Lunger og luftveier

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse er en betennelse i slimhinnene i en eller flere av bihulene. Vanlige symptomer er tett nese og smerter over bihulene, noen opplever også feber. Febernedsettende medisin og nesespray kan brukes for å lindre plagene. 

Bihulebetennelse

Hva er bihulebetennelse?

Bihuler er hulrom i ansiktsskjelettet. Vi har bihuler i panne-bihuler, kjeve-bihuler og et par mindre bihuler ved neseroten. Bihulebetennelse er en betennelse i slimhinnen i et eller flere av disse hulrommene.

Ved forkjølelse er det ofte betennelse i slimhinnen i nesen og bilhulene samtidig, men ikke alle merker noe til betennelsen i bihulene. Dersom gangen ut fra bihulene blir tett vil trykket i bihulene øke og gi smerter.

Allergikere rammes lettere enn ikke-allergikere. Dersom nesen din er skadet eller skjev kan det lettere utvikle seg bihulebetennelse.

Årsak til bihulebetennelse

En bihulebetennelse kan forårsakes av både bakterier og virus. Betennelsen oppstår ved at forbindelsen mellom bihulene og nesen tetner. Snørr og bakterier stenges inne i hulrommene, noe som gir økt trykk og smerter. En bihulebetennelse kommer ofte etter en forkjølelse eller influensa.

Akutt og kronisk bihulebetennelse

En bihulebetennelse kan være akutt eller kronisk. En akutt bihulebetennelse går normalt over av seg selv i løpet av 10 dager. En bihulebetennelse er kronisk dersom den varer i over 3 måneder. Kronisk bihulebetennelse skal alltid behandles i samråd med lege. Du bør unngå egenbehandling med slimhinneavsvellende nesespray/-dråper ved kronisk bihulebetennelse, fordi slimhinnene ofte er veldig sårbare.

Forebyggende råd mot bihulebetennelse

Når du blir forkjølet eller får tett nese er det viktig at du unngår at passasjen mellom bihulene og nesen blir tett. Skyll med saltvann for å unngå tett nese. Slimhinneavsvellende nesespray/-dråper kan også hjelpe, og skal i så fall benyttes etter en saltvannsspray/-neseskylling. Slimhinneavsvellende nesespray/-dråper bør ikke benyttes i mer enn 7 dager sammenhengende da det kan føre til tettere nese igjen.

Symptomer ved akutt bihulebetennelse

  • Nesetetthet
  • Slim og snørr fra nesen
  • Smerter eller en følelse av trykk i kinnet, ved siden av nesen eller over øynene. Typisk vil smertene bli verre når du bøyer deg fremover
  • Feber
  • Nedsatt allmenntilstand
  • Nedsatt luktesans og vond smak i munnen

Behandling av bihulebetennelse

Akutt bihulebetennelse er ofte smertefullt, og paracetamol og ibuprofen kan brukes mot smertene.

Å skylle nesen med saltvann kan bidra til at passasjen mellom nese og bihuler åpnes raskere. 

Bruk av slimhinneavsvellende nesespray/ -dråper kan også hjelpe ved akutt bihulebetennelse. Slimhinneavsvellende nesespray skal ikke brukes mer enn 7 dager sammenhengende.

Nesesprayen Sinoclear er utviklet spesifikt mot bihulebetennelse og inneholder et plantebasert virkestoff som skal rense bihulene og nesen. Denne nesesprayen skal ikke brukes av barn under 12 år. Les pakningsvedlegget svært nøye før bruk. I starten av behandlingen med denne nesesprayen er det vanlig å føle seg litt verre før bedring

Dersom alternativene over ikke er tilstrekkelig kan legen forsrive slimhinneavsvellende tabletter og/eller nesespray som inneholder betennelsesdempende middel. Legen kan i noen tilfeller finne det hensiktsmessig å gi deg antibiotika hvis det mistenkes at infeksjonen skyldes bakterier.  

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom du har symptomer som forverres eller ikke blir bedre innen en ukes tid
  • Dersom du har brukt slimhinneavsvellende nesespray/- dråper i 1 uke uten at det har hjulpet
  • Dersom du bruker antibiotika og ikke har blitt bedre etter et par dager
  • Ved gjentatte eller langvarig bihulebetennelse

Kilder:
Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell