter samleie man kan teste seg for andre kjønnssykdommer varierer, og avhenger av hvilken sykdom man skal teste seg for. Les mer om testtidspunkt for ulike kjønnssykdommer her.

Hjemmetest for klamydia

Man kan enkelt teste seg for klamydia hjemme, med en hjemmetest. En klamydiatest for hjemmebruk er like sikker som en test hos legen og gir et sikkert resultat på 99,8 %.

Hos Vitusapotek får du kjøpt klamydiatest og flere andre hjemmetester for kjønnssykdommer fra Dynamic Code. Både kvinner og menn kan teste deg for klamydia, gonoré, mykoplasma og trikomonas hjemme. Alle testene er enkle og diskré i bruk.

Se alle våre hjemmetester for klamydia her.

Hvordan utføre en klamydiatest hjemme?

Å teste seg for klamydia hjemme er raskt og enkelt. Testen tas hjemme hos deg selv, for så å sendes til et laboratorium for analyse og testsvar. Det må ha gått minimum syv dager fra mulig smitteoverføring til testen tas, for et sikkert resultat.

 • En klamydiatest kjøpes på apoteket her. Merk at det er ulike tester for kvinner og menn.
 • Utfør testen som beskrevet i instruksjonene på testpakken.
 • Ta vare på den personlige QR-koden og analysekoden som medfølger testpakken.
 • Send prøven til laboratoriet i ferdig frankert konvolutt. Send den samme dag som du har tatt testen men unngå dagen før helg eller helligdag.
 • Når prøvesvaret ditt er klart, vil du kunne se svaret ditt ved å scanne din QR-kode eller bruke den personlige analysekoden din hos Dynamic Code her.

Hvordan tester jenter seg for klamydia?

En klamydia test for jenter/kvinner, består av en prøvetakingspinne og et prøverør. Testen utføres ved å føre prøvetakingspinnen inn i vagina. Les gjennom instruksjonene som medfølger testpakken nøye før prøvetaking.

Testen skal ikke tas dersom:

 • det har gått mindre enn syv dager etter mistenkt smitte
 • du har menstruasjon
 • du nettopp har hatt samleie.

Hvordan tester gutter seg for klamydia?

En klamydia test for gutter/menn, består av et vakuumrør, prøvetakingsrør, overføringsstrå og en pose til prøven. Testen utføres ved å ta en urinprøve og samle opp urinen i et rør. Les gjennom instruksjonene som medfølger testpakken nøye før prøvetaking.

Testen skal ikke tas dersom:

 • det har gått mindre enn syv dager etter mistenkt smitte
 • du har tisset mindre enn to timer før prøvetaking. Morgenurin er derfor å anbefale.
 • du nettopp har hatt samleie.

Hvor lang tid tar det før testresultatet er klart?

Ved bruk av Dynamic Code sin klamydiatest for hjemmebruk, vil testresultatet være klart i løpet av et par dager. Fra prøven har ankommet laboratoriet, vil du få svar senest etter én virkedag.

Ved et positivt prøvesvar, vil du få god veiledning om videre oppfølging og behandling.

Hvor lenge etter smitte vises det positivt på en test?

Et positivt svar vil kunne vises på en test fra og med syv dager etter mulig smitte og helt til infeksjonen går over av seg selv eller behandles med antibiotika.


Kilder: Folkehelseinstituttet, NorskHelseInformatikk, Oslo Universitetssykehus, Dynamic Code

Les mer: