Hender og føtter

Støttestrømper

Vi reiser stadig lengre for å komme til drømmemålene våre. Lange reiser med mye stillesitting kan føre til hovne og verkende bein. Som regel er dette helt ufarlig, men i verste fall kan det føre til blodpropp. Støttestrømper, også kalt reisestrømper, kan forebygge ubehag og hevelse i beina. I tillegg kan støttestrømper redusere risikoen for utvikling blodpropp.

Støttestrømper

Hva skjer i kroppen når vi blir sittende stille lenge?

Blir du sittende i ro over lengre tid, for eksempel ved lange flyreiser, avtar blodgjennomstrømningen i kroppen. Normalt presses blodet i beina tilbake til hjertet når vi bruker legg og lårmusklene, men dette blir forstyrret ved mye stillesitting. Blodet kan derfor samle seg i bein og føtter. Stillestående blod, eller blod som flyter tregere enn normalt, levrer ("klumper seg") lettere, noe som kan føre til blodproppdannelse.

Visse grupper kan ha økt risiko for å få blodpropp, blant annet: p-pillebrukere, gravide, overvektige, røykere og eldre (økt alder gir økt risiko for blodpropp).

Hvorfor bruke støttestrømper?

Støttestrømper er laget stramme, og skaper et mottrykk i anklene og rundt leggene. Det gjør at blodet helt naturlig strømmer tilbake mot hjertet i steden for å hope seg opp i beina.

Støttestrømper egner seg til bruk på lange reiser der du blir sittende mye stille. Har du en jobb hvor du sitter eller står mye kan også støttestrømper være velegnet. Gravide kan også bruke støttestrømper. Er du plaget generelt med "trette" bein kan støttestrømper hjelpe.

Kompresjonsstrømper er mye strammere enn støttestrømper og anbefales blant annet til personer som tidligere har hatt blodpropp. Kompresjonsstrømper skal tas på på morgenen (før man står opp), og av på kvelden. Noen synes det er enklere å ta på seg kompresjonsstrømper om man bruker hansker. 

Kan støttestrømper være uheldig å bruke?

Støttestrømper kan for noen grupper være uheldig å bruke, da det kan forverre annen sykdom eller føre til nye problemer. Dette gjelder blant annet for:

  • Visse former for hjerte-kar sykdommer.
  • Enkelte infeksjons- eller hudsykdommer i beina.
  • Nedsatt følsomhet i beina.

Er du usikker på om du kan bruke støttestrømper? Forhør deg med lege eller farmasøyt.

Gode råd ved lange reiser

  • Forsøk å bevege deg under reisen. Det beste er å reise seg jevnlig og strekke på seg i noen minutter. Er det vanskelig å få til, er det til god hjelp å bevege, strekke og rotere ankelleddet.
  • Drikk mye væske, men unngå store mengder kaffe og alkohol da de virker vanndrivende og kan virke uttørrende.
  • Dersom du bruker støttestrømper, kan du gjerne ta de på i god tid før reisen.
  • Reis i løse og behagelige klær.

Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Statens legemiddelverk, Tidsskrift for den norske legeforening, Felleskatalogen, Norsk legemiddelhåndbok, Verdens helseorganisasjon og leverandørinformasjon.