Vitusapotek
Øye og øre

Ørebetennelse

Den vanligste formen for ørebetennelse hos barn er akutt mellomørebetennelse (akutt otitis media). En akutt mellomørebetennelse går som regel over av seg selv, 8 av 10 er bedre i løpet av et par dager uten behandling.

Ørebetennelse
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 18.11.2022

Hva er ørebetennelse?

Ørebetennelse skyldes vanligvis en infeksjon i mellomørets slimhinne. Infeksjonen skyldes vanligvis virus, men kan også være forårsaket av bakterier. Andre typer ørebetennelse er øregangsbetennelse eller betennelse i indre øret; disse vil ikke omtales ytterligere her. Ørebetennelse er vanligst i vinterhalvåret og begynner så å si alltid med en forkjølelse. Mellomørebetennelse er vanlig hos barn, mens ungdom og voksne rammes sjeldnere.  

Årsaker til ørebetennelse

Årsaken til akutt mellomørebetennelse er at øretrompeten, som er en kanal mellom øret og svelget, tetner til. Når øretrompeten tettes igjen, vil det samle seg væske i mellomøret og virus/bakterier kan forårsake en infeksjon. Væskedannelsen fører til økt trykk og press på trommehinnen, noe som fører til smerter.

Symptomer på ørebetennelse

 • Smerter i øret. Smertene blir verre om man trykker foran eller drar i øret – dette kan brukes som en selvtest på om betennelsen sitter i mellomøret.
 • Feber.
 • Uro.
 • Puss/væske som renner ut av øret hvis det går hull på trommehinnen. Smertene vil da avta eller forsvinne helt. Det er ikke skadelig at trommehinnen sprekker og den vil hele seg selv.

Barnet kan fint gå i barnehagen med ørebetennelse dersom allmenntilstanden er god og barnet ikke har feber. Feber vil si en temperatur på 38 grader eller mer målt i endetarmen.  

Les mer om feber hos barn her.

Gode råd ved ørebetennelse

 • Trykket er lavest når man sitter eller står. Større barn og voksne kan derfor med fordel sove med hodet litt høyt.
 • Feber kan lett forårsake uttørring (dehydrering) hos barn. Det er derfor viktig at barn med feber får i seg rikelig med drikke.
 • Mange barn synes det hjelper å holde noe varmt mot det vonde øret. Varmeflasker som kan fylles med varmt vann får du kjøpt på apoteket.

Behandling av ørebetennelse

En ørebetennelse vil ofte gå over av seg selv og smertene varer normalt bare i ett døgn. For barn over 1 år kan man fint se det an et par dager før man eventuelt kontakter lege. Det er viktig at barnet ikke har unødig vondt, men får smertestillende de dagene barnet trenger det. Preparater med paracetamol er førstevalget som smertestillende og febernedsettende medisin. Medisinene finnes i ulike former og doseres etter vekt. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye.

Nesedråper med virkestoff reduserer slimhinnens hevelse i nesen. Det kan gi god smertelindrende effekt ved å lette trykket i mellomøret. Barn bør ikke bruke slimhinneavsvellende midler mer enn 5 dager sammenhengende. For voksne er anbefalingen at slimhinneavsvellende midler ikke bør brukes mer enn 10 dager sammenhengende.

Les mer om egenbehandling ved forkjølelse hos barn.

Det er ikke alltid antibiotika er nødvendig ved mellomørebetennelse. Antibiotika hjelper ikke mot smertene, og ofte blir man heller ikke fortere frisk. Det er legen som avgjør om antibiotika er nødvendig. Dersom legen har vurdert at en antibiotikakur er nødvendig, er det viktig at den brukes nøyaktig slik legen har bestemt. For å hindre at bakteriene blir resistente er det viktig at hele kuren fullføres selv om man føler seg bedre før kuren er fullført. Det er ikke alltid like lett å gi barn medisin. Du kan få gode råd i artikkelen; hvordan gi medisin til barn?

Når bør du kontakte lege angående ørebetennelse?

 • Dersom barnet ditt er under 1 år og kan ha ørebetennelse.
 • Dersom du er usikker på barnets tilstand.
 • Dersom barnet har høy feber og/eller nedsatt allmenntilstand.
 • Dersom smertene ikke avtar etter 2-3 dager og det renner puss ut av øret i mer enn ett døgn.
 • Dersom man ikke merker bedring etter 2-3 dager på antibiotika.
 • 6-8 uker etter en ørebetennelse bør du oppsøke lege for å undersøke at mellomøret har normalisert seg.
 • Dersom ørebetennelsen stadig vender tilbake.
 • Dersom øret begynner å stå ut og man ser rødhet og hevelse bak øret skal lege oppsøkes umiddelbart. Dette kan være tegn på at betennelsen sprer seg.

 

Kilder: Helsebiblioteket.no, helsenorge.no, Norsk helseinformatikk for helsepersonell.

Les mer: