Vitusapotek

Juleoppskrifter

Her finner du juleoppskrifter med en rekke tradisjonelle julekrydder , som indisk tragant, safran, pomeranskall, stjerneanis og peppermynteolje. Uansett om du ønsker å gi bort hjemmelaget marsipan eller konfekt i julegave, eller lage til deg selv, finner du oppskriftene og nøkkelingredienser hos Vitusapotek.

Juleoppskrifter
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 29.11.2023

Lussekatter

Ingredienser:
50 g gjær
200 g smør eller margarin
5 dl melk
1 g malt safran
1-2 ts malt kardemomme
85-130 g sukker
1/2 ts salt
900 g hvetemel

Tilbehør:
Egg til pensling og rosiner til pynt.

Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smør i en kasserolle, tilsett melk og safran, la blandingen bli lunken, ca 37 grader. Oppløs gjæren i den lunkne væsken og tilsett sukker, salt og det meste av melet. Kna deigen godt, bruk mer mel om nødvendig. La deigen heve tildekket på et lunt sted i 30-40 minutter til dobbel størrelse. Strø litt mel på bordet, elt deigen jevn og smidig. Del den i fire deler. Kjevle hver del ut til en smal lengde. Skjær deigen i skiver og form dem til lussekatter. Legg kakene på en smurt plate (eller på bakepapir),og la dem heve under plast på et lunt sted i ca 30 minutter. Pensle med vispet egg og pynt med rosiner. Stek ved 225 grader i 8-10 minutter.

Nok til: ca 30 stykker
Tilberedningstid: ca 90 minutter
Vanskelighetsgrad: middels

Danske brunkager

Ingredienser:
250 g smør
125 g lys sirup
250 g brunt farin
2 ts pottaske
1 ss kaldt vann
3 ts kanel
2 ts ingefær
1 ts nellik
1 ts allehånde
150 g hele, skåldede mandler
50 g usaltede pistasjnøtter
50 g syltet appelsinskall
500 g hvetemel

Fremgangsmåte:
Varm opp smør, sirup og brunt farin i en teflonbelagt kjele. Ta kjelen av platen når blandingen når kokepunktet. Rør ut pottaske med kaldt vann. Ha blandingen i kjelen sammen med krydderet og rør godt. Tilsett hele, skåldede mandler, pistasjnøtter og syltet appelsinskall. Bland til slutt inn hvetemelet. Kle en firkantet form (20x20 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og press den jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet til dagen etter. Dagen etter løftes deigen ut av formen. Bruk en stor, skarp kniv og del deigen først i lengder og deretter i tynne skiver. Legg skivene på bakepapirdekkede stekeplater og stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 8-10 minutter. Avkjøl kakene på rist.

Marengsringer med sjokolade

Ingredienser:
4 eggehviter
0,5 ts kremortartari
1 ts vaniljesukker
175 g sukker
Pynt:
150 g kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Tilsett kremortartari og pisk videre til eggehvitene er forvandlet til hvitt skum. Tilsett vaniljesukker og deretter sukkeret litt og litt under fortsatt pisking. Pisk videre i 4-5 minutter til marengsen er tykk og blank. Sprøyt ut marengsen på bakepapirdekkede stekeplater. Stek marengsen ved 100°C ca. 1,5 – 2 timer. La de deretter tørke i ettervarmen noen timer. Marengsringene er ferdigstekt når de løsner lett fra bakepapiret. Dypp marengsen i smeltet sjokolade og la de ligge kjølig på bakepapiret til sjokoladen har stivnet.

Krydderkake

Ingredienser:
7 1/2 dl kulturmelk
6 dl sukker
150 g smeltet smør
3 ts malt kanel
1 ts malt kardemomme
1 ts malt nellik
1 ss natron
3 ss malt pomeransskall
ca 10 dl hvetemel

Kaken kan lages i stjerneformer eller vanlig kakeform. Melis brukes til pynt.

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland i melken.Rør i resten av ingrediensene. Smør langpannen (30 x 40 cm) eller dekk bunnen med bakepapir. Hell i røren og stek kaken ved 200 grader i ca 30 minutter. Avkjøl krydderkaken. Skjær eller stikk ut stjerner som plasseres oppå hverandre. Et lett melisdryss gjør kaken ekstra dekorativ før servering.

Nok til: 1 kake
Tilberedningstid: ca 1 time
Vanskelighetsgrad: lett

Sirupssnipper

Ingredienser:
1 1/2 dl kremfløte
150 g sirup
150 g sukker
100 g smør
450 g hvetemel
1/2 ts malt pepper
1/4 ts malt ingefær
1/4 ts malt stjerneanis
1/4 ts malt kanel
3/4 ts hornsalt
3/4 ts natron

Bruk skoldede mandler som pynt på sirupsnippene.

Fremgangsmåte:
Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i det tørre. Elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper, eller la barna bruke figurformer og trykke ut det de ønsker. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Legg kakene på smurt plate. Stek ved 175 grader i ca 5 minutter. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboks.

Tilberedningstid: ca 1 time
Vanskelighetsgrad: middels

Hjemmelaget marsipan

Ingredienser:
500 g mandler
500 g melis
1 ts indisk tragant
1 ss eggehvite
Smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør og konditorfarge

Fremgangsmåte:
Start med å skålde mandlene. Det gjør du ved å helle kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem mandlene ut. La dem tørke noen timer eller gjerne på lav varme i ovnen ca 1 time. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Tilsett melis og mal igjen. Bland inn indisk tragant, eggehvite og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Peppermyntedrops

Ingredienser:
1 dl vann
450 g sukker
125 g druesukker
Tilsett 20-30 dråper peppermynteolje til grunnmassen (evt. annen smaksolje dersom du ønsker det).

Fremgangsmåte: 
Vann, sukker og druesukker (rekkefølgen er viktig) tilsettes i en kjele (ikke aluminium). Kokes til 162 grader. Det er ikke nødvendig å røre. Røren tømmes på smurt stekeplate. Farge og smak arbeides inn i røren. Form stenger som klippes med smurt saks.

Oppbevar drops i tette poser eller glass med lokk.

Seigfigurer

Ingredienser:
1 kg sukker
5 dl vann
100 g gelatinpulver
½ flaske ananasaroma
10 g sitronsyre
Konditorfarge etter ønske

Fremgangsmåte: 
Kok sukkeret i 3 dl vann til sukkeret er helt oppløst. Løs opp gelatin i 2 dl kokende vann. Rør og hell i sukkerblandingen. Ha i ananasaroma og sitronsyre. Fordel blandingen i tre boller og tilsett konditorfargene. La blandingen stivne og ta den deretter ut av bollene. Stikk ut figurer ved hjelp av former. Rull figurene i sukker. Oppbevar i tett boks.

Peppermyntekonfekt

Ingredienser:
½ dl fløte
ca 500 g melis
¼ ts malt indisk tragant
1 eggehvite
10 dråper peppermynteolje

Tilbehør:
Kakaopulver eventuelt hel mandel, nonstop, mokkabønner eller annen ønsket pynt.

Fremgangsmåte:
Bland fløte, melis og malt indisk tragant. Tilsett eggehvite og kna til blandingen er jevn. Smak til med peppermynteolje og trill ut små runde kuler. Rull eventuelt kulene i kakaopulver. Pynt kulene med en hel mandel, nonstop, mokkabønner eller annet. Legg kulene på matpapir på et brett. La konfekten tørke på et kaldt sted før de legges i boks.

Nok til: ca 20 konfekt
Tilberedningstid: ca 1 time
Vanskelighetsgrad: lett

Sjokolade- og ananaskarameller

Ingredienser:
3 dl sukker
3 dl fløte
50 ml glukose
30 dråper (1 ml) ananasaroma
100 g mørk kokesjokolade
100 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Kok opp sukker, fløte og glukose i en tykkbunnet panne på svak varme til blandingen blir 120 grader eller til du får tatt en karamellprøve. NB: Svært varmt. Hell en dråpe av blandingen i kaldt vann. Når karamellen blir litt kald og myk i vannet er den ferdig. Tilsett ananasaroma og finhakk 100 g mørk sjokolade som røres inn i blandingen. Sjokoladen skal smelte helt. Legg bakepapir i en ildfast form på ca 15×20 cm og hell i karamellmassen. La alt stå og kjølne i minst tre timer. Skjær dem opp med en skarp kniv og form dem slik du ønsker. Smelt den lyse kokesjokoladen i vannbad og dypp hver karamell i sjokoladen. La den ligge å renne litt av på en rist. Karameller bør helst oppbevares kjølig og i tett boks eller glass.


   

Les mer: