Vitusapotek

Slapp av! Det er jul

Er du en av dem som stresser ved tanken på julefeiring allerede lenge før det nærmer seg desember? Her får du 7 enkle råd som gjør at du kan senke skuldrene litt, samt oppskrifter på Kombuchadrink og Kakao med chili.

Slapp av! Det er jul
Profile Picture
Publisert: 13.11.2019
Sist oppdatert: 29.11.2023

1. Senk kravene og be om hjelp

Stress bygger seg opp når kravene til julefeiringen overgår det du kjenner du kan håndtere. Julen skal være en tid hvor du kan hygge deg med familie og venner. Ikke en tid der du føler du står på pinne. Snakk om hva som stresser deg mest og involver familien mer i alt som skal gjøres før jul. Hva kan hver enkelt i familien bidra med for å dempe stresset du kjenner? Er det ansvar og oppgaver dere kan fordele litt annerledes?

2. Snakk om forvetninger

Hva er det dere gleder dere mest til? Hva er viktigst for hvert enkelt familiemedlem at man får gjennomført? Forsøk å legge til rette for å få oppfylt et par ønsker til hver. På den måten blir det aktiviteter og matopplevelser for enhver smak. Spillkveld med familien og varm sjokolade. Peiskos med rødvinsgløgg og julemusikk. Skitur med bålgrilling. Aketur med naboer i bakken.

3. Sett av tid til hygge

Lag en adventskalender med rom for både arbeidsoppgaver og hyggelige aktiviteter. Sett av tid i kalenderen, så får du det til. En oversikt kan gi deg ro og det blir lettere for alle i familien å se hva som skal løses av oppgaver før jul, slik som julegavehandling, rengjøring, sølvpuss, klargjøring av juleantrekk og julebakst. Sett også av tid til hyggelige aktiviteter i kalenderen – ting dere vil oppleve! Det kan være å dra på et julemarked, arrangere et venne-julebord, gå på en kirkekonsert osv.

Kakao med chili

Kakao med chili

Foto: Getty Images

Når de mørke kveldene nærmer seg, er det godt med litt varmende drikke foran peisen. Her er oppskriften på en sjokoladedrikk som ikke bare gir varme, men også gode smaker og sunne næringsstoffer fra både mandler, havre, kakao, vanilje og krydder som kanel, chili og kajennepepper. Drikken lages i foodprosessoren på 1-2-3 og kan nytes både kald og varm. Har du ikke kjøkkenmaskin, kan du bruke en stavmikser.

Dette trenger du til kakaodrikken:

 • 5 dl havre- eller mandeldrikk, eventuelt helmelk
 • 3 ss kakaopulver (gjerne rå kakao) eller smeltet mørk sjokolade 
 • 1 ss kokossirup, alternativt lønnesirup eller agavesirup
 • ½ ts kanel, gjerne av typen ceylonkanel
 • ¼ ts havsalt
 • ¼ ts chilipulver
 • ¼ ts kajennepepper
 • 2 myke dadler uten stein

Kjør alt i foodprosessoren til du får en jevn og fin drikke og varm den opp til kokepunktet om du ønsker drikken varm.

4. Løs gavekoden

Julegaver er et stressmoment for mange. Her er tre ting du kan tenke på før årets presangjakt:

 • Spleis på gaver. Tanter og onkler, søskenflokken og vennegjengen kan samarbeide om gaver. Det sparer dere for både tid og penger.
 • Bli enige om cirkapris for gaver.
 • Husk at opplevelser man kan gjøre sammen, også kan være gaver.

5. Ikke stress med rundvasken

Ta rundvasken til våren. Bruk heller litt ekstra tid på å pynte, og lage en fin spilleliste med stemnings-musikk. Det er jo pynten og musikken som skaper julestemning. Julevasken som skal tas, kan fordeles i mindre oppgaver. Lag en vaskeliste hvor alle familiemedlemmene får eget ansvar. Kryss av i vaskelisten etterhvert som rommene i huset er ryddet og vasket.

6. Bak og lag mat sammen

Inviter en venn, svigerinne eller nabo til å bake sammen med deg. Dere ordner to deiger hver på forhånd, og vipps så har dere fire sorter julekaker mens dere småprater og hygger dere med julemusikk og gløgg. På samme måte kan dere møtes flere venner for å lage sild, rull eller sylte.

7. Inviter til "kurvselskap"

Be alle ta med seg litt mat og drikke. Lag et hyggelig tapasbord av julematen. På den måten kan alle få noe de kan like. Velkomstdrinken kan godt være kombucha i høye glass. Under følger oppskrift på en alkoholfri velkomstdrink!
 

Superenkel og alkoholfri velkomstdrikk med bobler.

Kombucha med bringebær

Foto: Mats Dreyer


Alt du trenger er drikken kombucha, frosne bringebær som isbiter og eventuell pynt. Kombucha kan du kjøpe eller lage selv. Dette er en lett og sprudlende drikk laget av fermentert te. Teen fermenteres i fire uker før den blir drikkeklar.
 

Kilde: Vitusapotek

Les mer: