Vitusapotek
Kroppspleie

Tørr hud

Tørr hud flasser og sprekker lett, og mange med tørr hud plages med kløe. Problemet med tørr hud er gjerne verre om vinteren eller i forbindelse med soling. Tørr hud kan bedres med riktig bruk av hudpleieprodukter og andre forebyggende tiltak. Få gode råd mot tørr hud her!

Håndflate med synlig tørr og sprukken hud
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 07.05.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er tørr hud?

Huden har mange viktige oppgaver og er kroppens største organ. Huden fungerer som en barriere mot ytre påvirkninger og reduserer fordamping av vann. Det er fettlaget i overhuden som holder på fukten. Dersom fettlaget er svekket, vil fuktigheten i huden forsvinne og den blir tørr. Tørr hud føles gjerne stram og er rød, irritert og flasser lett. Mange er også plaget med kløe i huden. Tørr hud får fort små sprekker, noe som gjør huden mer utsatt for eksem og hudinfeksjoner.

Årsaker til tørr hud

Hvor tørr huden er, har sammenheng med mengden fett i overhudens fettlag. Overhudens fettinnhold er arvelig betinget, men påvirkes også av en rekke faktorer:

 • tørr luft- spesielt på vinteren kan inneklimaet bli tørrere grunnet oppvarming med ved- og sentralfyring.
 • vinterkulde- kulde fører til økt fordamping av fukt fra huden, da blodkar og talgkjertler trekkes sammen og overhuden får lavere tilførsel av fett- og næringsstoffer.
 • sol- UV-stråler fra sola er en stressfaktor for huden.
 • hyppig vask med sterk såpe og varmt vann virker uttørrende.

Hvordan forebygge tørr hud?

Tørr hud forebygges ved å bevare det naturlige fettlaget ytterst i huden og dermed forhindre tap av fuktighet. Her har vi samlet noen råd om hva du selv kan gjøre for å forebygge tørr hud:

 • Bruk lunkent vann når du dusjer.
 • Bruk en mild såpe med lav pH-verdi eller en dusjolje eller dusjkrem.
 • Klapp huden tørr, ikke gni.
 • Bruk fuktighetskrem eller lotion etter dusj eller bad. Fuktighetskremen gir ekstra god effekt hvis den smøres på en lett fuktig hud.
 • Bruk solkrem ved soling, og vær nøye med å smøre inn kroppen etterpå.
 • Bruk gjerne en kuldekrem i kaldt vær. Dersom kuldekremen inneholder vann, skal den påsmøres i god tid før du skal ut (ca. 30 minutter). Da får vannet i kremen tid til å fordampe fra huden.

Behandling av tørr hud

Tørr hud behandles ved å tilføre huden fuktighet og styrke hudbarrieren. Smør huden med en god fuktighetskrem minst to ganger daglig, for eksempel morgen og kveld. Vitusapotek har mange ulike fuktighetskremer med ulikt fettinnhold, slik at du har mulighet til å finne en krem for ditt behov.

 • Fete kremer og balmer anbefales til deg med svært tørr hud. Det kan ta litt tid før disse kremene trekker inn, men de er rike på fett og bidrar til langvarig fukting av huden.  De feteste kremene kan eventuelt benyttes kun på tørre flekker, og en lettere fuktighetskrem på resten av kroppen.

 • Fuktighetskremer kan brukes på hele kroppen og har lettere konsistens enn de feteste kremene. Disse trekker derfor lettere inn i huden, men gir fortsatt god og langvarig fuktighetsgivende effekt.

 • Fuktighetslotion er gjerne mer tyntflytende, og passer til deg som har lettere tørr hud. Disse trekker raskt inn i huden, og foretrekkes gjerne i perioder huden ikke oppleves så tørr eller på områder av kroppen som har mye hår.

Mange opplever at huden blir tørrere om vinteren, og trenger en fetere krem gjennom vinterhalvåret enn om sommeren.

Er huden i tillegg fortykket, kan karbamidkrem eller salisylvaselin være et godt supplement til fuktighetskremen. Karbamid eller salisylvaselin bidrar til oppmyking av huden og til å fjerne hard hud og skorper. Disse kan hos enkelte gi svie i huden, og bør ikke brukes på sprukken hud. Om du vasker deg med dusj- eller badeolje i forkant av påsmøring med disse kremene, kan dette redusere svie i huden.

Tørr og kløende hud

Er du plaget med tørr hud, er sjansen stor for at du også opplever kløende hud i perioder. Flere fuktighetskremer inneholder ingredienser som virker beroligende eller nedkjølende på huden, og dermed kan lindre kløen. Tørr, kløende hud bør påsmøres fuktighetskrem minst to ganger daglig.

For å forebygge tørr og kløende hud bør du i tillegg til tidligere nevnte råd:

 • Forsøke å holde temperaturen på soverommet kjølig.
 • Vaske klær med milde, parfymefrie vaskemidler.
 • Bruk bomull- eller bambusklær innerst mot kroppen.
 • Unngå å klø på huden.

 

Tørr hud med eksem

Dersom du har tørr hud og opplever lettere eksem, kan du forsøke en reseptfri kortisonkrem eller salve på områdene som er rammet. Smør gjerne huden med fuktighetskrem minst 10 minutter etter kortisonbehandlingen for å tilføre huden fuktighet, og fortsett å smøre med fuktighetskrem morgen og kveld etter at kortisonbehandlingen er avsluttet for å forebygge nye utbrudd.

Dersom eksemet er med utbredt, eller ikke lar seg behandle med reseptfri kortisonkrem etter 1 uke, bør lege kontaktes for å avklare om plagene er forårsaket av andre grunner enn tørr hud, for eksempel atopisk eksem.

 

Når bør du kontakte lege ved tørr hud?

 • Ved tørr hud som er rød, hoven og væsker eller avgir gult puss.
 • Ved kraftig kløe i huden som ikke blir bedre etter et par uker uten at du vet årsaken til hudkløen.
 • Om barn under 2 år får eksem.
 • Dersom egenbehandling av eksem ikke gir bedring etter 1 uke.
 • Ved behov for kremer eller annen behandling på resept.


Kilder: Eget informasjonsmateriell, Norsk Helseinformatikk, nettdoktor.no, Legemiddelhåndboken

Les mer: