Vitusapotek
Mage og tarm

God hjelp mot vondt i magen

I ferie og høytider er det fort gjort å få mageproblemer og vondt i magen. Skulle du få mageproblemer, finnes det hjelp å få! Her gir vi deg farmasøytens gode råd og tips som kan lindre smerter og ubehag ved treg mage, halsbrann og oppblåst mage.

God hjelp mot vondt i magen
Profile Picture
Publisert: 12.11.2020
Sist oppdatert: 02.12.2022


Her er farmasøyt Christine Pernille Lødøens beste tips og råd mot treg mage, halsbrann og oppblåst mage, samt tips til produkter fra Vitusapotek som kan lindre og motvirke ubehag når du har vondt i magen. 

Vondt i magen? 3 vanlige årsaker

Alle får vondt i magen innimellom, og i noen perioder er vi mer utsatt for trøbbel med mage og tarmer. I juletiden for eksempel, med mer uvant mat og mye stillesitting, kan flere enn vanlig kjenne på oppblåsthet, magesyre som skaper problemer, hard mage og forstoppelse.

– Heldigvis kan du ta små grep og få orden på magen og en normal fordøyelse igjen, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek. 

Her er noen gode tips fra farmasøyten når det kommer til tre av de vanligste årsakene til vond mage: Sure oppstøt og halsbrann, treg mage og oppblåst mage.

Slik demper du halsbrann og sure oppstøt

Blant mageproblemenes tre på topp i høytider, ligger halsbrann og sure oppstøt.

– Halsbrann og sure oppstøt kan kjennes som en sviende eller brennende følelse i brystet, og kanskje plutselige oppstøt. Dette skjer fordi magesyren har kommet seg opp i spiserøret og skaper irritasjon, forklarer Christine Pernille.

Årsaken til halsbrann kan være flere ting enn store og fete måltider i julen. Overvekt, graviditet, stress og alkohol kan være flere grunner. 

Men det finnes hjelp å få hos ditt nærmeste Vitusapotek.

– Vi har flere reseptfrie alternativer som kan forsøkes ved kortvarige utfordringer med halsbrann. Noen produkter nøytraliserer magesyren eller holder magesyren nede i magesekken ved å danne et beskyttende «lokk», og disse  har som regel rask effekt.  

Vi har også preparat som minsker produksjonen av magesyre, og som virker over lengre tid. Effekten av disse preparatene inntrer ikke like raskt som for de syrenøytraliserende alternativene. Da kan det være greit å vite at du trygt kan kombinere disse to alternativene i startfasen, forteller farmasøyten.

 

Slik får du i gang en treg mage

I ferier, og speielt juleferien er det ikke til å komme unna at det blir mer stillesitting. I tillegg til mer og uvant mat, lite væske, mindre fiber og, for noen, mer stress, kan mage og tarmer også ta en liten «ferie». Resultatet kan bli en stinn, hard og treg mage.

– De fleste kommer langt ved å være flinke til å innta like mye frukt og grønnsaker som ellers i året. Da får du i deg fiber som får fart på tarmene, sier Christine Pernille.

– Bruk fortsatt vann som tørstedrikk og legg inn litt fysisk aktivitet hver dag, tipser hun.

Men noen ganger trenger du kanskje litt ekstra hjelp for å få fart på den trege magen og avføringen.

– Hos Vitusapotek har vi tarmstimulerende legemidler i tillegg til fibertilskudd mot treg mage. Ved inntak av fibertilskudd for treg mage, er det viktig å samtidig fylle godt på med væske. Spør om hjelp hos ditt nærmeste Vitusapotek. Vi vet! sier Christine Pernille.

 

Hjelp mot luftig og oppblåst mage

Mye luft i magen kan være skikkelig ubehagelig. Og får man ikke lettet på trykket, kan fu få skikkelig vondt i magen.

Akkurat som med andre mageproblemer, kan årsaken ofte relateres til mye stillesitting og hva du spiser og drikker, og ikke minst hvordan du inntar måltider og forfriskninger.

– Ta deg tid til å nyte maten og unngå å kaste den i deg. Det gjør at du kan svelge mye luft som jo må ut igjen, den ene eller den andre veien, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen.

Også kullsyreholdige drikker og fiberrik mat kan føre til mye gassproduksjon, for eksempel belgfrukter, blomkål, brokkoli, gulrot, løk, epler, pærer, banan, aprikos og svisker.

– Andre årsaker kan være forstoppelse, bruk av antibiotika og faktisk sukkerfrie produkter som inneholder sorbitol, forteller farmasøyten.

– Hos ditt nærmeste Vitusapotek finner du midler som bryter ned luften i magen og tarmene, og produkter med fordøyelsesenzymer som medvirker til å bryte ned tungt fordøyelig næring. Spør oss i Vitusapotek om råd!

 

Vedvarende vondt i magen?

Ved akutte magesmerter eller vedvarende mageproblemer, bør du oppsøke legehjelp for å avklare årsaken til at du har vondt i magen.

Også matintoleranser kan føre til økt produksjon av gass i tarmene med påfølgende smerter og ubehag. 

Les mer: