
Publisert:
02.12.2022
Sklerodermi er en kronisk bindevevssykdom, og finnes i ulike former som påvirker ulike deler av kroppen. Flere kvinner enn menn får denne sjeldne sykdommen; kun 300-400 nordmenn er rammet. Sklerodermi kjennetegnes ved omfattende dannelse av bindevev i organer slik at organene ikke får ha sin normale funksjon. Debutalderen er vanligvis 30-60 år.
Sklerodermi kalles også systemisk sklerose. Sklerodermi er en sjelden revmatisk bindevevssykdom som kan ramme hud, indre organer, muskler og immunsystemet. Sklerodermi betyr «hard hud», noe som er et av de typiske kjennetegnene på sykdommen. Det finnes to hovedtyper sklerodermi
Årsaken til at noen får sklerodermi er ikke kjent. Sykdommen er regnet som en autoimmun sykdom, så det er antatt at immunsystemet spiller en rolle for utvikling av sykdommen. Andre faktorer som trolig spiller inn er:
Det er antatt at ved sklerodermi blir de små blodårene i kroppen angrepet og det fører til redusert blodtilførsel og oksygenmangel i vevene de er i. I tillegg skilles det ut kollagen, proteiner relatert til bindevevet, som fører til hudforandringene og forandringer på de indre organene.
Sklerodermi er en sykdom som kan ramme svært ulikt, den påvirker huden og mange indre organer. Symptomene er derfor svært individuelle. Eksempler på symptomer er:
Det finnes ulike behandlingsmuligheter mot sklerodermi og behandlingen retter seg mot å bremse utvikling av sykdommen og å lindre eventuelle plager. Behandlingen er individuell og basert på symptomer og hvor kompleks sykdommen er hos den enkelte. Behandlingen avhenger også av om du har den begrensede eller diffuse varianten av sykdommen.
Daglig pleie av huden med bruk av fuktighetskremer kan bidra til å lindre hudplagene.
Det finnes dessverre ingen kur mot sklerodermi, og behandlingen består derfor kun av å lindre symptomene, forebygge ytterligere skade og forebygge utvikling av potensielle følgesykdommer.
Kilder:
Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk Revmatikerforbund og Legehåndboka.
Les mer: