Omgangssyke smitte
Omgangssyke smittes svært lett og barn er spesielt utsatt. Tilstanden kan forekomme i alle årstider, men er vanligst om vinteren.

Hvordan smitter omgangssyke?
Omgangssyke er som regel en ufarlig tilstand og går vanligvis over av seg selv etter 3-7 dager, men den er svært smittsom. Tilstanden skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og det er flere ulike virus som kan forårsake dette. Norovirus er en av de vanligste.
Omgangssyke kan smitte gjennom:
- Direkte kontakt mellom personer. Som oftest smitter omgangssyke via avføring fra en syk person eller fra den som steller den syke. God håndhygiene er derfor ekstremt viktig!
- Overflater som for eksempel dørhåndtak, vannkraner, betalingsterminaler eller stolrygger som har fått viruset på seg.
- Matvarer som har viruset i seg, som for eksempel salater, salatdressinger, bakerivarer, frukt, grønnsaker og skalldyr.
- Drikke- eller badevann som har viruset i seg.
- Små dråper som dannes når en syk person kaster opp. Man kan bli smittet dersom man puster inn disse dråpene.
- Noen av virusinfeksjonene kan også smitte gjennom spytt og hoste.
Hvordan forebygge omgangssyke?
- God håndhygiene er det viktigste du kan gjøre for å unngå smitte. Vask hendene grundig og ofte. Bruk såpe og vann eller spritbasert hånddesinfeksjon. Bruk gjerne papirhåndklær til tørking av hendene.
- Sørg alltid for god mathygiene.
- Vær oppmerksom på drikkevannet, spesielt på feriereiser i utlandet.
- Bruk hansker ved stell av smittede og syke personer.
- Rengjør dørhåndtak og overflater.
Hvordan unngå å smitte andre med omgangssyke?
- Ha god håndhygiene, selv når du er syk.
- De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré. De er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter symptomfrihet. Dersom vedkommende har omgangssyke, bør man vente 24-48 timer etter symptomfrihet før man drar tilbake til jobb/skole.
- Barn med omgangssyke bør holdes hjemme ved symptomer og kan ikke dra tilbake til barnehagen før 48 timer etter at barnet er blitt friskt.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk
Les mer: