Vitusapotek
Sol

Hva er solfaktor?

Solfaktor (SPF) sier noe om solkremers beskyttelsesgrad mot UVB-stråler fra solen. Hvor høy faktor solkremen faktisk gir, avhenger av hvor ofte og hvor mye man smører. Det anbefales å bruke solfaktor 30 eller høyere. Les mer om hva solkrem er og hvordan beskytte seg best mulig i solen her.

Hva er solfaktor?
Profile Picture
Publisert: 10.06.2020
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 22.03.2024

Solfaktor og SPF

Solfaktor, solbeskyttelsesfaktor eller SPF (Sun Protection Factor), er en betegnelse på beskyttelsesgrad av solkrem. Minimum erythematous dose (MED) er en måleenhet som angir hvor mye energi som skal til for å gi lett rødhet i huden. Det er denne måleenheten solfaktor er basert på. Solfaktor er forholdet mellom måling av MED på beskyttet hud sammenlignet med ubeskyttet hud.

Enklere sagt er solfaktor hvor mye lenger man kan være i solen uten å bli solbrent, enn om man ikke hadde brukt noen form for solbeskyttelse. Solkremens solfaktor påvirker likevel ikke hvor lenge du bør være ute i sola. Man har sett at til tross for at solkrem forhindrer at man blir solbrent, så reduserer den ikke utviklingen av hudkreft like effektivt. Av den grunn anbefales det ikke å være lenger ute i sola enn man hadde vært uten solbeskyttelse.

Den oppgitte solfaktoren på solkremer gjelder grad av beskyttelse mot UVB-stråler, ikke UVA-stråler. Det er et krav at solkremer som selges i Norge også gir beskyttelse mot UVA-stråler. UVA-beskyttelsen skal være minst en tredjedel av den oppgitte UVB-beskyttelsen.

Det er ikke slik at dobbelt så høy solfaktor, blokkerer dobbelt så mye av UV-strålene. Mens solfaktor 15 beskytter mot cirka 93 prosent av UVB-strålene, beskytter solfaktor 30 mot cirka 97 prosent av UVB-strålene.

Hva er egentlig UV-stråler? Les mer her!

For at solfaktoren skal beskytte i like stor grad som angitt, er det viktig at man smører seg med nok solkrem. For å sørge for at man får rett faktor, bør man smøre seg med en håndfull solkrem til kroppen, og en teskje solkrem til ansiktet. Man må også gjenta smøringen i løpet av dagen for å få god nok beskyttelse.

Hvor mye solkrem er nok? Les mer her!

Hvordan får solkremer solfaktor?

Solkrem inneholder filter som beskytter huden fra solens stråler. Man skiller mellom fysisk og kjemisk solfilter. Det finnes også solkremer med kombinasjonsfilter.

Fysisk filter legger seg utenpå huden og beskytter ved å reflektere bort solstrålene slik at de ikke når inn i huden. Solkremer med fysisk filter har blitt bedre med årene. Nå får man solkremer med fysisk filter med nanopartikler som er enklere å smøre ut.

LES MER: Alt du må vite om solkrem

Kjemiske solfiltre virker derimot ved å absorbere solstrålene, ikke reflektere dem. Via kjemiske prosesser blir UV-strålene fanget opp av solfilteret i huden.

Solkremer med fysisk filter, eller eventuelt kombinasjonsfilter, anbefales til små barn og de med sensitiv hudtype.
 

Solkremfaktor

Beskyttelsesgrad

 

10

Lav

Filtrerer ca. 92% av solens UVB-stråler. Solkrem med faktor 10 betegnes som lav beskyttelse.

20

Middels

Filtrerer ca. 95% av solens UVB-stråler. Solkrem med faktor 20 gir middels beskyttelse.

30

Høy

Filtrerer ca. 96% av solens UVB-stråler. Kreftforeningen anbefaler alltid å bruke faktor 30 eller høyere.

50

Høy

Filtrerer ca. 98% av solens UVB-stråler. Solkrem med faktor 50 gir høy beskyttelse.

Solkremfaktor sier noe om hvor mange av UVB-strålene fra sola som filtreres bort fra huden ved bruk av solkremen. Solkremens UVA-beskyttelse er alltid 1/3 av kremens oppgitte solfaktor (SPF). Husk at hvilken solfaktor som bør brukes er avhengig av en rekke faktorer, slik som hudtype, UV-strålenes intensitet, tid på døgnet og hvor lenge man skal oppholde seg i solen. Husk likevel at noe solkrem er mye bedre enn ingen solkrem.

Solkremguide

I vår store solkremguide, har vi samlet alt du trenger å vite om solkrem: 

Se vår store solkremguide her.

Er kjemikaliene som gir solfaktor farlige?

Kjemikaliene som finnes i solkrem er ikke farlige. Solkremer man kjøper i Norge er trygge å bruke. Stoffene som beskytter mot UV-stråler er nøye regulert, og det er kun lov å benytte stoffer som har gått gjennom strenge sikkerhetssjekker på forhånd. Det anbefales å bytte solkrem hvis man reagerer på en enkelt type solkrem.

 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsebiblioteket, HelseNorge, Store norske (medisinske) leksikon, Kreftforeningen.

Les mer: