
Publisert:
20.09.2023
Bleieutslett (bleiedermatitt) gir røde og såre stumper. Årsaken til bleieutslett er det fuktige og tette miljøet som oppstår under bleien. Bleieutslett kan forebygges med hyppig bleieskift og bruk av milde stelleprodukter. La huden lufttørke før ny bleie tas på.
Bleieutslett er rød og irritert hud i bleieregionen som oppstår på grunn av bleiebruk. Omtrent halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de blir halvannet år. Bleieutslett er vanligst hos barn mellom 3-6 måneder. Plagene er som regel lette og forbigående, og forsvinner hos de fleste med gode stellerutiner og eventuell egenbehandling. Hos cirka 5 % av barna utvikler bleieutslettet seg til en kraftigere betennelse i huden.
Bleieutslett skyldes at huden blir lukket inne i et tett og fuktig miljøet under bleien. I tillegg kan urin, avføring og mekanisk gnissing forverre utslettet. Våte bleier gir en god grobunn for bakterier som spalter urin til ammoniakk. Ammoniakk virker etsende på huden og kan skade hudbarrieren. Dette gir økt fare for infeksjon med bakterier og sopp.
Vanlig bleieutslett gir ofte en sammenhengende rødhet og irritasjon av huden som er i direkte kontakt med bleien. Infeksjon med bakterier og/eller sopp vil gjøre utslettet mer flekkvist og hissig, og ofte spres utslettet også til hudfolder og lyske. Andre symptomer kan være svie og pussfylte blemmer eller væskende sår.
Ofte kan det være vanskelig å skille et vanlig bleieutslett fra et bleieutslett som skyldes en soppinfeksjon. Dersom bleieutslettet behandles med egenbehandling som beskrevet under, men likevel ikke forsvinner etter 3-4 dager, kan dette tyde på sopp.
Tegn og symptomer som kan være ekstra uttalte ved soppinfeksjon:
Ved soppinfeksjon kan det være behov for å behandle med et soppmiddel, ofte i kombinasjon med hydrokortison. Krystallfiolett 0,1 % oppløsning kan forsøkes, samt Hydrokortison 1 % krem. Se avsnittet "Egenbehandling av bleieutslett" under.
Kontak lege eller apotek for hjelp til videre behandling og oppfølging, dersom utslettet ikke blir bedre innen en ukes tid.
Rengjør huden med stelleolje/babyolje i stedet for såpe, og la huden lufttørke. Bruk en vannavstøtende barrierekrem før ny bleie tas på. Kremen kan gjerne inneholde sink (sinksalve). Normalt vil bleieutslettet bedres etter et par dager.
A-Derma Cutalgan Spray er en naturlig, ultra-beroligende spray som reduserer ubehaget i huden, blant annet ved bleieutslett. Har en umiddelbar kjølende effekt og virker på hud som føles irritert, rød og sår. Kan brukes av spebarn i bleieområdet og på utvendige slimhinner.
Dersom bleieutslett forblir rødt og hissig kan hydrokortisonkrem 1 % dempe betennelsen. Kremen påsmøres i tynt lag 2 ganger daglig. I tillegg bør du fortsette å påsmøre en barrieresalve etter hvert stell. Dersom dette ikke hjelper i løpet av 3-4 dager, er det liten hensikt å forstette.
Krystallfiolett 0,1 % oppløsning
Dersom overnevnte tiltak ikke bedrer utslettet er huden antagelig infisert med bakterier eller sopp. Du kan da prøve å pensle med krystallfiolett 0,1 % oppløsning på de angrepene områdene. Krystallfiolett er en fargeløsning som virker hemmende på bakterier og sopp.
Krystallfiolett pensles på utslettet 1-2 ganger daglig i 2-3 dager. Krystallfiolett er et kraftig fargestoff og bør pensles på med bomull eller q-tips. Etter at oppløsningen har tørket bør du påsmøre en barrierekrem/sinksalve. Oppløsningen skal ikke brukes i åpne sår. Vær oppmerksom på at krystallfiolett farger huden blå, og kan sette flekker på tøy og badekar.
Kilder: Apotekforeningen, Norsk helseinformatikk, nettdoktor.no, lommelegen.no
Les mer: