Vitusapotek
Hender og føtter

5 trinn til enkel fotpleie hjemme

Med jevnlig stell av føttene kan du forebygge plager som neglesopp, fotsopp, inngrodde tånegler og lukt av fotsvette. Her er gode råd til enkel fotpleie hjemme.

5 trinn til enkel fotpleie hjemme
Profile Picture
Publisert: 02.11.2020
Sist oppdatert: 08.01.2024


Det er ikke mye du trenger for en god og enkel fotpleie hjemme. Her er 5 trinn til velstelte føtter.

1. Enkel fotpleie starter med fotbad

Til vask og mykgjøring av huden under føttene trenger du en balje og et fotbad eller fotbadsalt.

  • Fjern eventuell neglelakk.
  • Fyll baljen med behagelig varmt vann.
  • Ha oppi fotsalt eller fotbad. Skal du fjerne hard hud og sprukne hæler, er CCS Intensivt mykgjørende fotbadsalt med 100% mykgjørende karbamid et godt valg.

For slitne føtter virker Scholl Revitaliseing Foot Bath oppfriskende og rensende samtidig som vond lukt motvirkes.

Sitt med bena i fotbadet i 10-15 minutter. Klapp av vannet med håndkle, men tørk godt mellom tærne. Fotsopp trives nemlig godt i fuktige miljøer, så unngå å ta på deg sokker og sko før føttene er ordentlig tørre.

2. Riktig klipping og filing av tånegler

Mange klipper tåneglene feil ved å klippe dem for korte og runde av kantene for kraftig. Det kan føre til at neglen gror feil ut og kan gi for eksempel inngrodde tånegler.

Slik kutter du tåneglene riktig:

  • Klipp tåneglen rett over med en neglesaks eller negleklipper. Fordi tåneglene er hardere enn fingerneglene, kan det være lurt å bruke en negletang.
  • Så tar du fram neglefilen og former neglen pent. Dra filen i én retning og ikke fram og tilbake. Rund av kantene slik at de ikke er spisse.

Vil du pleie det lille ekstra, kan du bruke en oransjepinne og skyve neglebåndene forsiktig ned. En oransjepinne er en liten trepinne som brukes i både manikyr og pedikyr.

Bruk eventuelt en neglebåndsklipper til å fjerne overflødig neglebånd.

3. Pleiende oljer til tørre tånegler og neglebånd

Akkurat som huden ellers på føttene, trenger negler og neglebånd pleie og beskyttelse for å ikke bli tørre. Det gjør neglene mer fleksible slik at de ikke fliser og knekker. Hos Vitusapotek har vi Micro Cell 2000 Nail Rescue Oil som  gir pleie og beskyttelse mot uttørring av negler og neglehud. Dessuten gir negleoljen et naturlig pent resultat.

4. Grov og fin fotfil mot hard hud under føttene

Til en enkel fotpleie hjemme, trenger du en god fotfil.

Den tykkeste og hardeste huden finner du under føttene. Stedene som oftest får tykkest hud, er hæler og tåballer som også får størst trykk når vi går og står.

Dersom huden blir for tykk og tørr, blir den lite fleksibel og kan lettere sprekke. Disse sprekkene under føttene, kan i verste fall bli smertefulle.

Av den grunn er det lurt å fjerne en del av den tykke huden under foten. Etter fotbad og stell av negler, kan du bruke en fotfil for å fjerne den tørre og harde huden under hæler og tåballer, og eventuelt andre steder under foten med fortykket hud.

Hos Vitusapotek har vi fotfiler fra Scholl, både manuelle og elektriske fotfiler. Det viktige, uansett fotfil, er å ha minst to ulike slipenivå: En grov som fjerner hard hud, og en til finsliping for et mykt og glatt resultat.

5. Fotkrem som pleier og mykgjør

Om du er hos fotpleier eller gjør en enkel fotpleie hjemme, avsluttes alltid stell av føtter med en god runde smøring med fotkrem.

Smør både føtter og legger inn med en god og rik fotkrem, men unngå å smøre mellom tærne hvor det helst ikke skal være fuktig.

Ta deg tid og masser fotkremen godt inn.

Hos Vitusapotek har vi fotkremer både med og uten mykgjørende karbamid, men alle gir god pleie av føttene. Spør oss om en fotkrem som passer ditt behov. Vi vet!

Har du sprukne hæler, kan en spesialkrem for dette være smart. Scholl krem for sprukne hæler med 25 prosent karbamid skal gi raske resultater og på kort tid redusere ubehag.

Dersom du sliter med fotsvette, kan en krem som motvirker svette være nyttig. Stop24 antiperspirant krem inneholder aluminiumklorid, og kan benyttes blant annet på føttene. Flere gode råd mot fotsvette finner du her. 

Sokker som peeler og gir fuktighet til føttene

Fotmasker som peeler og/eller gir ekstra godt påfyll fuktighet til føttene, kan være et supert supplement til den øvrige fotpleien hjemme.

Hos Vitusapotek har vi blant annet Masque Me Up fotmaske som gir godt med fuktighet til tørre føtter. Trenger føttende ekstra næring og fuktighet, er Scholl Moisturising PediMask tilsatt rike oljer et godt alternativ.

Ønsker du å kombinere peeling og fuktighet, kan du prøve Patchology Posh Peel™ Pedi Cure  eller Footner Exfoliating Socks.

Vil du ha litt ekstra ut av fotmasken, kan du ta et fotbad i forkant. Klapp av vannet med håndkle og stikk føttene i sokkene med de pleiende og fuktighetsgivende ingrediensene.

Gni inn overflødig produkt etterpå.

Hjelp fra Vitusapotek til enkel fotpleie hjemme

Hos Vitusapotek har vi alt du trenger for å gjøre enkel fotpleie hjemme, og til å behandle fotplager. Kom gjerne innom ditt nærmeste Vitusapotek for å få gode råd til stell og produkter som kan gjøre nytten for akkurat dine føtter.

Kilder: Vitusapotek.no, scholl.no, Pasienthåndboka

Les mer: