Vitusapotek
Sol

Solkrem og holdbarhet

Kan man bruke fjorårets solkrem? Ulike faktorer vil påvirke holdbarhet av solkrem. Riktig oppbevaring og bruk av sansene kan være til hjelp når man skal vurdere om man kan bruke solkrem fra tidligere sesonger.

Solkrem og holdbarhet
Profile Picture
Publisert: 24.05.2023
Farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 14.03.2024

Hvor lenge er solkrem holdbart?

Holdbarhet til solkrem kan variere, men som oftest vil en solkrem være holdbar i tolv måneder etter åpning. Noen typer solkrem kan også være holdbare i kun seks måneder.

Hvordan sjekke holdbarhet på solkrem?

Holdbarhet på solkrem markeres ofte med «åpen krukke-symbol» på emballasjen. Antall måneder solkremen er holdbar etter åpning, er påført på krukken. Dersom det ikke står noe symbol med åpen krukke, er det den generelle holdbarhetsdatoen som står på emballasjen som gjelder, uavhengig av om den er åpnet eller ei.

Hva påvirker holdbarheten til solkrem?

Solkrems holdbarhet påvirkes av innhold, emballasje, formulering, og hvordan den oppbevares. Som forbruker kan man sørge for lengst mulig holdbarhet ved å oppbevare solkremen riktig. Om man oppbevarer solkremen optimalt, vil man kunne bruke solkremen også etter utgått holdbarhet. Hvis man derimot oppbevarer solkremen feil, kan det være at solkremen blir dårlig før oppgitt holdbarhetsdato.

Oppbevaring av solkrem

Både for høye og for lave temperaturer kan påvirke solkremen negativt. Hvis solkremen oppbevares for kaldt, kan den bli kornete – spesielt hvis produktet blir utsatt for frost. Høye temperaturer over tid, samt direkte sollys, kan gjøre at solkremen skiller seg og blir dårlig raskere. Solkrem bør derfor oppbevares tørt, mørkt og i romtemperatur.

Gir gammel solkrem dårlig beskyttelse?

Solkrem vil ikke miste sine beskyttende egenskaper dagen etter holdbarheten har gått ut, men er det lenge etter påført holdbarhet, kan man risikere at solkremen ikke nødvendigvis beskytter like godt som før.

Undersøk om solkremen har endret lukt eller konsistens. Hvis solkremen lukter dårlig eller annerledes enn du husker, er det tegn på at man bør kjøpe ny. Det samme gjelder hvis solkremen har skilt seg, er kornete eller har endret farge.

Om du er usikker på om solkremen er gammel, bør du gå til innkjøp av ny. Gammel solkrem bør ikke brukes. Barn er ekstra utsatt for skadelige effekter fra solen, og man bør være spesielt varsomme med å bruke utgått solkrem til barn.

Tips til å holde oversikt

Når man finner åpnede solkremtuber fra tidligere sesonger, kan det være utfordrende å huske hvor lenge det egentlig er siden man åpnet dem. Var det i fjor, eller kanskje til og med året før? Et godt tips er å notere datoen man åpner solkremen på selve emballasjen. Da slipper du å være i tvil om solkremen er utgått, dersom du skulle ha solkrem til overs fra tidligere.

 

Kilder: Helsenorge, Folkehelseinstituttet, Norsk Helseinformatikk.

Les mer: