Mage og tarm

Omgangssyke

Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og er svært smittsomt. For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som hjelper deg gjennom sykdomsperioden.

Omgangssyke

Hva er omgangssyke?

Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen som gir diaré og oppkast. Omgangssyke kan forekomme til alle årstider, men er vanligst om vinteren. Omgangssyke er svært smittsomt, og utbrudd i skoler og barnehager er vanlig. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke, men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke. Omgangssyke går over etter 3-7 dager. Oppkast går som regel over etter 1-2 dager, mens diaré kan vare noe lenger.

Årsak til omgangssyke

Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen. Det er flere ulike virus som kan gi omgangssyke, hvor norovirus er en av de vanligste typene. Hvor lenge det går fra man er smittet til man blir syk (inkubasjonstid) avhenger av hvilket virus man er smittet av. Vanligvis tar det 2-3 dager fra smitte til man blir syk av omgangssyke.

Hvordan forebygge omgangssyke?

God håndhygiene er det viktigste du kan gjøre for å unngå omgangssyke. Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann. Bruk gjerne papirhåndklær til tørking av hendene. Rengjøring av dørhåndtak og andre mye brukte overflater er også et godt tiltak for å unngå smitte. Har du ikke tilgang til såpe og vann er desinfiserende midler det beste alternativet til rene hender. 

Når oppkast/diaré har opphørt kan man fortsatt skille ut smittestoffer i en periode etterpå. Derfor skal ikke barn gå i barnehage før 48 timer etter at barnet er blitt friskt.

Hvordan smitter omgangssyke?

Omgangssyke smitter som oftest via avføring fra personer med infeksjon, og skyldes i hovedsak at man slurver med håndhygienen. Sykdommen kan også overføres ved dråpesmitte fra en syk person som kaster opp. Overføring av sykdommen kan skje:   

  • Ved direkte kontakt mellom personer.
  • Via overflater som dørhåndtak, vannkraner, stolrygger, armlener, betalingsterminaler osv. som har fått viruset på seg.
  • Via små dråper som dannes når man kaster opp.
  • Via matvarer eller drikkevann som har virus i seg.

Symptomer

  • Kvalme og oppkast
  • Diaré
  • Magesmerter
  • Uttørring (dehydrering), spesielt hos små barn
  • Feber, muskel- og leddsmerter og hodepine er også vanlig.

Behandling

Omgangssyke går over av seg selv og er som regel en ufarlig tilstand. Et problem med omgangssyke kan være uttørring (dehydrering), fordi man mister væske ved både oppkast og diaré. Spesielt utsatt for dehydrering er små barn og eldre. Rikelig med drikke er derfor den viktigste behandlingen ved omgangssyke. Drikk små mengder væske, men hyppig. 

Har man hodepine, feber eller muskel- og leddsmerter kan man bruke smertestillende midler for å redusere plagene.  

Gode råd

  • Drikk hypping, men små mengder av gangen. Dette kan også virke lindrende mot kvalme.
  • GEM pulver er en væskeerstatning som også erstatter kroppens salter og sukker. GEM pulver anbefales brukt ved diaré og tegn på dehydrering da den inneholder den riktige sammensetningen av salter. 
  • Gi barn det de ønsker seg å drikke. Brus og søt saft bør om mulig likevel unngås, da disse kan forverre diaréen. Et tips kan være å tynne disse ut med vann.
  • Barn må gjerne drikke melk, selv om det muligvis kan forlenge diaréen med noen timer. Laktosefri melk kan være et fornuftig alternativ.
  • Noe mat er bedre enn ingen. Ved å spise litt mat eller som normalt kan man oppnå å bli raskere frisk, selv om man kaster opp. Dersom den syke likevel ikke orker å spise, er ikke det farlig for en kort periode.
  • Unngå kaffe, alkohol og røyk når du er syk.

Når skal lege kontaktes?

  • Ved alvorlig diaré eller oppkast hos spedbarn (barn under 6 måneder)
  • Ved tegn på dehydrering, som slapphet, medtatthet eller at barnet tisser mørkt og sjeldent
  • Ved blodig oppkast eller blod i avføringen
  • Ved sterke magesmerter
  • Ved høy feber

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok og Norsk helseinformatikk for helsepersonell.