Vitusapotek
Kroppspleie

Tørr hud

Tørr hud flasser og sprekker lett, og mange plages med kløe. Problemet med tørr hud er gjerne verre om vinteren eller i forbindelse med soling. Tørr hud kan bedres med regelmessig bruk av fuktighetskrem.

Tørr hud
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Christine Pernille er en provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek. Hun jobber i dag som farmasøyt konsulent, og skriver fortsatt mye faglig innhold.
Sist oppdatert: 23.11.2022

Hva er tørr hud?

Tørr hud føles gjerne stram og er rød, irritert og flasser lett. Mange er også plaget med kløe i huden. Tørr hud får fort små sprekker, noe som gjør huden mer utsatt for eksem og hudinfeksjoner. Problemet med tørr hud øker gjerne med alderen.

Årsaker til tørr hud

Hvor tørr huden er, har sammenheng med mengden fett i overhudens fettlag. Dette fettlaget holder på hudens fuktighet og virker som en barriere mot omgivelsene. Overhudens fettinnhold er arvelig betinget, men påvirkes også av en rekke faktorer. Tørr luft, vinterkulde, sol, hyppig vask med sterk såpe og varmt vann er faktorer som kan gi tørr hud.

Hvordan forebygge tørr hud?

  • Bruk lunkent vann når du dusjer.
  • Bruk en mild såpe med lav pH-verdi eller en dusjolje eller dusjkrem.
  • Klapp huden tørr, ikke gni.
  • Bruk fuktighetskrem eller lotion etter dusj eller bad. Fuktighetskremen gir ekstra god effekt hvis den smøres på en lett fuktig hud.
  • Bruk solkrem ved soling, og vær nøye med å smøre inn kroppen etterpå.
  • Bruk gjerne en kuldekrem i kaldt vær. Dersom kuldekremen inneholder vann, skal den påsmøres i god tid før du skal ut (ca. 30 minutter). Da får vannet i kremen tid til å fordampe fra huden.

Behandling av tørr hud

Tørr hud behandles ved å tilføre huden fuktighet. Smør huden med en god fuktighetskrem to ganger om dagen, for eksempel morgen og kveld. Mange trenger en fetere krem om vinteren enn om sommeren.

Er huden fortykket, kan karbamidkrem eller salisylvaselin være bra (ikke på sprukken hud). Karbamid eller salisylvaselin bidrar til oppmyking av huden og til å fjerne hard hud og skorper. Karbamid kan hos enkelte gi svie i huden.

Når bør du kontakte lege ved tørr hud?

  • Ved tørr hud som er rød, hoven og væsker eller avgir gult puss.
  • Ved kraftig kløe i huden som ikke blir bedre etter et par uker uten at du vet årsaken til hudkløen.
  • Ved behov for kremer eller annen behandling på resept.


Kilder: Eget informasjonsmateriell, Norsk Helseinformatikk, nettdoktor.no

Les mer: