P-piller | Alt du trenger å vite
P-piller (prevensjonpiller) er tabletter som inneholder hormonene østrogen og gestagen. Disse hormonene finnes naturlig hos alle kvinner og er viktige for å regulere eggløsning, menstruasjonssyklus og graviditet. P-piller er regnet som en svært sikker prevensjonsmetode når de brukes riktig.
Ulike typer p-piller
Det finnes to forskjellige typer p-piller. Forskjellen er hormonmengde, hvilken hormontype som brukes, og om det er likt eller varierende hormoninnhold i tablettene.
- Monofase p-piller med likt hormoninnhold i alle tablettene.
- Flerfase/sekvens p-piller med ulikt hormoninnhold i tablettene. Etterlikner en normal menstruasjonssyklus.
Hvordan virker p-piller?
P-piller inneholder en liten dose med hormoner av typen østrogener og progesteroner (gestagener), som svelges hver dag. I magen løser tabletten seg opp, og i mage og tarm går hormonene inn i blodbanen. Da fraktes hormonene rundt i kroppen, og gir effekter på livmor og eggstokker, som i sin tur forhindrer graviditet. Menstruasjonssyklusen til kvinner og alle forberedelsene som skjer i kroppen for å gjøre den klar til en graviditet, styres av de sammen type hormonene, østrogener og progesteroner. P-pillen må tas hver dag, ellers vil denne effekten svekkes og kroppens forberedelser for graviditet setter i gang igjen.
- P-piller hindrer eggløsning
- P-piller forandrer slimhinnene i livmorhalsen (cervix) slik at det blir vanskeligere for sædceller å komme inn til livmoren
- P-piller forandrer slimhinnene i livmoren (endometriet) slik at det blir vanskeligere for et eventuelt befruktet egg å feste seg
P-piller beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. Det er derfor viktig å bruke kondom om du ikke er sikker på om partneren din har seksuelt overførbare sykdommer.
Bivirkninger ved bruk av p-piller
Ulike p-piller kan ha ulike bivirkninger, og hvilken p-pille som gir minst bivirkning hos den enkelte er svært individuelt. Eksempler på bivirkninger som kan oppstå ved bruk av p-piller er:
- Hyppige: kvalme, blødningsforstyrrelser, humørendringer, nedsatt seksuell lyst, vektøkning, ømme bryster og hodepine
- Svært sjeldne: økt risiko for blodpropp og for brystkreft
- Blodpropp: Blodpropp er en sjelden, men svært alvorlig og potensielt dødelig bivirkning. Typiske symptomer på blodpropp kan være plutselige pustevansker eller plutselige smerter i en arm, et ben eller en annen del av kroppen. Risikoen for å få blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter at du begynner med p-piller.
Er det noen som ikke bør bruke p-piller?
- Kvinner som har hatt blodpropp eller har økt risiko for å få det
- Kvinner som har alvorlig høyt blodtrykk
- Kvinner med brystkreft eller andre kreftformer som er følsomme for østrogen
- Kvinner som har udiagnostiserte blødningsforstyrrelser
- Kvinner med migrene (med aura)
- Kvinner over 35 år som røyker
Riktig bruk av p-piller
P-piller må tas regelmessig for at det skal være en sikker prevensjonsmetode. Man tar en tablett hver dag (p-piller som har 28 tabletter på hvert brett - de siste 7 tablettene inneholder ikke virkestoff) eller en tablett daglig i 21 dager etterfulgt av en tablettfri uke. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.
Oppstart med p-piller
For å få umiddelbar prevensjonseffekt skal den første p-pillen tas den første dagen med menstruasjon. Hvis man starter med p-piller på en annen dag i syklusen, må man bruke tilleggsprevensjon (kondom) i en uke.
Skifte fra en p-pille til en annen
Ved bytte fra en p-pille til en annen er det best å ta ferdig et brett, og så starte med de nye p-pillene etter at man har hatt menstruasjon. Da hindrer du at prevensjonseffekten blir redusert.
Glemt å ta p-pillen?
Hvis man glemmer å ta en tablett kan prevensjonseffekten bli redusert.
- Hvis det er under 12 timer siden du skulle tatt p-pillen, ta den så raskt som mulig og ta neste tablett igjen som normalt. Sjansen for at man har blitt gravid er minimal.
- Hvis det er over 12 timer siden du skulle tatt p-pillen kan beskyttelsen mot graviditet være redusert. Hvis du glemmer flere tabletter på samme brett øker risikoen for å bli gravid. Risikoen for å bli gravid er størst hvis man glemmer en tablett tidlig eller sent i syklusen.
- Ta neste tablett straks du kommer på at du har glemt å ta den, og se pakningsvedlegget for mer informasjon.
- Hvis du har glemt å ta mer enn en tablett på et brett øker risikoen for at man er blitt gravid. Kontakt lege eller apotek og rådfør deg.
- I noen tilfeller er nødprevensjon (angrepillen) den sikreste løsningen. Spør oss om råd på apoteket hvis du er usikker.
Utsette menstruasjon med p-piller
Det er mulig å utsette menstruasjon med alle p-piller. Les i pakningsvedlegget til den typen du bruker for å se hvordan det skal gjøres.
Slutte med p-piller?
Hvis man får plagsomme bivirkninger eller ønsker å slutte med p-piller, kan man slutte når som helst på et brett. Prevensjonseffekten blir da borte.
P-piller og soling
P-piller og sol kan i sjeldne tilfeller føre til pigmentflekker i huden. Det er ikke en vanlig bivirkning og det er ingen grunn til å slutte med p-piller om sommeren. Bruk solkrem med høy faktor når du oppholder deg i solen for å forebygge pigmentflekker.
P-piller og andre medisiner
- Hvis du bruker andre medisiner bør du rådføre deg med apotek eller lege for å finne ut om p-piller kan kombineres med medisinene du bruker. Særlig bør de som har kroniske sykdommer som epilepsi eller diabetes rådføre seg med lege før oppstart med p-piller.
- Johannesurt (naturlegemiddel mot lett nedstemthet /depresjon) reduserer effekten av p-piller, og bør derfor ikke kombineres med p-piller.
- Store mengder grapefrukt bør ikke kombineres med p-piller, da man kan få økt risiko for bivirkninger.
P-pille merker
Det finnes i dag mange ulike p-pillemerker på markeded, også rimeligere versjoner som kalles "generiske" legemidler. Disse inneholder samme kombinasjon av virkestoffer, i samme styrke, som den medisinen legen har forskrevet, og apoteket vil alltid tilby deg den rimeligste varianten.
Hormonkombinasjoner i p-piller med jevne konsentrasjoner:
- Levonorgestrel og etinyløstradiol
- Desogestrel og etinyløstradiol
- Drospirenon og etinyløstradiol
- Nomegestrol og østradiol
- Dienogest og etinyløstradiol
Hormonkombinasjoner i p-piller med varierende innhold:
- Noretisteron og etinyløstradiol
- Dienogest og østradiol
Pris på p-piller
Til og med måneden før man fyller 22 år, får kvinner økonomisk støtte til å dekke deler eller hele summen ved kjøp av prevensjonsmidler (gjelder p-piller, minipille, p-plaster, p-ring, p-stav og spiral). Denne summen trekkes automatisk fra når du kjøper prevensjonsmidler på apoteket. De som bruker dyrere prevensjon enn dette må betale mellomlegget selv. Du kan hente ut p-piller for 6 måneders forbruk av gangen.
Per 1. januar 2023 dekkes følgende ved kjøp av prevensjon:
- Prevensjon i 3 måneder: 129 kr
- Prevensjon i 6 åneder: 258 kr
- Prevensjon i 1 år: 516 kr
Hvor mye du må betale på apoteket, avhenger derfor av alder, type prevensjon og hvor lenge prevensjonen varer.
P.s. Hvis du har resept på p-piller eller andre medisiner, kan du bestille disse her.
Abonnement på p-piller
Går du ofte tom for p-piller? Glemmer du å hente ut en ny pakke på apoteket før du ikke har flere piller igjen på brettet?
Da kan et abonnement på p-piller kanskje være en god løsning for deg!
Med en abonnementsløsning hos oss, så gjør vi automatisk klar resepten din på p-piller til deg, i god tid før du går tom, slik at du aldri lenger må risikere å hoppe over noe dager. Du får melding av oss når det er tid for å hente en ny pakke på apoteket eller få det sendt hjem. Les mer om abonnement her.
Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk Elektronisk Legehåndbok, Statens legemiddelverk, Felleskatalogen og helsenorge.no.