Vitusapotek
Øye og øre

Snøblind eller sveiseblind

Snøblindhet eller sveiseblindhet (fotokeratitt eller ultrafiolett keratitt på fagspråket) er en skade på hornhinnen forårsaket av UV-lys, som sollys eller UV-lys fra sveiseapparat. Symptomer som smerter, rødhet, rennenende øyne og lyssensitivitet oppstår ofte 6-12 timer etter at du er eksponert for store mengde UV-lys. Solbriller og beskyttelsesbriller forebygger at du blir snøblind eller sveiseblind.

Mann med solbriller på høyfjellet
Profile Picture
Publisert: 25.03.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 25.03.2024

Hva er snøblindhet?

Ved snøblindhet er hornhinnen skadet av UV-lys. Litt forenklet kan man si at snøblindhet er å være solbrent på øynene. Mye og sterkt UV-lys øker risikoen for å bli snøblind, og særlig utsatt er du når du er omgitt av snø, for eksempel på skitur på høyfjellet. Dette fordi snøen reflekterer sollys, og kan øke UV-nivået med opptil 50%. Påsken er derfor høytid for snøblindhet, men det er mulig å bli solbrent på øyet ellers også. Oppholder du deg langs sjøen eller er på båttur en solfylt dag, må du passe på å beskytte øynene mot solbrenthet. Snøblind, blir også kalt sveiseblind eller sveiseblink. Årsaken til dette er at sveising uten beskyttelsesbriller er en annen vanlig årsak til hornhinneskade forårsaket av UV-lys.

Les mer om UV-stråling her.

Symptomer på snøblindhet

Dersom du er snøblind eller sveiseblind kan du oppleve følgende symptomer:

Ved snøblindhet eller sveiseblink oppstår symptomene gjerne etter 6-12 timer, ofte på kvelden eller natten. Snøblindhet varer vanligvis i 1-2 døgn.

Unngå å bli solbrent på øynene

For å forebygge snøblindhet, er det viktig å bruke solbriller av god kvalitet når du er ved sjøen eller oppholder deg ved snø. Husk også solbrillene på overskyede dager.

Men hvordan vet man om solbriller er av god kvalitet? Se etter om solbrillene dine er CE-merket. CE-merkede solbriller oppfyller EUs krav om beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. Merkingen finner du som oftest på innsiden av en av brillestengene.

Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg CE-merkede solbriller fra det norske brillemerket Mokki.

Flere av solbrillene fra Mokki har i tillegg polariserte glass. At brilleglassene er polariserte vil si at de har et ekstra filter som demper reflekser for eksempel fra snø og vann. Solbriller med polariserte glass egner seg derfor godt til utendørsaktiviteter året rundt.

Barn er ekstra utsatt for snøblindhet, da linsene i øynene deres slipper gjennom en større andel stråling sammenlignet med voksne. Solbriller til barn må sitte godt på, så de ikke sklir ned under lek, og de bør være dekkende på siden, slik at solstråler ikke slipper inn fra siden.

Se alle våre solbriller til baby og barn her.

For å forebygge sveiseblindhet, er det viktig å bruke beskyttelsesutstyr som øyevern og maske, både for å beskytte mot sveiseblink, men også mot metallspon og gnistregn.

Hva gjør jeg om jeg blir snøblind?

Snøblindhet kan ha ulik alvorlighetsgrad. Vanligvis leger øyet seg selv og sårene gror i løpet av et par dager.

Unngå sollys og sterkt lys dersom du er snøblind, og bruk gjerne solbriller både inne og ute så lenge du har symptomer. Hold deg i ro, gjerne på et mørkt rom. En kald, fuktig klut over øyelokkene kan virke lindrende.

Ved store plager, skal lege kontaktes. En optiker vil også kunne undersøke hvor omfattende skaden er, og eventuelt henvise videre til lege ved behov.

Behandling snøblind og sveiseblind

Behandlingen ved snøblindhet og sveiseblindhet er gjerne først og fremst smertelindring i påvente av at skadene på hornhinnen skal lege seg selv. For de fleste holder det med smertestillende tabletter du får reseptfritt på apoteket. Førstevalget er smertestillende tabletter som inneholder paracetamol, som Paracet, Pinex eller Panodil.

Det er viktig å unngå at det oppstår infeksjoner i sårene på hornhinnen. Ofte brukes øyesalver eller øyendråper som inneholder antibiotika forebyggende. Disse er reseptpliktige, og det er behandlende lege som vurderer om det skal behandles med lokalvirkende antibiotika.

Dersom plagene ikke går over etter 1-2 døgn med behandling, bør lege kontaktes igjen.

Kan hunder bli snøblinde?

Ja, hunder kan også bli snøblinde. Hunder er ikke like utsatt for snøblindhet som mennesker, men noen hunderaser mer utsatt for å få skader på hornhinnene ved sterkt sollys enn andre. Dersom hunden har lav produksjon av tårevæske, er også risikoen høyere. Beskytt derfor hundens øyne på samme måte som du beskytter dine egne øyne- med solbriller. Hunder som skal være med på skitur, fjelltur eller ved sjøen, bør ha på seg solbriller, og det finnes egne solbriller til hund.

Symptomer ved snøblindhet hos hund er røde, rennende øyne. Hunden kan knipe med øynene og vise lysskyhet ved at den ser bort fra lyset. Om du mistenker at hunden din har blitt snøblind, må du ta kontakt med veterinær for behandling.

Når bør du kontakte lege?

  • Ved mistanke om snøblindhet eller sveiseblindhet og symptomer som sterke smerter, kramper/sammentrekninger i muskulaturen i eller rundt øynene og kraftig lysskyhet (problemer med å åpne øynene).
  • Om du fortsatt har symptomer etter et par dager.
  • Dersom du får behandling fra lege, men fortsatt har store plager etter 1-2 døgn.
  • Ta kontakt med veterinær dersom du tror hunden din er snøblind.

Kilder:

NHI.no, Legehandboka, Store medisinske leksikon, dsa.no, Mattilsynet, Dyrebeskyttelsen Norge

Les mer: