Hvor går turen?

Sydenferie

Sydenferie innebærer ofte mye soling og bading. Solbeskyttelse er derfor svært viktig for små og store på sydenferie. Husk at solen er sterkere i syden enn hjemme, så solkrem med god solbeskyttelse og hyppig smøring er derfor viktig.

Sydenferie

Reisetips til sydenturen

Bruk solkrem

Havet og sandstranden reflekterer og forsterker strålingen fra solen, og du bør derfor være nøye med å bruke solkrem med høy solfaktor. Finn solkremen som passer best for deg i vår solkremguide. Husk at små barn har tynn og sensitiv hud og trenger ekstra beskyttelse. Spedbarn skal ikke utsettes for direkte sollys eller sterk varme.

Turistdiaré

Maten man får i utlandet har ofte en annen bakteriekultur enn matvarer hjemme, og det er derfor ikke uvanlig at magen slår seg vrang. Turistdiaré kan forebygges gjennom å tilføre kroppen melkesyrebakterier fra 2-3 dager før avreise og under hele oppholdet. Det er også viktig å være nøye med håndhygienen. Vask hendene eller bruk hånddesinfeksjonssprit før du spiser. Les mer om hvordan du unngår turistdiaré her.

Mygg

Visse tider av året kan myggen være mer plagsom enn ellers i sydlige strøk. Myggmidler er derfor lurt å ha med på sydenferie. Les mer om myggstikk her.

Brennmaneter

Brennmaneter har tråder som brenner ved hudkontakt. Dersom du har vært i kontakt med brennmanet fjernes trådene forsiktig og hudområdet skylles med rikelig saltvann (ferskvann kan gjøre vondt verre). Smertene kan dempes med kjølende aloe vera gel eller lokalbedøvende liniment (Xylocain). Dersom øyet er brent må du oppsøke lege. Les mer om brennmaneter her.

Bruker du medisiner fast?

Ved reise til land som deltar i Schengen-samarbeidet bør du for enkelte medisiner ha med deg en Schengen-attest. Dette gjelder narkotikaklassifiserte medisiner som visse sovemidler, beroligende og sterke smertestillene. Attesten kan skrives ut på apotek, og er gyldig for 30 dagers reise. Medisinene bør du oppbevare i håndbagasjen i originalemballasjen med apotekets etikett. Les mer om medisiner og reise.

Hva bør du ha i ferieapoteket?

En riktig god tur fra oss i Vitusapotek!