Vitusapotek
Intim og underliv

Urinlekkasje og inkontinens hos menn

Ufrivillig vannlating rammer ikke bare kvinner. 1 av 4 menn over 40 år opplever urinlekkasje, også kjent som inkontinens, en eller annen gang i løpet av livet. På grunn av skam og tabu blir problemet ofte holdt skjult, og mange menn får dermed ikke den hjelpen de trenger.

Urinlekkasje og inkontinens hos menn
Profile Picture
Publisert: 24.10.2018
Sist oppdatert: 01.12.2022


Mange menn, ca. 40 %, opplever urinlekkasje og inkontinens i løpet av livet. Variasjonene er selvsagt store både når det gjelder mengde og varighet, men problemet er ofte godt skjult og mange menn får ikke hjelpen de har behov for.

Det å miste kontrollen over sin egen kropp kan være vanskelig å takle, og mange menn lar derfor være å delta i sosiale sammenhenger for å unngå pinlige situasjoner som våte flekker på klær og møbler.

Årsaker til urinlekkasje hos menn

Det er flere typer og årsaker til urinlekkasje hos menn. Forekomsten øker med alderen, og er også ofte relatert til prostataplager. For å finne den underliggende årsaken til problemet og den beste behandlingsmetoden, bør man oppsøke lege. Dessuten kan det være at noen av hjelpemidlene kan fås på blå resept.

De vanligste inkontinenstypene blant menn

  • Stressinkontinens, eller anstrengelsesinkontinens. Forekommer også hos menn, blant annet etter operasjon på prostatakjertelen. Symptomene er de samme som hos kvinner: Urinlekkasjer når det blir press mot urinblæren på grunn av økt trykk i bukhulen ved for eksempel tunge løft, hosting, nysing, latter eller trening. Urinblærens lukkemuskel og musklene i bekkenbunnen er svekket og klarer derfor ikke å stå i mot det økte trykket. Som resultat av dette vil urin lekke ut. Lekkasjen skjer uten at en på forhånd kjenner trang til å tømme blæren. Heldigvis dreier stressinkontinens seg som regel om små dråpelekkasjer.
  • Overaktiv blære, også kalt hastverksinkontinens. Kjennetegnes av plutselig sterk vannlatingtrang. Vanligvis fører dette til ufrivillig vannlating av større mengder urin dersom man ikke kommer seg på toalettet i tide. Den største risikofaktoren for «urge»-inkontinens er forstørret prostatakjertel, ustabil blæremuskulatur, urinveisinfeksjon, medisiner (f.eks vanndrivende), stein i blæren eller i urinrøret.
  • Etterdrypp. Oppleves som drypp og dråper etter et toalettbesøk. Dette skjer når det er gjenværende urin i urinrøret (uretra) etter vannlating. Denne urinen kommer ut ved at bekkenbunnen beveger seg når du går. Dette er ofte et resultat av svak bekkenbunnsmuskulatur.
  • Overløpsinkontinens. Blæren er her overfylt, og du vil ha en følelse av at blæren ikke tømmer seg fullstendig. Dette forårsaker en overstrekk av blæren og ufrivillig urinlekkasje. Urin begynner automatisk å dryppe når blæren blir full. Dette kan være relatert til en forstørret prostatakjertel.

Livsstilstips

De fleste tilfeller av inkontinens er ikke relatert til sykdom, og kan lindres gjennom livsstilsforbedringer:

  • Drypp etter vannlating forårsakes av at det er gjenværende urin i urinveiene – dette kan løses ved å «melke ut» gjenværende urin med hånden. Når du er ferdig med å late vannet, trykk lett opp bak pungen med fingrene og stryk eventuelt litt fremover. På denne måten vil urinrøret lettere tømme seg fullstendig. Mange føler at det er lettere å tømme blæren når de sitter istedenfor å stå under vannlatningen.
  • Bekkenbunnstrening med knipeøvelser har vist seg å bidra til å redusere tilfeller av lekkasje hos menn. For å finne de riktige musklene kan du øve deg på å stoppe urinstrømmen når du tisser. Greier du dette, bruker du de riktige musklene. En annen måte er å tenke deg at du må slippe ut luft fra endetarmen, og må prøve å holde den inne. Kjenn på de musklene du da ville bruke. Dersom du kjenner en følelse av at du trekker området oppover, bruker du de rette musklene. Pust rolig og ikke hold pusten!
  • Reduksjon av koffein- og/eller alkoholinntak kan ha en rekke tilleggsfordeler.
  • Det er også bra for blæren hvis du opprettholder en normal kroppsvekt, trener regelmessig, har regelmessig avføring og håndterer stressnivåer og psykisk velvære.
  • Husk å drikke nok vann – dehydrering konsentrerer urinen, noe som kan forårsake «urge»-inkontinens.
  • Unngå å drikke før sengetid for å minimere vannlating om natten.

Bruk av riktig beskyttelse ved inkontinens

Mange menn bruker blant annet toalettpapir i trusen, og er ikke klar over at det finnes inkontinensbeskyttelse som er utviklet for menn. Det finnes et bredt utvalg av produkter, fra små drypplekkasjer til middels- og store lekkasjer. Disse er diskré, trygge og komfortable, og bidrar til at man kan fortsette å leve et aktivt liv på tross av urinlekkasje. Produktene er også tilgjengelige på blå resept.     

Det beste er å få råd fra helsepersonell hos oss på apoteket – de kan vurdere ditt behov og finne frem til den beste løsningen for deg.

For flere råd og tips eller gratis vareprøve, kan du også gå inn på www.tenamen.no.

Les mer:

Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med TenaMen.