Vitusapotek
Allergi

Juleallergi

For noen kan julekosen utløse allergi. Er du plaget med forkjølelsessymptomer, kløe eller andre reaksjoner hver jul, kan allergi være årsaken.

Liten jente overrekker julegave til sin far
Profile Picture
Publisert: 19.11.2015
Sist oppdatert: 29.11.2023

Så mange som 140 000 nordmenn kan være plaget av allergier knyttet til julemat, julepynt, julevask, peiskos og juleplanter. Symptomene kan ligne forkjølelse med tett og rennende nese, nysing og hosting. Noen kan også få kløe i øynene, i huden og utslett.

Årsaker til allergi i julen

Det er mange ulike årsaker til juleallergi, og personer som har astma eller pollenallergier er mer utsatt. I tillegg endres innemiljøet om vinteren, da man får tørrere og tettere luft. Julepynt som har ligget lagret, kan være støvete og vi bruker ofte dufter og vaskemidler som ikke brukes eller gjennom året. Mange har også andre planter innendørs i jula som julestjerner, svibler og selvfølgelig juletre. Endrede drikke- og spisevaner kan også bidra. Her følger noen vanlige allergener i juletider:

  • Julestjerner. Disse dufter sterkt, er giftige å spise, og kan også gi hudutslett.
  • Røkelse, stearinlys og duftlys. Dette kan spesielt astmatikere plages av.
  • Juletre. Treet bør spyles før det tas inn, for allergi mot juletrær skyldes ofte partikler som ligger på treet, ikke selve granen. Treet bør få tørke eller dampe av seg før det tas inn i rommene der de som er allergiske oppholder seg. Plasttre er selvsagt også et alternativ.
  • Nøtter. Paranøtt og valnøtt er de to typene nøtter som er kjent for oftest å gi sterke allergireaksjoner. Hasselnøttallergi kan være et resultat av kryssallergi i forbindelse med bjørkepollenallergi. Hasselnøttallergi gir seg ofte utslag som kløe i munnen, men den kan også gi hudreaksjoner og pusteproblemer. Det er viktig å huske at for noen nøtteallergikere er det nok med små spor av nøtter i luften eller i maten for å fremkalle en reaksjon.
  • Mange vanlige krydderplanter kan også knyttes til allergi. De som har kjente allergier mot andre ting kan også iblant reagere på kryddere som typisk brukes i julemat (kryssallergi).
  • Vaskemidler som brukes i storvask før jul inneholder også ofte stoffer man kan være allergisk mot.
  • Alkohol kan øke risikoen for allergiske reaksjoner, fordi det gjør tarmen mer lekk og mottagelig for allergener man ellers ikke ville blitt plaget av.

Gode råd for å unngå juleallergi

Det er mye lettere å unngå allergiske reaksjoner, kløende øyne og rennende nese hvis man vet hva man er allergisk mot. Dette er ikke alltid like lett å vite i julen, da det kan være mange potensielle allergener, eller en kombinasjon av flere ting som skaper reaksjon. Under følger noen generelle gode tips for å minimere risiko for allergier i julen:

  • Det er positivt for innemiljøet å ha det rent og støvfritt. Men bruk helst tørrmopper og støvsugeren til julevasken og unngå bruk av sterke vaskemidler, spesielt i sprayform.
  • Skal du ha juleselskap, kan det være lurt å kartlegge om noen av gjestene har kjente allergier. 
  • Julestjerne og juleglede kan gi allergiske reaksjoner, og kan byttes ut med andre, mer allergivennlige alternativer som asalea, kristtorn eller alpefiol.
  • Bruker du kongler og kvister i dekorasjoner er det lurt å skylle de først.
  • Husk på å tørke støv av all julepynt.
  • Os og røyk fra stearinlys og ildsteder kan forverre luftveisproblemer hos de som har astma. Unngå derfor å tenne alle stearinlys samtidig, og bruk lyseslukker når du skal slukke dem. Bruk eventuelt batteridrevne lys.
  • Bjørkeved kan forårsake allergi, og bør oppbevares utendørs.
  • Gløgg kan inneholde allergifremkallende krydder og kan byttes ut med solbærsaft. Husk at mandler og rosiner også kan fremkalle allergiske reaksjoner.
  • Vær oppmerksom på at maling og andre kjemikalier kan fremkalle allergiske reaksjoner. Velg allergivennlige alternativer til juleverkstedet.
  • Unngå røkelser, parfymer og duftlys dersom noen i husholdningen reagerer på dette.

Behandling av juleallergi

Den beste behandlingen er å unngå det du er allergisk mot. Hvis man ikke kjenner årsaken til allergien bør man oppsøke lege for å få stilt riktig diagnose. Dersom man ikke kan unngå de tingene man er allergisk mot, finnes det ulike legemidler mot allergi som legen kan anbefale. Generelt anbefales det å dusje før man legger seg, for å ikke plages gjennom natten av eventuelle allergener som kan ha satt seg på huden.

Et godt råd er også å skylle øyne og nese med saltvann, eller forsøke reseptfrie øyedråper eller nesespray mot allergi, som Livostin. Eventuelt kan man forsøke reseptfrie allergitabletter som Zyrtec.

Når bør du oppsøke lege ved juleallergi?

Har du symptomer som gir grunn til mistanke om allergi i juletiden, bør du ta kontakt med lege. Det er viktig å få stilt diagnose, og få behandling som kan minske plagene. Det er og viktig å unngå det som forårsaker allergien, slik at du får mest mulig ut av julekosen. Hvis du opplever alvorlige reaksjoner med pusteproblemer eller hoven tunge skal 113 kontaktes raskt.

Kilder: Astma-og allergiforbundet: www.naaf.no, Norsk helseinformatikk www.nhi.no

Les mer: