Vitusapotek
Prevensjon

P-sprøyte

P-sprøyten inneholder hormonet gestagen og har en svært god prevensjonseffekt. For de som synes det er vanskelig å huske på og ta en tablett hver dag, kan p-sprøyten være et godt alternativ. P-sprøyten beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

P-sprøyte

Sist oppdatert: 05.01.2022

Hvordan virker p-sprøyten?

Gestagen i p-sprøyten hindrer eggløsning, slik at det ikke kommer noe egg som kan befruktes. I tillegg endrer gestagen på slimhinnene i livmorhalsen (cervix) og i livmoren (endometriet). Endringene gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren, og gjør det vanskeligere for et eventuelt befruktet egg å feste seg i livmoren. Disse effektene virker sammen og gir en svært god prevensjonseffekt.

Bivirkninger ved bruk av p-sprøyte

Den vanligste bivirkningen ved bruk av p-sprøyte er uregelmessige blødninger i startfasen. Hos de fleste går dette over etter hvert og menstruasjonen forsvinner helt etter en tid. Andre vanlige bivirkninger er brystspreng, redusert seksuell lyst, hodepine, kviser.

Er det noen som ikke bør bruke p-sprøyte?

  • Kvinner med vaginalblødninger som man ikke kjenner årsaken til.
  • Kvinner med alvorlig leversykdom og alvorlig hjerte- og karsykdom.
  • Kvinner som ikke har hatt menstruasjon på flere måneder (sekundær amenoré).

Riktig bruk av p-sprøyte

P-sprøyten settes en gang hver tredje måned av helsepersonell. Injeksjonen skal settes intramuskulært, så det er viktig at injeksjonen settes av kvalifisert personell. Den første p-sprøyten bør settes den første dagen man har menstruasjon. Det er mulig å sette sprøyten fram til dag 5 i menstruasjonssyklusen, men da må man bruke tilleggsprevensjon (kondom) i en uke før man får prevensjonseffekt.  

Slutte med p-sprøyte?

Fordi p-sprøyten er laget for å virke over lang tid kan det gå mange måneder etter siste p-sprøyte injeksjon til man får tilbake normal menstruasjonssyklus. De som planlegger å bli gravide bør derfor slutte med p-sprøyten i god tid før ønsket graviditet.

Refusjon av p-sprøyte

Fra måneden etter man har fylt 16 år til og med måneden før man fyller 22 år, får kvinner dekket 125 kr hver tredje måned til prevensjonsmidler (gjelder p-piller, minipille, p-sprøyte, p-ring, p-stav og spiral). De som bruker dyrere prevensjon enn dette må betale mellomlegget selv.

Hvis du har resept på P-sprøyte, eller andre medisiner, kan du bestille disse her


Kilder: Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, og Statens legemiddelverk.

Sist oppdatert: januar 2022

Les mer: