Vitusapotek
Sol

Den beste solkremen for fet hud

Få ekspertenes råd til hva slags solkrem for fet hud du bør bruke for å unngå hyppige utbrudd av kviser og akne i sommer.

Den beste solkremen for fet hud
Profile Picture
Publisert: 07.05.2021
Sist oppdatert: 13.12.2023


Solkrem for fet hud beskytter ikke bare mot solskader og for tidlig aldring av huden. God solbeskyttelse kan også forebygge enda hyppigere utbrudd av akne og kviser i sol og varme.

– Dropper du solkremen og satser på at sol og vann skal tørke ut kvisene? Da kan du gjøre vondt verre, sier hudterapeut Ann-Kristin Stokke. Her er hennes beste råd til solbeskyttelse og tips til solkrem for fet hud med kviser og akne.

Solkrem for fet hud tetter ikke porene

– Det er ikke solfilteret som gir kviser, men andre stoffer i solkremen din, sier Ann-Kristin Stokke. Hun er ikke bare hudterapeut, men også fagsjef i Skintific som blant annet fører hud- og kroppspleieprodukter fra Dermalogica som du finner hos Vitusapotek.

Hudpleieserien er blant annet kjent for kvalitetsprodukter for fet hud med kviser gjennom linjen Clear Start, men også hudpleie for fet hud med voksenakne.

– Akkurat som med hudpleie, er solbeskyttelse er superviktig uansett hud. Og nøkkelen for fet hud er å bruke solkremer for ansiktet som ikke dekker til og tetter porene i huden, sier Ann-Kristin.

Tørker kvisene ut i solen?

Hun rister på hodet av mytene rundt solkrem og kviser, og at man kan tørke ut  kvisene om sommeren.                                                                                                                   

– At solen tørker ut kviser er en misvisende myte. Huden kan se fin ut på grunn av fargen den får, men urenhetene som ligger under kommer ut etter hvert. Akne og kviser lar seg rett og slett ikke behandle med sol, eller solarium, understreker hudterapeuten.

Solkremer tilpasset kvisete hud

Har du en fet hud med hyppige utbrudd, anbefaler farmasøyt Line Grannæs ved Vitusapotek Fornebuporten å gå for en god solkrem som ikke forverrer kviseproblemene.

– Bruk en solkrem tilpasset hud med kviser, for eksempel Cliniderm Sun Ultra Light Face Fluid med høy solfaktor på SPF 30, eller Avène Sun Cleanance SPF 50+ solkrem til ansikt med fet og uren hud som også kan være sensitiv.

Noen av solkremene for fet hud som er utsatt for kviseutbrudd, inneholder ingredienser som salisylsyre som er bra for denne typen hud, sier hun.

Solkrem med hudpleie for uren hud

– Vær ekstra kritisk til hva du velger av solkrem til ansiktet, brystet og ryggen, for her har du flere talgkjertler. Hvis du er disponert for kviser og talg, kan du bruke solkrem og behandlende produkter i ett. Dermalogica Oil Free Matte SPF 30 er en fullverdig solkrem som regulerer talgproduksjonen, tipser Ann-Kristin Stokke.

Hudterapeuten råder deg som har fet hud til å være ekstra oppmerksom på hva solkremen til ansiktet inneholder.

– En del solprodukter inneholder fettstoffer og høye konsentrasjoner av mineraloljer som bør unngås på en allerede fet og uren hud. På den andre siden finnes solsprayer som inneholder sprit. Dette kan virke uttørrende på huden og trigge produksjon av mer talg. Så unngå solspray med alkohol akkurat i ansiktet, sier hun.

Varme gir mer kviser

Huden regulerer seg når vi soler oss. Porene kan lett bli tette, selv i en hud som ellers er «normal». Men de som allerede har mye kviser og uren hud, får ofte forsterket problemene i sommervarmen.

– Når du blir varm og svetter, øker blodgjennomstrømningen i huden, og dette kan forverre aknehuden, forteller hudterapeut Ann-Kristin. 

– Tilstoppede porer gir gode groforhold for aknebakteriene. Det kan utvikles irritasjon og så kommer kvisene, forklarer hun.

Akneutbrudd på ferie

Mange har opplevd store akneutbrudd på ferie i Thailand eller på Bali. Forklaringen på dette er at høy temperatur i kombinasjon med fuktighet gjør at huden sveller og talgproduksjonen øker. 

– Dette kan forverre akneproblemene kraftig. Og i varmt og fuktig klima vil alt feste seg til en klissete hud og gi enda mer ubehag. En typisk norsk sommer er bedre for aknehuden, sier Ann-Kristin. 

– Ikke plukk på kvisene!

Har du fått utbrudd av kviser er rådet:   

– Ikke plukk! Da får du raskere betennelse og sår som blir til arr. Og arrene kan gi pigmentering med flekker i huden.

Bruk heller hudpleie som går direkte på kvisene, for eksempel Dermalogica Age Bright Clearing Serum, eller Age Bright Spot Fader rett på urenheten, sier Ann-Kristin.

Rens huden etter strandturen

Sol og vann øker talgproduksjonen. I kombinasjon med smuss, døde hudceller, gammel solkrem og svette kan porene tettes og gi perfekte forhold for aknebakterier. Men en grundig rens kan forhindre og dempe utbrudd.

– Bruk helst dobbeltrens. Start med en oljebasert rens, for eksempel Dermalogica Precleanse, for å ta alt som er fettløselig, som solkrem og talg. Etter precleanse bruker du din vanlige ansiktsrens. Den bør rense skånsomt uten å forstyrre fuktbalansen, tipser Ann-Kristin. Hun anbefaler også peeling for å fjerne død hud som har hopet seg opp på grunn av UV-strålingen. Og til slutt er rådet fuktighet, gjerne både serum og ansiktskrem for fet og uren hud, og eventuelt fuktighetsgivende ansiktsmaske.                 

– Et favorittprodukt er Dermalogica Sound Sleep Cocoon som virker reparerende. Dette nattproduktet er en lett gelkrem som kjøler ned huden og inneholder lavendel som roer ned – perfekt for en hud som er sliten og stresset etter en dag i solen, sier hun. 

Hudpleie og solkremer for fet hud

– Det er viktig å fortsette med gode hudpleierutiner morgen og kveld, også i ferietid, sier farmasøyt Line Grannæs.

– Hos Vitusapotek har vi mange lette og oljefrie solkremer som for eksempel Cliniderm lett og mattende solkrem SPF 25 for ansiktet, samt gode hudpleieprodukter for en fet og uren hud. Kom gjerne innom ditt nærmeste Vitusapotek og få kvalifiserte råd til god rens og hudpleie for din hud i sommer, tipser hun.

TIPS! Bruker du sminke, er anbefalingen mineralsminke med solbeskyttende egenskaper og som ikke tetter porene, slik som makeup fra IDUN Minerals.

Kilde: Skintific, Vitusapotek

Les mer: