Livsstil

Juleoppskrifter

Hvorfor ikke gi bort hjemmelaget marsipan eller konfekt i julegave? Her finner du juleoppskrifter på en rekke herlige fristelser som hører julen til. Alt du trenger til julebaksten, som indisk tragant, safran, peppermynteolje og andre tradisjonelle juleingredienser får du kjøpt hos Vitusapotek.

Juleoppskrifter

Lusekatter

  • 50 g gjær
  • 200 g smør eller margarin
  • 5 dl melk
  • 1 g malt safran (fås hos Vitusapotek)
  • 1-2 ts malt kardemomme
  • 85-130 g sukker
  • 1/2 ts salt
  • 900 g hvetemel

Tilbehør:
Egg til pensling og rosiner til pynt.

Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smør i en kasserolle, tilsett melk og safran, la blandingen bli lunken, ca 37 grader. Oppløs gjæren i den lunkne væsken og tilsett sukker, salt og det meste av melet. Kna deigen godt, bruk mer mel om nødvendig. La deigen heve tildekket på et lunt sted i 30-40 minutter til dobbel størrelse. Strø litt mel på bordet, elt deigen jevn og smidig. Del den i fire deler. Kjevle hver del ut til en smal lengde. Skjær deigen i skiver og form dem til lussekatter. Legg kakene på en smurt plate (eller på bakepapir),og la dem heve under plast på et lunt sted i ca 30 minutter. Pensle med vispet egg og pynt med rosiner. Stek ved 225 grader i 8-10 minutter.

Nok til: ca 30 stykker
Tilberedningstid: ca 90 minutter
Vanskelighetsgrad: middels

Krydderkake

  • 7 1/2 dl kulturmelk
  • 6 dl sukker
  • 150 g smeltet smør
  • 3 ts malt kanel
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ss natron
  • 3 ss malt pomeransskall (fås hos Vitusapotek)
  • ca 10 dl hvetemel

Kaken kan lages i stjerneformer eller vanlig kakeform. Melis brukes til pynt.

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland i melken.Rør i resten av ingrediensene. Smør langpannen (30 x 40 cm) eller dekk bunnen med bakepapir. Hell i røren og stek kaken ved 200 grader i ca 30 minutter. Avkjøl krydderkaken. Skjær eller stikk ut stjerner som plasseres oppå hverandre. Et lett melisdryss gjør kaken ekstra dekorativ før servering.

Nok til: 1 kake
Tilberedningstid: ca 1 time
Vanskelighetsgrad: lett

Pepperkaker

  • 1 1/2 dl smeltet margarin
  • 1 1/2 dl mørk sirup
  • 1 1/2 dl brunt sukker
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 3 ts malt kanel
  • 2 ts malt kardemomme
  • 2 ts malt nellik
  • 2 ts malt ingefær
  • 1 ts natron
  • 9-10 dl hvetemel

Glasur:
4 dl melis og 1 eggehvite, evt.konditorfarge for å sette farge på glasuren.

Fremgangsmåte:
Ha sirup, sukker, fløte og krydder i en passende stor bolle. Smelt margarin og tilsett den sammen med hvetemel og natron. Kna deigen raskt sammen. Dekk med folie og la deigen stå kjølig i minst 1 time. Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir. Stikk ut kakene til forskjellige ønskelige former. Legg kakene på bakeplate dekket med bakepapir. Stek ved 180 grader midt i ovnen i 6-8 minutter. Avkjøl på platen. Bland alle ingrediensene til glasuren. Den skal være jevn og smidig. Farg glasuren med konditorfarge og fyll den i små plastposer. Knyt igjen og klipp et lite hull i det ene hjørnet like før pepperkakene skal pyntes.

Nok til: 30 pepperkaker
Tilberedningstid: ca 2-4 timer
Vanskelighetsgrad: middels

Sirupssnipper

  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 150 g sirup
  • 150 g sukker
  • 100 g smør
  • 450 g hvetemel
  • 1/2 ts malt pepper
  • 1/4 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt anis
  • 1/4 ts malt kanel
  • 3/4 ts hornsalt
  • 3/4 ts natron

Bruk skoldede mandler som pynt på sirupsnippene.

Fremgangsmåte:
Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i det tørre. Elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper, eller la barna bruke figurformer og trykke ut det de ønsker. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Legg kakene på smurt plate. Stek ved 175 grader i ca 5 minutter. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboks.

Tilberedningstid: ca 1 time
Vanskelighetsgrad: middels

Peppernøtter

  • 250 g margarin
  • 3 dl sukker
  • 1 dl sirup
  • 1 dl fløte
  • 10 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts malt kanel
  • 2 ts ingerfær
  • 2 ts malt nellik
  • 1 1/2 ts pepper

Framgangsmåte:
Sett ovnen på 180 grader. Rør margarin og sukker hvitt. Tilsett sirup og fløte. Det tørre tilsettes og blandes godt. La deigen stå kaldt en stund.Lag en lang pølse. Kutt den opp i passelige biter. Trill kuler som settes på smurt plate. Stek dem i 10-15 minutter til de er brune.

Tilberedningstid: 2 timer
Vanskelighetsgrad: lett

Fattigmann

  • 2 egg
  • 4 eggeplommer
  • 80 g sukker
  • 5 ss kremfløte
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 2 ss konjakk
  • 300 g hvetemel
  • 1 kg smult (til steking)

Fremgangsmåte:
Lag eggedosis av eggene, eggeplommene og sukkeret. Rør forsiktig inn stivpisket krem, og bland inn kardemomme, konjakk og siktet mel. Jobb så lite med deigen som mulig, og sett den kaldt til neste dag. Kjevl ut tynne leiver. Det kan være litt vanskelig, men etter hvert får man grepet på det. Skjær snipper (som til sirupssnipper) med en bakkelsspore. Skjær et snitt på langs midt i snippen. Trekk forsiktig den ene enden av snippen gjennom hullet. Stek kakene lysebrune i smult og avkjøl pårist.

Nok til: 40 kaker
Tilberedningstid: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig

Julekake

  • 125 g meierismør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • ca 650 g hvetemel
  • 150 g rosiner, eventuelt sukat

Julekaken pensles med vispet egg før steking.

Fremgangsmåte: 
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca 40 minutter). Legg deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Bruk eventuelt en godt smurt brødform, ca 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca 30 - 40 minutter. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.175 grader, ca 30 - 40 minutter

Nok til: 2 kaker
Tilberedningstid: 2 timer
Vanskelighetsgrad: middels

Hjemmelaget marsipan

  • 500 g mandler
  • 500 g melis
  • 1 ts indisk tragant (fås hos Vitusapotek)
  • 1 ss eggehvite
  • Smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør og konditorfarge

Fremgangsmåte:
Start med å skålde mandlene. Det gjør du ved å helle kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem mandlene ut. La dem tørke noen timer eller gjerne på lav varme i ovnen ca 1 time. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Tilsett melis og mal igjen. Bland inn indisk tragant, eggehvite og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Drops

  • 1 dl vann
  • 450 g sukker
  • 125 g druesukker

Dette er grunnoppskriften på drops, vil du lage andre smaker er det bare fantasien som setter grenser for dette.

Peppermyntedrops: Tilsett 20-30 dråper peppermynteolje (fås hos Vitusapotek) til grunnmassen.

Fremgangsmåte: 
Vann, sukker og druesukker (rekkefølgen er viktig) tilsettes i en kjele (ikke aluminium). Kokes til 162 grader. Det er ikke nødvendig å røre. Røren tømmes på smurt stekeplate. Farge og smak arbeides inn i røren. Form stenger som klippes med smurt saks.
Oppbevar drops i tette poser eller glass med lokk.

Seigfigurer

  • 1 kg sukker
  • 5 dl vann
  • 100 g gelatinpulver
  • ½ flaske ananasaroma
  • 10 g sitronsyre (fås hos Vitusapotek)
  • Konditorfarge etter ønske

Fremgangsmåte: 
Kok sukkeret i 3 dl vann til sukkeret er helt oppløst. Løs opp gelatin i 2 dl kokende vann. Rør og hell i sukkerblandingen. Ha i ananasaroma og sitronsyre. Fordel blandingen i tre boller og tilsett konditorfargene. La blandingen stivne og ta den deretter ut av bollene. Stikk ut figurer ved hjelp av former. Rull figurene i sukker. Oppbevar i tett boks.

Peppermyntekonfekt

Tilbehør:
Kakaopulver eventuelt hel mandel, nonstop, mokkabønner eller annen ønsket pynt.

Fremgangsmåte:
Bland fløte, melis og malt indisk tragant. Tilsett eggehvite og kna til blandingen er jevn. Smak til med peppermynteolje og trill ut små runde kuler. Rull eventuelt kulene i kakaopulver. Pynt kulene med en hel mandel, nonstop, mokkabønner eller annet. Legg kulene på matpapir på et brett. La konfekten tørke på et kaldt sted før de legges i boks.

Nok til: ca 20 konfekt
Tilberedningstid: ca 1 time
Vanskelighetsgrad: lett

Sjokolade- og ananaskarameller

  • 3 dl sukker
  • 3 dl fløte
  • 50 ml glukose (fås hos vitusapotek)
  • 30 dråper (1 ml) ananasaroma
  • 100 g mørk kokesjokolade
  • 100 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Kok opp sukker, fløte og glukose i en tykkbunnet panne på svak varme til blandingen blir 120 grader eller til du får tatt en karamellprøve. NB: Svært varmt. Hell en dråpe av blandingen i kaldt vann. Når karamellen blir litt kald og myk i vannet er den ferdig. Tilsett ananasaroma og finhakk 100 g mørk sjokolade som røres inn i blandingen. Sjokoladen skal smelte helt. Legg bakepapir i en ildfast form på ca 15×20 cm og hell i karamellmassen. La alt stå og kjølne i minst tre timer. Skjær dem opp med en skarp kniv og form dem slik du ønsker. Smelt den lyse kokesjokoladen i vannbad og dypp hver karamell i sjokoladen. La den ligge å renne litt av på en rist. Karameller bør helst oppbevares kjølig og i tett boks eller glass.

 
Sist oppdatert: desember 2018