Vitusapotek
Medisin

P-ring | Alt du trenger å vite

P-ring er et prevensjonsmiddel som inneholder de samme hormonene som p-piller (østrogen og gestagen). P-ringen er regnet som en svært sikker prevensjonsmetode når den brukes riktig, men i likhet med p-piller beskytter ikke p-ring mot seksuelt overførbare sykdommer.

P-ring | Alt du trenger å vite
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 07.05.2024

Hvordan virker p-ringen?

Når en p-ring settes inn i skjeden frigjøres en fast hormonmengde daglig. Slik får man en fast dose med hormoner, som gir sikker prevensjon. P-ringen virker først og fremst ved å hindre eggløsning. På den måten er det ikke noe egg å befrukte, og man er beskyttet mot graviditet.

Bivirkninger ved bruk av p-ring

P-ringen frigir små mengder hormoner langsomt til blodbanen, og kan derfor gi noe mindre bivirkninger enn p-piller. Eksempler på bivirkninger ved bruk av p-ring er:

 • Hyppige: vaginale infeksjoner, kvalme, blødningsforstyrrelser, humørendringer, nedsatt seksuell lyst, vektøkning, ømme bryster og hodepine
 • Svært sjeldne: økt risiko for blodpropp og brystkreft

Man kan også være mer utsatt for å få pigmentflekker ved bruk av p-ring. Bruk høy solfaktor for å forebygge dette. 

Blodpropp

Blodpropp er en sjelden, men svært alvorlig og potensielt dødelig bivirkning. Omtrent en av titusen p-pillebrukere kan få blodpropp. Typiske symptomer på blodpropp kan være plutselige pustevansker eller plutselige smerter og hevelser i en arm, et ben eller en annen del av kroppen. Hvis man opplever dette skal lege kontaktes øyeblikkelig.

Er det noen som ikke bør bruke p-ring?

 • Kvinner som har hatt blodpropp eller har økt risiko for å få det
 • Kvinner som har alvorlig lever-/bukspyttkjertelsykdom
 • Kvinner med brystkreft eller andre kreftformer som er følsomme for østrogen
 • Kvinner som har udiagnostiserte blødningsforstyrrelser
 • Kvinner med migrene (med aura)
 • Kvinner over 35 år og som røyker

Riktig bruk av p-ring

P-ringen plasserer man selv i skjeden ved hjelp av fingrene. P-ringen skal sitte inne i tre uker etterfulgt av en ”ringfri” uke. I den ”ringfrie” uka får man menstruasjon. Ny ring settes inn på samme ukedag og til omtrent samme tid gjennom syklusen.

Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Oppstart

Det letteste er å starte med p-ringen den første dagen man har menstruasjon, da er man beskyttet mot graviditet med en gang. Man kan også starte på dag 2-5 i syklusen, men da anbefales tilleggsprevensjon (kondom) den første uka du bruker p-ring. 

Bytte fra annen hormonell prevensjon til p-ring

Hvis man har brukt annen hormonell prevensjon tidligere og ønsker å skifte til p-ring, er det beste å sette inn p-ringen rett etter at man har hatt menstruasjon. Det vil si rett etter et brett med p-piller (brett med 28 tabletter), rett etter den tablettfrie uka, eller rett etter uka uten p-plaster. Da reduseres ikke prevensjonseffekten.

Brukt p-ring

Kast den brukte ringen sammen med det vanlige husholdningsavfallet, helst pakket i den gjenlukkbare folieposen. Skyll ikke P-ringen ned i toalettet.

Som med andre legemidler skal ubrukte eller utdaterte ringer ikke kastes i avløpsvann eller med husholdningsavfall, men leveres tilbake til apoteket for destruksjon. Dette bidrar til å beskytte miljøet.

Glemt å sette inn ny p-ring?

Hvis du glemmer å sette inn en ny p-ring, så den ”ringfrie” perioden blir lengre enn 7 dager, må du straks sette inn en ny p-ring når du kommer på det. Jo lengre den ”ringfrie” perioden har vært jo større er risikoen for graviditet. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker. I enkelte tilfeller kan det sikreste være bruk av nødprevensjon (angrepille). Husk at du må bruke tilleggsprevensjon i 1 uke etter at ny p-ring er satt inn.

Glemt å ta ut en p-ring?

Hvis man glemmer å ta ut p-ringen og den har sittet inne i mer enn fire uker, kan beskyttelsen mot graviditet være redusert. Da bør du sjekke om du er blitt gravid, før ny p-ring settes inn. Hvis p-ringen har sittet inne i mindre enn fire uker er ikke prevensjonseffekten redusert. Da kan man ta ut p-ringen når man kommer på det, og sette inn en ny p-ring etter en ”ringfri” uke.

Utsette menstruasjon med p-ring

Hvis man ønsker å utsette menstruasjon (for eksempel ved en badeferie), kan en ny ring settes inn rett etter den forrige. Da får man ikke menstruasjon så lenge den nye p-ringen sitter inne. P-ringen bør maksimalt sitte inne i tre uker.

Slutte med p-ring?

Hvis man opplever bivirkninger eller ønsker å slutte med p-ringen er det bare å ta den ut. Dette kan gjøres når som helst i menstruasjonssyklusen, og da er prevensjonseffekten borte med en gang.

P-ring og andre medisiner

 • Hvis du bruker andre medisiner bør du rådføre deg med apotek eller lege for å finne ut om p-ring kan kombineres med medisinene du bruker. Personer med visse kroniske sykdommer, for eksempel epilepsi, bør rådføre seg med lege før de begynner å bruke p-ring.
 • Hvis du trenger en antibiotikakur kan effekten av p-ringen bli redusert. Spør oss om råd på apoteket.
 • Johannesurt (naturlegemiddel mot lett nedstemthet/depresjon) kan redusere effekten av p-ringen. (NB! Johannesurt påvirker effekten av flere ulike legemidler. Hvis du bruker legemidler så må du spørre lege eller farmasøyt før du begynner å ta johannesurt.)

P-ring merker

I dag finnes det to ulike merker med p-ringer på markedet. Disse to typene innholder de samme hormonene i samme mengder, og kan fritt byttes mellom.

Pris på p-ring

Til og med måneden før man fyller 22 år, får kvinner dekket 129 kr hver tredje måned til prevensjonsmidler (gjelder p-piller, minipille, p-ring, p-stav, p-sprøyte og spiral). De som bruker dyrere prevensjon enn dette må betale mellomlegget selv. Les mer om ordningen på Helsenorge. Fratrekket gjøres automatisk på apoteket. 

Hvis du har resept på P-ring, eller andre medisiner, kan du bestille disse her


Kilder: Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Helsenorge.