Kosthold og ernæring

Melkeallergi og laktoseintoleranse

Kumelkeallergi er den vanligste allergien blant småbarn. Reaksjon på melk skyldes som regel melkeallergi eller laktoseintoleranse. Det kan være vanskelig å skille mellom de to tilstandene.

Melkeallergi og laktoseintoleranse

Hva er melkeallergi og laktoseintoleranse?

Både melkeallergi og laktoseintoleranse kan gi reaksjoner når du drikker melk. Ofte er det vanskelig i praksis å skille mellom de to formene, selv om det er en tydelig teoretisk forskjell.

Melkeallergi

Melkeallergi rammer 2-5 % av alle barn, og skyldes at kroppens immunforsvar overreagerer på melkeproteiner eller melkepeptider (deler av melkeproteiner). Hver gang kroppen får i seg melk utløses overreaksjonen (den allergiske reaksjonen).

Symptomer på melkeallergi

Alt fra milde til svært alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme hos melkeallergikere. De vanligste rekasjonene og symptomene er:

 • Hudreaksjoner som for eksempel eksem og elveblest
 • Magesmerter
 • Kvalme
 • Oppkast 
 • Diaré
 • Forstoppelse
 • Pustebesvær
 • Uro
 • Redusert vesktutvikling

Hos spedbarn kan blod i avføringen være et symptom på melkeallergi.

Melkeallergi hos barn og spedbarn

Melk er den matvaren småbarn reagerer oftest på. Melkeallergien kommer som regel allerede det første leveåret, og oppstår vanligvis når barnet begynner med morsmelkerstatning eller grøt. 9 av 10 vokser allergien av seg igjen før de når skolealder. Noen spedbarn kan også reagere på at mor drikker melk, da melkeproteiner kan overføres til morsmelken.

Morsmelk inneholder mye laktose, og laktoseintoleranse er derfor uvanlig hos spedbarn og småbarn.

Hva kan du gjøre dersom du har melkeallergi?

Melkeallergikere må unngå alle produkter som inneholder melkeproteiner. Det gjelder ikke bare melk, men også mange andre meieriprodukter. Husk at blandingsprodukter ofte er tilsatt melkepulver, margarin, fløte og lignende. Det er derfor viktig å lese varedeklarasjonen grundig. Også melk fra geit bør unngås, da melk fra andre pattedyr ligner mye på kumelk.

Vær oppmerksom på at melk kan skrives på mange ulike måter i en varedeklarasjon.

Disse ingrediensene må du med melkeallergi unngå: melk, melkeprotein, melketørrstoff, melkepulver, cottage cheese, fetaost, kulturmelk, skummetmelkpulver, tørrmelk, fløte, rømme, créme fraiche, iskrem, kasein, kaseinat, laktalbumin, myse, mysepulver, natriumkaseinat, ost, ostepulver, kjernemelkspulver, margarin, smør, valle, vassle, yoghurt, yoghurtpulver, whey og laktose.

I tillegg kan enkelte benevnelser ha ordet melk i seg uten at de inneholder melk. Eksempler på dette er blant annet melkesyre, kokosmelk, soyamelk, mandelmelk, rismelk og havremelk. Disse produktene er trygge å innta for melkeallergikere. 

Mange produkter som ikke inneholder melk er likevel merket med "kan inneholde spor av melk". Hvis du er svært følsom og får alvorlig allergisk reaksjon etter inntak av selv svært små mengder melk bør du unngå spormerkede produkter.

Dersom man mistenker melkeallergi hos spedbarn som ammes, kan det være aktuelt for mor å stå på melkefri diett så lenge hun ammer. Alternativt finnes det morsmelkserstatninger som spedbarn med melkeallergi kan benytte.  

Det er viktig at man får i seg de næringsstoffene som melk inneholder på andre måter. Barn under 3 år trenger fullverdig morsmelkerstatning fra apotek. Ved påvist melkeallergi gis dette på blå resept frem til barnet fyller 10 år. Kontakt gjerne en ernæringsfysiolog eller lege for å få hjelp til riktig kosthold.

Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse er ikke en allergi, men en intoleranse for laktose (melkesukker). Laktoseintoleranse er ikke farlig.

Om lag 2-3 % i Norge har laktoseintoleranse. På verdensbasis er forekomsten langt høyere, ca. 80 %. Høyest er den i befolkningsgrupper med opprinnelse fra Afrika, Asia og Sør-Amerika.

De som har laktoseintoleranse har for lite av enzymet laktase. Dette fører til at kroppen ikke kan bryte ned melkesukker, som igjen fører til plager i mage og tarm og ofte smerter. Laktoseintoleranse kan også oppstå forbigående i forbindelse med cøliaki, eller etter en akutt mageinfeksjon.

Hos Vitusapotek og vitusapotek.no kan du kjøpe produkter som forbedrer laktosenedbrytningen.

Symptomer på laktoseintoleranse

 • Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse.
 • Både kvalme og oppkast kan også forekomme, men er mer sjeldent.

Hva kan du gjøre dersom du har laktoseintoleranse?

De fleste med laktoseintoleranse tolerer noe laktose, og reagerer ikke før de får i seg en viss mengde. Det er lurt å finne sin egen grense for hvor mye laktose man tåler før man får symptomer, og begrense inntaket deretter.

Det finnes også flere produkter på apoteket som kan hjelpe til med å bryte ned laktosen (melkesukkeret) i diverse matvarer ved inntak, som kan tas i forbindelse med måltider som inneholder eller mistenkes å inneholde laktose.

Bruk laktosekalkulatoren og få en oversikt over laktoseinnhold i utvalgte melkeprodukter her.

Laktase mot laktoseintoleranse

Det finnes produkter som inneholder enzymet laktase. I Vitusapotek har vi Laktase og Lactrase. De kan brukes av laktoseintolerante i forbindelse med måltider, og gjør at man kan spise laktose uten å få reaksjon.

Melkeproteinintoleranse

Melkeproteinintoleranse er et begrep som kan brukes dersom man ikke klarer å påvise melkeallergi, men det er helt tydelig i følge kostforsøk at melk ikke tåles.

Se tips til melkeproteinfrie produkter her.

Ønsker du å kontakt med en erfaren sykepleier om melkeallergi eller laktoseintoleranse kan du kontakte LHL Astma og allergis rådgivningstjeneste.

 

Kilder:
LHL Astma og Allergi og Norsk elektronisk legemiddelhåndbok.

Sist oppdatert: april 2019


Les mer: