Intim og underliv

Endometriose

Endometriose er en tilstand hvor vev, av samme type som slimhinnen i livmoren (endometriet), har begynt å vokse utenfor livmoren. Dette kan være smertefullt, og kan også føre til problemer med å få barn. Et av de vanligste symptomene er smerter ved samleie. 

Endometriose

Hva er endometriose?

Endometriose kan være både plagsomt og svært smertefult. Ved endometriose begynner vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometriet) å vokse utenfor livmoren, for eksempel på innsiden av egglederne, på eggstokkene, bukhinnen, tarmer eller urinblæren. Tilstanden fører til at det dannes cyster av varierende størrelse der hvor endometriosen sitter. Selv om endometriose vanligvis utvikles i 20-30 års alderen, kan sykdommen ramme alle kvinner i fruktbar alder, også tenåringer. Endometriose er i seg selv ikke farlig, men i sjeldne tilfeller kan komplikasjoner som følge av sykdommen være livstruende.

Årsaker til endometriose

Ingen vet sikkert hva som forårsaker endometriose, men det finnes to hovedteorier. Noen mener at endometriose oppstår av seg selv ved at bukhuleslimhinnen forvandles om til livmorslimhinne, mens andre mener at celler fra livmorslimhinnen løsner under menstruasjonen og at noe av blodet med cellene ender opp i bukhulen i stedet for å føres ut gjennom skjeden. Blødning fra livmoren til bukhulen forekommer hos de fleste kvinner, men bare hos enkelte tillater kroppens immunforsvar at slimhinnen vokser på feil plass. Arv har også en rolle i utviklingen av endometriose.

Østrogen er nødvendig for at endometriose skal kunne dannes, og derfor oppstår ikke tilstanden før puberteten, og forandringene går vanligvis tilbake etter overgangsalderen. 

Symptomer på endometriose

 • Menstruasjonssmerter, ofte sterke og du opplever gjerne dårlig effekt av smertestillende legemidler
 • Smerter før menstruasjonen og ved eggløsningen
 • Smerter under samleie
 • Barnløshet kan være et problem
 • Kul i magen, blødninger før menstruasjon og tyngdefølelse i underlivet kan også forekomme
 • Kvalme
 • Smerter i korsryggen
 • Endometriose på blæren kan gi smertefull vannlating
 • Endometriose i tarmene kan gi smerter ved avføring, og kan også gi forstoppelse og/eller diaré
 • Tretthet, utmattelse og lavt energinivå kan komme som følger av smertene

Plagene kan variere i styrke gjennom menstruasjonssyklus.

Omtrent 20 % av alle kvinner med endometriose har ingen symptomer. Det er ikke kjent hvorfor noen kvinner får svært kraftige smerter, mens andre ikke har noen symptomer. Det er heller ikke funnet sammenheng mellom grad av smerte og alvorlighetsgrad av endometriose.

Endometriose og barnløshet

30-40 % av alle kvinner med endometriose opplever problemer med å bli gravid. Kirurgisk behandling kan i noen tilfeller bedre fruktbarheten. Ved fortsatt barnløshet er prøverørsbehandling (IVF – In Vitro Fertilisering) et godt behandlingstilbud.

Dersom du blir gravid vil svangerskapet forløpet som hos andre kvinner, og det er ikke økt risiko for abort eller graviditet utenfor livmoren. Enkelte vil imidlertid oppleve en smerteøkning de første månedene av svangerskapet.

Behandling av endometriose

Behandling av endometriose skjer vanligvis gjennom samarbeid mellom fastlege og gynekolog og er rettet mot smertereduksjon og forebygge og eventuelt behandle barnløshet. Smertestillende av typen NSAIDs, for eksempel ibuprofen, er førstevalg. Dersom dette ikke gir god nok smertelindring er hormonbehandling et alternativ og p-piller er vanligvis førstevalg, men det finnes annen hormonbehandling dersom p-piller ikke gir god nok effekt. I noen tilfeller av endometriose er det nødvendig med kirurgi for å fjerne forandringene, for eksempel ved alvorlige plager eller dersom forandringene sitter dypt.

Effekten av hormonbehandling og operasjon er vanligvis god, men endometriose er ikke en tilstand som helbredes så lenge kroppen fremdeles produserer østrogen. Det kan derfor være behov for gjentatte behandlinger.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved sterke smerter før og under menstruasjonen og ved akutte smerter
 • Hvis du har sterke smerter under samleie
 • Smerter ved toalettbesøk
 • Ved trykk eller tyngdefølelse i underlivet
 • Hvis du har problemer med å bli gravid

Kilder:
Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Helsebiblioteket og Endometrioseforeningen.

Les mer: