Allergi

Melkeallergi og laktoseintoleranse

Kumelkeallergi er den vanligste allergien blant småbarn. Reaksjon på melk skyldes som regel melkeallergi eller laktoseintoleranse. Det kan være vanskelig å skille mellom de to tilstandene.

Melkeallergi og laktoseintoleranse

Hva er melkeallergi og laktoseintoleranse?

Både melkeallergi og laktoseintoleranse kan gi reaksjoner når du drikker melk. Ofte er det vanskelig i praksis å skille mellom de to formene, selv om det er en tydelig teoretisk forskjell.

Melkeallergi

Melkeallergi skyldes at kroppens immunforsvar overreagerer på melkeproteiner eller melkepeptider (deler av melkeproteiner). Hver gang kroppen får i seg melk utløses overreaksjonen (den allergiske reaksjonen).

Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse er ikke en allergi, men en intoleranse for laktose (melkesukker). De som har laktoseintoleranse har for lite av enzymet laktase. Dette fører til at kroppen ikke kan bryte ned melkesukker, som igjen fører til plager i mage og tarm og ofte smerter. Laktoseintoleranse er ikke farlig. Laktoseintoleranse kan oppstå forbigående i forbindelse med cøliaki.

På Vitusapotek kan du kjøpe produkter som forbedrer laktose nedbrytningen.

Melkeproteinintoleranse

Melkeproteinintoleranse er et begrep som kan brukes dersom man ikke klarer å påvise melkeallergi, men det er helt tydelig i følge kostforsøk at melk ikke tåles.

Symptomer på melkeallergi

Alt fra milde til svært alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme hos melkeallergikere. De vanligste rekasjonene er:

  • Hudreaksjoner som for eksempel eksem og elveblest
  • Magesmerter
  • Oppkast/kvalme 
  • Diaré

Hos spedbarn kan blod i avføringen være et symptom på melkeallergi.

Symptomer på laktoseintoleranse

Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse. Både kvalme og oppkast kan også forekomme, men mer sjeldent.  

Melkeallergi hos barn og spedbarn

Melk er den matvaren småbarn reagerer oftest på. Melkeallergien kommer som regel allerede det første leveåret, men 9 av 10 vokser allergien av seg før de når skolealder. Noen spedbarn kan også reagere på at mor drikker melk, da melkeproteiner kan overføres til morsmelken.

Laktoseintoleranse er uvanlig hos spedbarn og småbarn.

Hva kan du gjøre dersom du har melkeallergi?

Melkeallergikere må unngå alle produkter som inneholder melkeproteiner. Det gjelder ikke bare melk, men også mange andre meieriprodukter. Husk at blandingsprodukter ofte er tilsatt melkepulver, margarin, fløte og lignende. Det er derfor viktig å lese varedeklarasjonen grundig. Også melk fra geit bør unngås, da melk fra andre pattedyr ligner mye på kumelk.

Dersom man mistenker melkeallergi hos spedbarn som ammes, kan det være aktuelt for mor å stå på melkefri diett så lenge hun ammer. Alternativt finnes det morsmelkserstatninger som spedbarn med melkeallergi kan benytte.  

Det er viktig at man får i seg de næringsstoffene som melk inneholder på andre måter. Kontakt gjerne en ernæringsfysiolog eller lege for å få hjelp til riktig kosthold.

Se tips til melkeproteinfrie produkter her.

Hva kan du gjøre dersom du har laktoseintoleranse?

De fleste med laktoseintoleranse tolerer noe laktose, og reagerer ikke før de får i seg en viss mengde. Det er lurt å finne sin egen grense for hvor mye laktose man tåler før man får symptomer, og begrense inntaket deretter.

Se oversikt over laktoseinnhold i utvalgte melkeprodukter her.

Laktase mot laktoseintoleranse

Det finnes produkter som inneholder enzymet laktase. I Vitusapotek har vi Laktase og Lactrase. De kan brukes av laktoseintolerante i forbindelse med måltider, og gjør at man kan spise laktose uten å få reaksjon.

Kilder:
Norges Astma og Allergiforbund og Norsk elektronisk legemiddelhåndbok.