Vitusapotek
Sol

Solfaktor

Solfaktor sier noe om solkremers beskyttelsesgrad mot UV-stråler fra solen. Hvor høy faktor solkremen faktisk gir, avhenger av hvor ofte og hvor mye man smører.

Solfaktor
Av: Christine Pernille Lødøen, farmasøyt

Sist oppdatert: 15.06.2022

Hva er solfaktor?

Solfaktor, eller solbeskyttelsesfaktor, er en betegnelse på beskyttelsesgrad av solkrem. Minimum erythematous dose (MED) er en måleenhet som angir hvor mye energi som skal til for å gi lett rødhet i huden. Det er denne måleenheten solfaktor er basert på. Solfaktor er forholdet mellom måling av MED på beskyttet hud sammenlignet med ubeskyttet hud.

Enklere sagt er solfaktor hvor mye lenger man kan være i solen uten å bli solbrent, enn om man ikke hadde brukt noen form for solbeskyttelse. Solkremens solfaktor påvirker likevel ikke hvor lenge du bør være ute i sola. Man har sett at til tross for at solkrem forhindrer at man blir solbrent, så reduserer den ikke utviklingen av hudkreft like effektivt. Av den grunn anbefales det ikke å være lenger ute i sola enn man hadde vært uten solbeskyttelse.

Den oppgitte solfaktoren på solkremer gjelder grad av beskyttelse mot UVB-stråler, ikke UVA-stråler. Det er et krav at solkremer som selges i Norge også gir beskyttelse mot UVA-stråler. UVA-beskyttelsen skal være minst en tredjedel av den oppgitte UVB-beskyttelsen.

Det er ikke slik at dobbelt så høy solfaktor, blokkerer dobbelt så mye av UV-strålene. Mens solfaktor 15 beskytter mot cirka 93 prosent av UVB-strålene, beskytter solfaktor 30 mot cirka 97 prosent av UVB-strålene.

Hva er egentlig UV-stråler? Les mer her!

For at solfaktoren skal beskytte i like stor grad som angitt, er det viktig at man smører seg med nok solkrem. For å sørge for at man får rett faktor, bør man smøre seg med en håndfull solkrem til kroppen, og en teskje solkrem til ansiktet. Man må også gjenta smøringen i løpet av dagen for å få god nok beskyttelse.

Hvor mye solkrem er nok? Les mer her!

Hvordan får solkremer solfaktor?

Solkrem inneholder filter som beskytter huden fra solens stråler. Man skiller mellom fysisk og kjemisk solfilter. Det finnes også solkremer med kombinasjonsfilter.

Fysisk filter legger seg utenpå huden og beskytter ved å reflektere bort solstrålene slik at de ikke når inn i huden. Solkremer med fysisk filter har blitt bedre med årene. Nå får man solkremer med fysisk filter med nanopartikler som er enklere å smøre ut.

LES MER: Alt du må vite om solkrem

Kjemiske solfiltre virker derimot ved å absorbere solstrålene, ikke reflektere dem. Via kjemiske prosesser blir UV-strålene fanget opp av solfilteret i huden.

Solkremer med fysisk filter, eller eventuelt kombinasjonsfilter, anbefales til små barn og de med sensitiv hudtype.

Solkremguide

I vår store solkremguide, har vi samlet alt du trenger å vite om solkrem: 

Se vår store solkremguide her.

Er kjemikaliene som gir solfaktor farlige?

Kjemikaliene som finnes i solkrem er ikke farlige. Solkremer man kjøper i Norge er trygge å bruke. Stoffene som beskytter mot UV-stråler er nøye regulert, og det er kun lov å benytte stoffer som har gått gjennom strenge sikkerhetssjekker på forhånd. Det anbefales å bytte solkrem hvis man reagerer på en enkelt type solkrem.

 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsebiblioteket, HelseNorge, Store norske leksikon, Kreftforeningen.

Les mer: