Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Hva er skabb?

Skabb er en smittsom hudsykdom som gir et kraftig kløende hudutslett. Lurer du på hvordan man får skabb, hvordan det smitter eller hvordan man skal forholde seg til andre med påvist skabb? Dette og mer vil du få svar på her.

Hva er skabb?
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 22.03.2024

Skabb 

Skabb er forårsaket av skabbmidden Sarcoptes scabiei, en type midd som er liten i størrelse, kun 0,3 – 0,5 mm lang, og som kan være vanskelig å se.  

Hudutslettet som oppstår ved skabbsmitte er ofte forbundet med intens kløe, spesielt på natten når huden er varm og svett. Kroppen reagerer på midden, middavføringen og eggene, og det oppstår en allergisk reaksjon i huden. 

Skabb er ikke farlig selv om det kan oppleves svært plagsomt med intens og kraftig kløe for den som er rammet.  

Hvordan får man skabb? 

Man får skabb ved at man smittes med skabbmidd av andre, som regel gjennom direkte hudkontakt og ved seksuell kontakt. Hudkontakten må vanligvis vare i minst 15 minutter for at skabben skal kunne smitte videre. Håndhilsning, en kort klem og lignende er derfor normalt ikke nok for å bli smittet med skabb. 

Ved skabbsmitte vil hunnmidden begynne å grave små ganger i det ytterste hudlaget på kroppen, hvor den så legger egg som klekkes etter 3-4 dager. Skabbgangene er ofte synlige i huden.  

I huden vil skabbmidden vokse og formere seg videre inntil behandling mot skabb igangsettes. Skabb kan derfor ikke forsvinne av seg selv og må alltid behandles.  

Les mer om behandling av skabb her. 

Hvordan smitter skabb? 

Skabb er en smittsom hudsykdom og smitter vanligvis på to ulike måter: 

  • Hudkontakt 

  • Seksuell kontakt 


Vanlige situasjoner hvor smitte kan oppstå: 

  • Samleie. 

  • I barnefamilier med mye nærkontakt. 

  • Mellom barn og/eller mellom barn og ansatte i barnehage. 

  • Samsoving i samme seng. 

  • Treningspartnere i nærkontakts idretter. 

  • I bokollektiv. 

Smitter skabb i sofa? 

I sjeldne tilfeller kan skabb også smitte indirekte gjennom sengeklær, håndklær, tepper, sofaer og tekstiler som en person med skabbmidd nylig har benyttet. Skabbmidd kan overleve i slike tekstiler i inntil fire døgn og kan følgelig være opphav til smitte i noen tilfeller.  

Les mer om hvordan fjerne skabb fra hjemmet her.  

Skabb i tidlig stadie 

Skabb i tidlig stadie ses ofte som smitte på hendene først, før smitten spres videre til større deler av kroppen. Ved skabbsmitte kan det ta mellom 3-6 uker før symptomene på smitte begynner å vise seg. Har du vært smittet med skabb tidligere, tar det kun noen få dager fra smitte til symptomer oppstår. 

Les mer om symptomer på skabb her. 

Forsvinner skabb av seg selv? 

Skabb forsvinner ikke av seg selv, og man må derfor alltid behandles ved skabbsmitte. En person med skabb er smittsom så lenge behandling ikke er påbegynt. Etter at behandling mot skabb er startet og første behandlingsrunde på 24 timer er gjennomført, kan man gå i barnehage og på skole og jobb som normalt. Det er imidlertid veldig viktig å gjenta behandlingen etter 7 dager.  

Les mer om hvordan behandle skabb trinn for trinn her. 

Kan jeg ha besøk av noen med skabb? 

Du kan ha besøk av en person med skabb, så lenge første behandling på 24 timer gjennomført. Man blir aldri immun mot skabb, og kan bli smittet igjen selv om man har hatt skabb tidligere. 

Informasjon til nærkontakter ved påvist skabb 

En person som har fått påvist skabbsmitte, skal informere alle nærkontakter man har hatt tett hudkontakt med den siste måneden. Dette inkluderer blant annet: 

  • Personer i samme husholdning, bokollektiv eller boenhet. 

  • Barns lekekamerater i barnehage eller på skole. 

  • Seksualpartnere. 

  • Treningspartnere ved nærkontakts idretter.  

Kan dyr overføre skabb? 

Dyr som for eksempel hund, katt og rev kan få skabb, men skabbmidd fra dyr vil ikke føre til sykdom hos mennesker. Dette er fordi skabbmidden ikke har evne til å overleve i lengre tid på mennesker. Skabb kan heller ikke smitte fra mennesker til dyr.  

Når bør jeg kontakte lege ved skabb?

  • Dersom du tror du kan ha skabb bør du ta kontakt med lege slik at du er sikker på at det er skabb og ikke en annen type hudutslett.
  • Ved skabb hos barn under 2 år skal behandling gjenomføres i samråd med lege. Hos barn under 2 måneder skal behandling gjennomføres av spesialist.
  • Dersom du trenger sterkere kløestillende middel enn de reseptfrie alternativene på apoteket.


Kilde: Skabb - Helsenorge, Skabb - FHI, Skabb - NHI.no, Norsk elektronisk legehåndbok 

Les mer: