Vitusapotek
Baby

Bleieutslett hos barn

Bleieutslett (bleiedermatitt) gir røde og såre stumper. Årsaken til bleieutslett er det fuktige og tette miljøet t som oppstår under bleien. Bleieutslett kan forebygges med hyppig bleieskift og bruk av milde stelleprodukter. La huden lufttørke før ny bleie tas på.

Et lite jentebarn iført bleie ligger på et lysegrønt pledd. Hun har tatt tak i den ene foten sin og ført den mot munnen.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 16.08.2024

Kort oppsummert

Bleieutslett er en vanlig hudirritasjon hos barn som bruker bleier. Bleieutslett oppstår når huden blir irritert av varme, fuktighet og friksjon fra bleien. Sopp og bakterier kan også forårsake bleieutslett. For å forebygge bleieutslett anbefaler vi at du skifter bleie på barnet ofte og bruker beskyttende, skånsomme produkter. Hold bleieområdet rent og la huden få luft. Behandling av bleieutslett er avhengig av årsaken til utslettet. Ved rett behandling, vil huden som regel normaliseres i løpet av kort tid.

Hva er bleieutslett?

Bleieutslett kalles også bleiedermatitt eller bleieeksem, og er rød og irritert hud i bleieregionen som oppstår ved bleiebruk. Omtrent halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de blir halvannet år. Bleieutslett er vanligst hos barn mellom 3-6 måneder. Plagene er som regel lette og forbigående, og forsvinner hos de fleste med gode stellerutiner og egenbehandling. Hos cirka 5 % av barna utvikler bleieutslettet seg til en kraftigere betennelse i huden.

Årsaker til bleieutslett

Bleieutslett skyldes at huden blir lukket inne i et tett og fuktig miljø under bleien. I tillegg kan urin, avføring og mekanisk gnissing irritere huden. Våte bleier gir en god grobunn for bakterier som spalter urin til ammoniakk. Ammoniakk virker etsende på huden og kan skade hudbarrieren. Dette gir økt fare for infeksjon med bakterier og sopp.

Bleieutslett sopp

Gjærsoppen candida albicans finnes naturlig på frisk hud sammen med en mengde andre mikroorganismer.  Så lenge mikroorganismene er i balanse med hverandre, gir de ingen problemer, men om noen av disse får utvikle seg i så stor grad at balansen forskyves, kan dette føre til en infeksjon. Sopp trives i varme og fuktige omgivelser, noe som gjør miljøet i bleien ideelt for oppblomstring. Bleieutslett forårsaket av soppinfeksjon er derfor vanlig blant bleiebarn.

Symptomer på bleieutslett

Vanlig bleieutslett gir ofte en sammenhengende rødhet og irritasjon av huden som er i direkte kontakt med bleien.

Det kan være vanskelig å skille et vanlig bleieutslett fra et bleieutslett som skyldes en soppinfeksjon. Dersom bleieutslettet behandles med egenbehandling som beskrevet under, men likevel ikke forsvinner etter 3-4 dager, kan dette tyde på sopp. 

Andre tegn og symptomer som kan være ekstra uttalte ved soppinfeksjon er:

  • Bleieutslettet er mer flekkvist og hissig over større områder.
  • Utslettet spres oftere til hudfolder og helt ned til lyske og lårfoldene.
  • Spredte røde flekker med skarp avgrensning til frisk hud.
  • Uttalt svie.
  • Pussfylte blemmer eller væskende sår.

Hvem får bleieutslett?

Bleieutslett er svært vanlig hos spedbarn og småbarn som bruker bleie, men alle som bruker bleier eller inkontinensprodukter kan rammes.

Noen er mer utsatt for bleieutslett enn andre, for eksempel barn med tørr hud eller atopisk eksem.

Andre faktorer som øker risikoen for bleieutslett er:

  • Diaré. Hyppige, løse avføringer.
  • Overdreven bruk av såpe og vann.
  • Utilstrekkelig rengjøring ved bleieskift.
  • Bleier som ikke skiftes ofte nok.

Tiltak mot bleieutslett

Tiltak for å forebygge og behandle bleieutslett inkluderer en kombinasjon av hygienepraksis og bruk av beskyttende produkter.

Forebyggende råd

  • Skift bleie ofte og alltid etter hver avføring.
  • Rengjør huden godt hver gang. Vidi tørrservietter er fine å bruke. Disse kan fuktes med vann eller babyolje etter behov. Dersom du bruker såpe, bør du skylle godt med rent og lunkent vann etterpå.
  • Klapp huden tørr og pass spesielt godt på hudfolder. La gjerne barnet ligge litt uten bleie slik at huden får lufttørke.
  • Bruk en god stellekrem før ny bleie tas på.
  • Velg milde produkter beregnet til barn når du steller barnet ditt. Såper med høy pH og sterkt parfymerte kremer kan irritere barnets hud og gi økt risiko for bleieutslett.

Egenbehandling av bleieutslett/bleieksem

Rengjør huden med stelleolje/babyolje i stedet for såpe, og la huden lufttørke. Bruk en vannavstøtende barrierekrem før ny bleie tas på. Kremen kan gjerne inneholde sink (sinksalve). Normalt vil bleieutslettet bedres etter et par dager.

Dersom bleieutslettet forblir rødt og hissig kan en hydrokortisonkrem forsøkes for å dempe betennelsen. Kremen påsmøres i tynt lag 2 ganger daglig. I tillegg bør du fortsette å påsmøre en barrieresalve etter hvert stell. Dersom dette ikke hjelper i løpet av 3-4 dager, er det liten hensikt å fortsette.

Hvis overnevnte tiltak ikke bedrer utslettet, er huden antagelig infisert med bakterier eller sopp. Du kan da prøve å pensle med Krystallfiolett NAF Liniment 0,1% på de angrepene områdene. Krystallfiolett er en fargeløsning som virker hemmende på bakterier og sopp og pensles på utslettet 1-2 ganger daglig i 2-3 dager. Etter at oppløsningen har tørket bør du påsmøre en barrierekrem/sinksalve.

Ved komplisert soppinfeksjon kan det være behov for å behandle med et soppmiddel, ofte i kombinasjon med hydrokortison. Kontakt lege, helsestasjon eller apotek for hjelp til videre behandling og oppfølging, dersom utslettet ikke blir bedre innen en ukes tid. 

Når bør du kontakte lege eller helsesykepleier ved bleieutslett?

  • Dersom bleieutslettet ikke bedres med egenbehandling.
  • Dersom bleieutslettet varer lenger enn en uke.
  • Dersom bleieutslettet forverrer seg eller sprer seg utover bleieområdet.

Produkter som kan hjelpe

Hos Vitusapotek finner du et bredt utvalg av produkter som kan hjelpe ved bleieutslett, både forebyggende og behandlende.

Mustela Stelatopia Cleansing Oil er en mild vaskeolje som rengjør huden skånsomt og minimerer hudirritasjoner. Oljen påføres direkte på fuktet hud eller i badevannet, og bidrar til å dempe kløe og beskytte hudbarrieren.

Vidi mini tørre engangskluter er velegnet til bleieskift og kan fuktes med vann eller babyolje. Klutene er myke. Parfymefrie og skånsomme mot barnets hud.

A-Derma Cutalgan Spray er en naturlig, ultra-beroligende spray som reduserer ubehaget i huden, blant annet ved bleieutslett. Sprayen har en umiddelbar kjølende effekt og virker på hud som føles irritert, rød og sår. Kan brukes av spebarn i bleieområdet og på utvendige slimhinner. 

A-Derma Dermalibour + Cica reparasjonskrem renser og beroliger irritert hud. Kremen kan brukes både i ansikt og på kroppen.

Se hele vårt utvalg av produkter til baby og barn her.

FAQ

Q: Hvordan ser bleieutslett ut?

A: Bleieutslett kan variere i utseende avhengig av alvorlighetsgrad og årsak. Noen kjennetegn er at huden i bleieområdet blir rødt, hoven og irritert. Utslettet består gjerne av små prikker eller kuler, spredt eller tett sammen, og ved mer alvorlige tilfeller kan det oppstå blemmer.

Q: Hvordan bli kvitt bleieutslett?

A: For å bli kvitt bleieutslett bør du skifte bleier ofte og holde huden tørr. Bruk gode, hudvennlige stelleprodukter for å pleie og beskytte huden i bleieområdet. Sørg for at bleiene ikke er for stramme for å unngå irritasjon og friksjon.

Q: Er bleieutslett vondt?

A: Ja, bleieutslett kan være ubehagelig og til og med smertefullt for barnet i mer alvorlige tilfeller. Betennelse og irritasjon i huden kan føre til kløe, sårhet og en brennende følelse og barnet kan vise tegn til ubehag- spesielt ved bleieskift. Det er derfor viktig å behandle utslettet raskt, slik at du forhindrer at tilstanden forverrer seg.
Kilder: Helsenorge, Apotekforeningen, Norsk helseinformatikk, nettdoktor.no

Les mer: