Vitusapotek
Pleie

Selvbruning

Selvbruning gir deg muligheten til å skape eller beholde en naturlig glød i huden hele året, uavhengig av vær. Solbrun hud er ideell i perioder hvor man føler seg blek og gusten. Selvbruning kan gi et like fint resultat som soling.

Selvbruning

Hva er selvbruning?

De fleste selvbrunerne inneholder stoffet dihydroxyacetone (DHA), som er et sukkerstoff. Mengde DHA avgjør hvor sterk den selvbrunende effekten til produktet er, i kombinasjon med pH-verdien i huden. Høy pH i huden gir en oransjeaktig farge, mens lavere pH gir mer naturlig brunfarge. DHA reagerer med proteiner og aminosyrer i huden, som fører til at huden får en brunlig farge. Selvbruningsprodukter farger bare det aller ytterste hudlaget, som består av døde hudceller. 

Som regel vil man begynne å se en fargeendring etter én time, og fargen utvikler seg gradvis i inntil 24 timer. 

DHA er et trygt stoff å påføre huden. I sjeldne tilfeller har man sett allergiske reaksjoner, men dette kan også skyldes parfyme eller andre stoffer i selvbruningen. Selvbruning er ikke farlig, og kan trygt brukes over tid istedenfor overdreven soling.

Husk at selvbruning ikke gir noen form for solbeskyttelse! Du bør bruke solkrem selv om huden er brun. 

Gode råd før bruk av selvbruningskrem

  • Velg en fargenyanse som passer til din hud slik at resultatet ser mest mulig naturlig ut. Prøv først på et lite område, og se neste dagen hvordan fargen har blitt.
  • Start med å bruke en god skrubb. En skrubb fjerner døde hudceller og bidrar til et mer jevnt resultat av selvbruningen.
  • Smør tørre hudområder med fuktighetskrem før du påfører selvbruningskremen. Tørr hud trekker til seg mer av fargen, og kan gi mørkere flekker.
  • Neglebånd, øyenbryn og hårfeste tar lett farge fra selvbruningsprodukter, et tips er å smøre litt vaselin på disse områdene før du bruker selvbruning.

Tips ved påføring av selvbruning

  • Bruk god tid når du påfører selvbruning. Smør i tynt lag, og smør sparsomt på tørre hudområder som albuer og knær. 
  • Vask hendene godt etter påsmøring, bruk gjerne en neglebørste. Alternativt kan du bruke engangshansker når du påfører selvbruningskremen.
  • Vent til selvbruningskremen har tørket før du tar på deg klær.
  • Bruk selvbruningskrem omtrent annenhver dag for å opprettholde fargen.

Vi har selvbruning fra Ecooking, St. Moritz og CosmicaSe all vår selvbruning her.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Produsentinformasjon

Sist oppdatert: mai 2021

Les mer: