Vitusapotek
Hender og føtter

Fotsopp

Fotsopp (tinea pedis) er en av de vanligste formene for hudinfeksjon og rammer ca. 10 % av befolkningen. Voksne menn rammes hyppigst, mens fotsopp hos barn er sjelden. Soppen trives i fuktige og varme omgivelser, og smitte skjer vanligvis på offentlige steder som i garderober og dusjer.

Fotsopp mellom storetå og tåen ved siden av. Sprukken hud. Rødt, flassende utslett.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 21.05.2024

Hva er fotsopp?

Fotsopp er en overflatisk soppinfeksjon forårsaket av en gruppe sopp som kalles dermatofytter. Dermatofytter lever av proteinet keratin i hud, negler og hår, og fotsopp forårsakes oftest av typene Trichophyton og Epidermophyton. Soppinfeksjonen oppstår gjerne mellom to tær (vanligvis mellom lilletåen og tåen ved siden av), og kan videre spre seg til andre steder på føttene og til tåneglene. Håndflatene og fingrene kan også bli angrepet.

Hvordan smitter fotsopp?

Fotsopp kan smitte fra person til person, men vanligst er indirekte smitte på steder der mennesker går barbeint, som i svømmehaller, dusjer og garderober. Soppen trives best i fuktige, varme og tette miljøer, og risikoen for at soppen formerer seg øker dersom du ofte er fuktig og klam på føttene. Fotsopp er derfor vanlig blant militære og idrettsutøvere, og kalles også «athlete’s foot».

Symptomer

 • Avflassing og sprekkdannelse i huden, særlig mellom lilletåen og tåen ved siden
 • Kløe
 • Rød, oppbløtt og tørr hud
 • Noen typer fotsopp gir væskefylte blemmer og sår

Som oftest opplever man bare noen av symptomene, og noen har fotsopp uten å vite om det. Fotsopp kan forveksles med atopiske vinterføtter hos barn (juvenil plantar dermatose), psoriasis og eksem.

Forebyggende råd mot fotsopp

 • Hold føttene tørre
 • Vask føttene daglig, og la dem tørke godt (spesielt mellom tærne) før du tar på sko og sokker
 • Skift sokker daglig og når de blir fuktige
 • Bruk bomull- eller ullsokker
 • Gå barføtt når du har anledning
 • Unngå tette sko og støvler om mulig
 • Bruk badesko i offentlige våtrom

Behandling av fotsopp

På apoteket finnes reseptfrie soppmidler til lokalbehandling i form av krem, gel, spray og pudder. Midlene har en sopphemmende eller soppdrepende effekt. Fotsopp bør alltid behandles og det er viktig å starte behandlingen så tidlig som mulig. Da vil den ikke spres ytterligere, og fotsoppen vil være lettere å bli kvitt.


God fothygiene og forebyggende tiltak for å hindre tilbakefall er en viktig del av behandlingen. Føttene skal også vaskes og tørkes før påføring av soppmiddel. Smør kremen godt inn på og omkring området med synlige symptomer. Fortsett behandlingen så lenge det er anbefalt for det enkelte legemiddelet. Dette finner du informasjon om i pakningsvedlegget. Barn under 12 år skal kun bruke slike midler i samråd med lege. Les pakningsvedlegget nøye før du går i gang.

Dersom du har fått neglesopp, er det egne behandlingsmetoder for dette. Les mer om neglesopp her.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom soppinfeksjonen ikke blir borte ved bruk av reseptfri lokalbehandling mot fotsopp.
 • Ved fotsopp hos barn under 12 år.
 • Dersom du har diabetes eller nedsatt immunforsvar og får fotsopp.


Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Pasienthåndboka,

Les mer: