Vitusapotek
Lunger og luftveier

Influensa/forkjølelse-slik lindrer du plagene

Skulle du være så uheldig å bli syk har vi heldigvis mange produkter som lindrer symptomer fra både forkjølelse og influensa, forteller Ruben Kufaas Fossli, som er farmasøyt og apoteker ved Vitusapotek Strømmen Storsenter.

Influensa/forkjølelse-slik lindrer du plagene

Sist oppdatert: 21.04.2020

Feber

-Noen hevder at det bare er sunt å ha litt feber, men om det går ut over almenntilstanden din, eller komforten, er det ingenting som tilsier at det er bra å ha feber eller at du blir fortere frisk uten feberdempende midler. Bare sørg for å holde deg til de anbefalte dosene og spør alltid apoteket om råd om du er usikker, sier Ruben.

Les mer om feber

Smerter i kroppen

-Dette er vanligvis et problem om du har influensa, og mer sjelden om du er forkjølet. Her kan det være til god hjelp med et reseptfritt smertestillende middel. Produkter som inneholder virkemidlene paracetamol eller ibuprofen vil kunne hjelpe deg. Ikke alle bør bruke disse legemidlene, så du bør rådføre deg med apoteket før du bruker dem, forklarer Ruben.

- Medisiner med acetylsalisylsyre kan også brukes, men er ikke anbefalt til barn under 12 år.

Vondt i halsen

-Nå kan du nå få kjøpt reseptfrie sugetabletter som virker smertelindrende for vond hals. Tablettene er lokalbedøvende, og virker dermed lindrende mot smerte og irritasjon i munn og svelg.

Les mer om vond hals

Neseplager

-For rennende neser finnes både saltvann, nesespray, lindrende sprayer til sår nese og spesielle papirlommetørklær med balsam som hindrer at nesen blir sår etter all pussingen.

Les mer om tett nese

Hoste

-Flere som er innom på apoteket hos oss synes halspastiller kan lette litt, særlig på tørrhoste eller irritert hals, forteller Ruben.

-Det er individuelt hvor godt det hjelper den enkelte. Her finnes det mange varianter, og apoteket kan hjelpe deg med å finne det riktige produktet. Vi har også en rekke reseptfrie hostesafter.

Les mer om hoste

Når bør man kontakte lege ved forkjølelse eller influensa?

-Har du hatt symptomer lenge med feber og har svekket almenntilstand eller kroniske sykdommer bør du oppsøke lege. Også om du har blitt bra og så plutselig blir dårlig igjen er det lurt å sjekke årsaken til dette hos lege, anbefaler Ruben Kufaas Fosslie, apoteker og farmasøyt ved Vitusapotek Strømmen Storsenter.