Vitusapotek
Sol

6 spørsmål og svar om solfaktor

Solen er den største og mest dokumenterte årsaken til aldringstegn som rynker, pigmentering og slapp hud. Derfor sverger vi til bruken av god solbeskyttelse – året rundt! Få svar på alt du lurer på med våre 6 mest stilte spørsmål om sol og solfaktor.

6 spørsmål og svar om solfaktor
Profile Picture
Publisert: 08.06.2021
Sist oppdatert: 13.12.2023


Solen er den største og mest dokumenterte årsaken til aldringstegn som rynker, pigmentering og slapp hud. Når solen treffer huden blir den stresset, brytes ned og fuktighetsbalansen forstyrres. Solen kan også gi mer alvorlige konsekvenser som eksem, forbrenning og i verste fall hudkreft.

Derfor sverger vi til bruken av god solbeskyttelse – året rundt! Her er noen av de mest stilte spørsmålene om sol og solfaktor, og svarene på dem, slik at vi alle kan møte sommeren med god beskyttelse på huden.

Hvor høy solfaktor bør man bruke?

Vi anbefaler faktor 30 eller høyere, i tråd med Kreftforeningens anbefalinger. Når du har faktor 30 eller høyere er ikke det viktigste hvor høy faktor du har, men heller hvor ofte du smører deg, og med hvor mye!

Får man kviser av solkrem?

Nei, dette er en myte! Enkelte solkremer kan være formulert med mye fett eller fyllstoffer som tetter porene, derfor er mange med utbruddsdisponert hud forsiktige med å bruke solkrem. Velger du derimot en lett solkrem med balanserende ingredienser er dette mer effektivt mot kvisene. Da slipper du at solen setter huden i ubalanse og at den reagerer med å produsere for mye talg – noe som igjen fører til kviser! 

Les mer om solkrem til fet og uren hud her.


 

Hvorfor reagerer noen på enkelte solfiltre?

Det finnes to typer solfilter: kjemisk og fysisk. Det kjemiske solfilteret nøytraliserer strålene i huden, mens det fysiske fungerer som et skjold og sender strålene vekk fra huden. Kjemiske solfiltre kan skape en varmereaksjon i huden, så har du en sensitiv hud som reagerer på solkrem anbefaler vi å bytte fra kjemisk til fysisk solfilter.

Hvorfor bør jeg bruke en solkrem med antioksidanter?

Antioksidanter som C- og E-vitamin styrker hudens eget forsvarssystem, og hjelper den med å nøytralisere skadene solen forårsaker. Beskytt deg derfor både mot selve solstrålene og skadene de forårsaker i huden!

Hva er forskjellen på UVA- og UVB-stråler?

Vi kan dele strålingen fra solen inn i to kategorier: UVA og UVB.

  • Når vi snakker om UVA kan vi si at A står for «Aging» eller «Aldring», fordi det er disse strålene som forårsaker aldring i huden.
  • B-en i UVB kan man si står for «Burning» eller «Brent», fordi det er disse som forårsaker solbrenthet!

Det som er viktig å huske på her er at UVA-strålene er like sterke hele året – derfor er det viktig å beskytte huden også om vinteren!

Les mer om UVA- og UVB – stråler her.

Hva slags solkrem trenger min hud?

Huden i ansiktet er mer sart enn på resten av kroppen og har ofte helt individuelle behov. Dette er ingen hindring for å bruke solkrem, man må rett og slett bare finne en solkrem som passer sin spesifikke hudtype!

Her er en oversikt over solkremer skreddersydd til ulike hudtyper:

Hudaldring:

Dermalogica Dynamic Skin Recovery SPF50

Voksenakne + hudaldring:

Dermalogica Oil Free Matte SPF30

Fysisk beskyttelse til sensitiv hud:

Dermalogica Invisible Physical Defense SPF30

Glød og fuktighet:

Dermalogica Prisma Protect SPF30

Blank, ung hud:

Clear Start Clearing Defense SPF30

Daglig fuktighetskrem med solbeskyttelse:

Power Bright Moisturizer SPF50

Beskyttelse til ansikt og kropp:

Dermalogica Protection 50 Sport SPF50

Kilde: Skintific

 

Les mer: