Vitusapotek
Øye og øre

Regnbuehinnebetennelse

Regnbuehinnebetennelse er en tilstand som rammer hinnen på øyet som gir øyenfarge. Symptomer kan være smerter, lysskyhet og røde, rennende øyne. Det er viktig at dette behandles så tidlig som mulig for å forhindre alvorlige komplikasjoner som varig synstap og blindhet.

Regnbuehinnebetennelse
Profile Picture
Publisert: 03.08.2018
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 02.12.2022

Hva er regnbuehinnebetennelse?

Regnbuehinnebetennelse (iridosyklitt) er en betennelse i øyets regnbuehinne som ikke skyldes bakterier eller virus. Tilstanden rammer oftest kun det ene øyet, men det kan også forekomme i begge. Regnbuehinnebetennelse kan være både akutt og kronisk, og det finnes flere ulike varianter av sykdommen. Alle kan oppleve å få det, men det er vanligst mellom alderen 20 til 40 år.

Årsak til regnbuehinnebetennelse?

Regnbuehinnebetennelse oppstår som en følge av at kroppens eget immunforsvar reagerer på, og gir betennelse på, regnbuehinnen i øyet. Regnbuehinnen (iris) er den hinnen på øyet som gir øyenfargen. Denne kan rammes alene, eller så kan også området hvor linsemuskelen i øyet ligger (corpus ciliare) rammes samtidig. Alle detaljene i utviklingen av sykdommen er ikke klarlagt. De fleste som får regnbuehinnebetennelse, har ikke andre underliggende sykdommer, men det er likevel noen sykdommer som gir økt risiko for å få tilstanden.

Tilstander som gir økt risiko for å få regnbuehinnebetennelse:

Symptomer ved regnbuehinnebetennelse

I det rammede øye kan man oppleve:

  • Tåreflod
  • Rødhet
  • Lysskyhet
  • Smerter
  • Svekket syn i varierende grad
  • Ujevn og kantet pupill om tilstanden forblir ubehandlet

Sykdomsforløp ved regnbuehinnebetennelse

Regnbuehinnebetennelse vil sjeldent gi varige skader så lenge det blir behandlet i tide. Ved tidlig behandling varer tilstanden ofte i noen dager til et par uker. Forløpet starter ofte på det ene øyet, og kan være relativt akutt. Tidlig i sykdomsforløpet kan det være at man ikke alltid opplever smerter.

Behandling

Regnbuehinnebetennelse behandles med reseptpliktige legemidler som fås av lege. Betennelsesdempende øyedråper som inneholder kortison er viktige for å dempe betennelsesreaksjonen. Ved alvorlige tilfeller kan det også være nødvendig å gi kortison i form av tabletter.

I tillegg kan det gis øyedråper som vil utvide pupillen. Dette er for å forhindre at regnbuehinnen kleber seg til, og vokser sammen med øyets linse. Disse øyedråpene kan også virke smertelindrende. Bruk av solbriller kan også forhindre sammenvoksinger i øyet ved at det holder pupillen utvidet til en viss grad.

Det er generelt viktig at behandlingsregimet man får av legen følges nøye, da rett behandling i tide er essensielt for å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Når bør du kontakte lege ved regnbuehinnebetennelse?

Om du mistenker at du har symptomer på regnbuehinnebetennelse, bør du kontakte lege så raskt som mulig. I verste fall kan sykdommen gi alvorlige følger som synstap og blindhet om det ikke behandles i tide. Tilstanden er gjerne tilbakevendende når en først har fått det en gang. Om du merker at du får tilbakefall, bør du kontakte lege straks slik at man kan starte behandling så raskt som mulig.

Kilder: Felleskatalogen, Legevakthåndboken, Norsk legemiddelhåndbok, Norsk helseinformatikk, Store norske leksikon.

Les mer: