Vitusapotek
Baby

Bleieutslett hos barn

Bleieutslett (bleiedermatitt) gir røde og såre stumper. Årsaken til bleieutslett er det fuktige og tette miljøet som oppstår under bleien. Bleieutslett kan forebygges med hyppig bleieskift og bruk av milde stelleprodukter. La huden lufttørke før ny bleie tas på.

Bleieutslett hos barn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 21.06.2024

Hva er bleieutslett?

Bleieutslett er rød og irritert hud i bleieregionen som oppstår på grunn av bleiebruk. Omtrent halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de blir halvannet år. Bleieutslett er vanligst hos barn mellom 3-6 måneder. Plagene er som regel lette og forbigående, og forsvinner hos de fleste med gode stellerutiner og eventuell egenbehandling. Hos cirka 5 % av barna utvikler bleieutslettet seg til en kraftigere betennelse i huden.

Årsaker til bleieutslett

Bleieutslett skyldes at huden blir lukket inne i et tett og fuktig miljøet under bleien. I tillegg kan urin, avføring og mekanisk gnissing forverre utslettet. Våte bleier gir en god grobunn for bakterier som spalter urin til ammoniakk. Ammoniakk virker etsende på huden og kan skade hudbarrieren. Dette gir økt fare for infeksjon med bakterier og sopp.

Flere faktorer kan bidra til bleieutslett: 

 • Barn med tørr hud eller eksem får lettere bleieutslett enn barn med normal hud
 • Hyppige, løse avføringer
 • Overdreven bruk av såpe og vann
 • Utilstrekkelig rengjøring ved bleieskift
 • Bleier som ikke skiftes ofte nok

Symptomer på bleieutslett

Vanlig bleieutslett gir ofte en sammenhengende rødhet og irritasjon av huden som er i direkte kontakt med bleien. Infeksjon med bakterier og/eller sopp vil gjøre utslettet mer flekkvist og hissig, og ofte spres utslettet også til hudfolder og lyske. Andre symptomer kan være svie og pussfylte blemmer eller væskende sår.

Bleieutslett med sopp

Ofte kan det være vanskelig å skille et vanlig bleieutslett fra et bleieutslett som skyldes en soppinfeksjon. Dersom bleieutslettet behandles med egenbehandling som beskrevet under, men likevel ikke forsvinner etter 3-4 dager, kan dette tyde på sopp. 

Tegn og symptomer som kan være ekstra uttalte ved soppinfeksjon:

 • Bleieutslettet er mer flekkvist og hissig over større områder.
 • Utslettet spres oftere til hudfolder og helt ned til lyske og lårfoldene.
 • Spredte røde flekker med skarp avgrensning til frisk hud.
 • Uttalt svie.
 • Pussfylte blemmer eller væskende sår.

Ved soppinfeksjon kan det være behov for å behandle med et soppmiddel, ofte i kombinasjon med hydrokortison. Krystallfiolett 0,1 % oppløsning kan forsøkes, samt Hydrokortison 1 % krem. Se avsnittet "Egenbehandling av bleieutslett" under. 

Kontak lege eller apotek for hjelp til videre behandling og oppfølging, dersom utslettet ikke blir bedre innen en ukes tid. 

Gode råd for å forebygge bleieutslett

 • Skift bleie ofte og alltid etter hver avføring.
 • Rengjør huden godt hver gang. Myke engangskompresser (Vidi tørrservietter) er fine å bruke. Disse kan fuktes med vann eller babyolje etter behov. Dersom du bruker såpe, bør du skylle godt med rent og lunkent vann etterpå.
 • La gjerne barnet ligge litt uten bleie slik at huden får lufttørke.
 • Bruk en god stellekrem før ny bleie tas på.
 • Velg milde produkter beregnet til barn når du steller barnet ditt. Såper med høy pH og sterkt parfymerte kremer kan irritere barnets hud og gi økt risiko for bleieutslett.

Egenbehandling av bleieutslett

Stell og barrierekrem

Rengjør huden med stelleolje/babyolje i stedet for såpe, og la huden lufttørke. Bruk en vannavstøtende sinksalve før ny bleie tas på. Kremen kan gjerne inneholde sink (sinksalve). Normalt vil bleieutslettet bedres etter et par dager.

A-Derma Cutalgan Spray er en naturlig, ultra-beroligende spray som reduserer ubehaget i huden, blant annet ved bleieutslett. Har en umiddelbar kjølende effekt og virker på hud som føles irritert, rød og sår. Kan brukes av spebarn i bleieområdet og på utvendige slimhinner. 

Hydrokortison krem 1 %

Dersom bleieutslett forblir rødt og hissig kan hydrokortisonkrem 1 % dempe betennelsen. Kremen påsmøres i tynt lag 2 ganger daglig. I tillegg bør du fortsette å påsmøre en barrieresalve etter hvert stell. Dersom dette ikke hjelper i løpet av 3-4 dager, er det liten hensikt å forstette.

Krystallfiolett 0,1 % oppløsning

Dersom overnevnte tiltak ikke bedrer utslettet er huden antagelig infisert med bakterier eller sopp. Du kan da prøve å pensle med krystallfiolett 0,1 % oppløsning på de angrepene områdene. Krystallfiolett er en fargeløsning som virker hemmende på bakterier og sopp.

Krystallfiolett pensles på utslettet 1-2 ganger daglig i 2-3 dager. Krystallfiolett er et kraftig fargestoff og bør pensles på med bomull eller q-tips. Etter at oppløsningen har tørket bør du påsmøre en barrierekrem/sinksalve. Oppløsningen skal ikke brukes i åpne sår. Vær oppmerksom på at krystallfiolett farger huden blå, og kan sette flekker på tøy og badekar.

Når bør du kontakte lege ved bleieutslett?

 • Dersom bleieutslettet ikke bedres med egenbehandling.
 • Dersom bleieutslettet varer lenger enn en uke.
 • Dersom bleieutslettet forverrer seg eller sprer seg utover bleieområdet.


Kilder: Apotekforeningen, Norsk helseinformatikk, nettdoktor.no, lommelegen.no

Les mer: